Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Zawieszenie, układ hamulcowy, koła (/forumdisplay.php?fid=223) +--- Wątek: Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet (/showthread.php?tid=46722) |
Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet - T_NIK - 04-06-2018 21:59:25 Witam wszystkich Niestety stwierdziłem duże luzy na tylnym wahaczu w moim kadecie. Zakupiłem oś wraz z dwoma tulejami z tworzywa celem wymiany. Czy ktoś może dysponuje rysunkiem z jakiejś instrukcji jak to jest zmontowane? Jak rozebrać to mocowanie. Zakładam że zaczynam od wyjęcia koła i odkręcenia amortyzatorów w dolnych mocowaniach. Rozumiem że odkręcam nakrętki osi wahacza i próbuję ją wybić. Proszę dajcie jakiś rysunek i opiszcie praktycznie jak to zrobić dla kogoś kto jeszcze nigdy tego nie rozbierał RE: Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet - joozek - 04-06-2018 23:19:30 Tomaszu, musisz postępować dokładnie tak jak napisałeś. Po odkręceniu nakrętek osi, M10, klucz 17, należy wybić oś. W Kadecie akurat nic skomplikowanego nie wymyślili. Dobra rada nr 1, po odkręceniu nakrętek, zostawiasz jedną, nakręconą z tej strony z której będziesz uderzał młotkiem. Nakręcasz ją na jej głębokość. Zabezpieczy to oś przed sklepaniem gwintu. Rada 2 przed wymierzeniem młotkowych razów podgrzej oś i tuleje w ramie. Jeśli lakier będzie nowy, to palnikiem gazowym, jeśli lakier zostaje to opalarką elektryczną, tak byś go nie spalił. RE: Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet - T_NIK - 05-06-2018 08:27:56 (04-06-2018 23:19:30)joozek napisał(a): Tomaszu, musisz postępować dokładnie tak jak napisałeś. Po odkręceniu nakrętek osi, M10, klucz 17, należy wybić oś. W Kadecie akurat nic skomplikowanego nie wymyślili. Dziękuję bardzo za podpowiedz. Powiedz mi jeszcze bo co prawda kupiłem oś wraz z tulejami z pcv ale spotkałem na allegro tez gumowe jak były kiedyś. Które są lepszym rozwiązaniem te nowe z pcv? Podpowiedz mi jeszcze jedno - tulejki z pcv mają kołnierz z jednej strony jeżeli dobrze rozumiem to wkładam je w wahacz od zewnątrz tj kołnierz tulejki pozostaje na zewnętrznej stronie wahacza? Masz może jakieś zdjęcie swoich robaków jak w którymś z nich składałeś to? Szukałem po twoich tematach niestety nie znalazłem. Malować nie planuje tego motorowera bo poprzedni właściciel położył nowy lakier proszkowo więc pomysł z opalarką może być bardzo dobra podpowiedzią. RE: Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet - bkrukl - 05-06-2018 09:49:38 Nie zdziw sie jak oś będzie miała luzy w tulejce metalowej... RE: Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet - T_NIK - 05-06-2018 10:13:46 (05-06-2018 09:49:38)bkrukl napisał(a): Nie zdziw sie jak oś będzie miała luzy w tulejce metalowej... To co wtedy? dorabiać nową oś? Jak to ogarnąć by rozgrzebując zrobić z tym porządek raz. RE: Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet - joozek - 05-06-2018 10:37:42 Tulei gumowych w zawieszeniu tylnego wahacza nie kojarzę, zdecydowanie PCV. Jeśli planujesz wszystko zrobić raz i porządnie, to wymień komplet; tuleje PCV, tuleje metal i oś. Jak coś to mogę dorobić Ci taki zestaw z poliamidu (pcv) i nierdzewki A2 (pod warunkiem, że wszystko z wymiarujesz) Pozdrawiam RE: Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet - T_NIK - 05-06-2018 11:04:16 (05-06-2018 10:37:42)joozek napisał(a): Tulei gumowych w zawieszeniu tylnego wahacza nie kojarzę, zdecydowanie PCV. Jasne dziękuję jak będę to miał rozebrane zobaczę dokładnie jak wygląda. Na ten moment kupiłem komplet oś z nakrętkami i podkładkami na którą nasunięte są wie czarne tuleje PCV w które w otwór wprasowane są metalowe tulejki na styku z ośką Myślałem że teoretycznie taki zestaw załatwia temat. Jak nie jest kompletny lub nie zadziała to będę pisał do Ciebie o pomoc RE: Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet - plusminus - 05-06-2018 11:09:06 Mniej inwazyjnym sposobem, który w większości przypadków się sprawdza, a już na pewno w MZ, gdzie oś nie lubi młotkowania jest zakontrowanie dwóch nakrętek po jednej stronie osi a następnie ruchy lewo prawo aby się rozruszała oś w tulejach i ramie. Następnie próbować wyjąć oś ruszając dalej nią na boki. Jeśli nie będzie chciała wyjść, podkładać pomiędzy wahacz a nakrętkę dystanse i nakręcać. Przy tym sposobie tylko jedna oś nie dała za wygraną i niestety,musiałem ją wycinać. Przy zakładaniu nowej warto nałożyć cienką warstwę smaru białego. RE: Wymiana tulei wahacza tylnego romet kadet - T_NIK - 05-06-2018 11:13:19 (05-06-2018 11:09:06)plusminus napisał(a): Mniej inwazyjnym sposobem, który w większości przypadków się sprawdza, a już na pewno w MZ, gdzie oś nie lubi młotkowania jest zakontrowanie dwóch nakrętek po jednej stronie osi a następnie ruchy lewo prawo aby się rozruszała oś w tulejach i ramie. Następnie próbować wyjąć oś ruszając dalej nią na boki. Jeśli nie będzie chciała wyjść, podkładać pomiędzy wahacz a nakrętkę dystanse i nakręcać. Przy tym sposobie tylko jedna oś nie dała za wygraną i niestety,musiałem ją wycinać. Przy zakładaniu nowej warto nałożyć cienką warstwę smaru białego. Dziękuje za podpowiedz |