![]() |
Romet Ogar 200 :) - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romet Ogar 200 :) (/showthread.php?tid=46089) Strony: 1 2 |
Romet Ogar 200 :) - klodian2002 - 24-02-2018 13:30:49 Witam wszystkich. Przedstawiam wam mojego ogarka, z którym znam się 3 lata ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ogara kupiłem za 300 zł w takim stanie: ![]() Był zarejestrowany, także wydaje mi się że się opłacało, tym bardziej, że za OC on płacił ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I tak do zimy 2017, po zimie wszystko zaczęło się w nim sypać po kolei. Jedynka wypada, świateł nie ma, gaśnie na niskich, nie wchodzi na obroty, dławi sie i brak mocy. Więc postanowiłem, że czas na remont. Zaczął się w kwietniu 2017r, a skończył się 18 lutego 2018r. Oj dużo było do wymiany.. ![]() Najpierw silnik. Tutaj wymieniłem następujące rzeczy: - Nowe 3 Pierścienie - Nowy Komplet uszczelek - Nowy komplet śrub silnika - Nowy wałek zdawczy komplet - Nowe koło zębate 20z - Nowa zębatka zdawcza 13z - Nowe łożysko korbowodu sworznia - Nowe łożysko 6202 wałka głównego - Nowe łożysko na wałek zdawczy - Nowy simmering (24x42x7) małej zębatki - Nowa Podkładka zabezpieczająca kosz sprzęgłowy - Nowa śruba do regulacji sprzęgła - Nowa świeca Awina - Nowe kolanko ![]() ![]() Silnik co dziwne, nie był w najgorszym stanie, zębatki do wymiany, pierścienie i parę pierdół ![]() ![]() Ze względów, że jestem w trakcie robienia prawa jazdy, trzeba było go przygotować do wyjazdu na ulicę. Światła, sygnał itp. Lecz oczywiście wyszło, że więcej rzeczy jest do wymiany, a dokładnie: - Nowa instalacja elektryczna - Nowa oś wahacza - Nowe 2 tulejki wahacza - Nowe 2 tulejki widelca - Widelec - Nowy pręt hamulca tylniego, - Nowa linka hamulca przedniego - Nowe lusterko - Nowy łańcuch YBN 118ogniw - Nowy Okapnik gaźnika - Nowy filtr paliwa - Nowe żarówki tył/przód 6v - Nowe gumy teleskopu - Nowa guma dźwigni zmiany biegów - Klamkę hamulca przedniego - Przełącznik świateł - Nowe chlapacze i wychromowana obręcz lampy ![]() ![]() Tu ciekawa historia. Moja kanapa była dosyć "płaska", w sensie z przodu nie było gąbki, przez co jechało się jak na desce. Wyciągam pokrowiec, by włożyć do środka gąbkę, otwieram, a w środku była mysz (oczywiście też płaska ![]() ![]() No dobra, wszystko fajnie cacy, ale nie miałem przedniego hamulca, działającego licznika i ogólnie koła były brzydkie. Jak już tak stoi, to dobrze by było zrobić wszystko co trzeba, a dokładnie: -Nowe obręcze -Nowy środek obu kół ( Nowe okłądziny hamulcowe, Nowe sprężyny szczęk, Nowe sprężyny bębna, Odnowione pokrywy bębna, Odnowione piasty, Nowe łożyska, Nowe śruby ) - Nowe szprychy z nyplami - Nowa zębatka tył - Nowy wkład prędkościomierza - Nowa podkładka zabezpieczająca zębatkę ![]() ![]() Oj było zabawy z tymi szprychami, zanim się nauczyłem, musiałem 3 razy je ściągać bo źle zakładałem ![]() A tak w ogóle, w przednik kole mam piastę, która jest cieńsza od normalnej Ogarowej, i ma 3 wypustki a nie 4 jak w każdej innej piaście. Od czego ona może być? Ryś? Żak? No i to na tyle, teraz po tym remoncie, pojeździłem nim (powoli bo na dotarciu) z 2dni, i następny problem - po odpaleniu od razu spalił żarówkę, sprawdzałem napięcie, ma 22v. Coś za dużo ![]() Myślę, że to tylko jakiś pierdół, błąd przy pracy, ale i tak będzie trzeba zobaczyć. A na razie stoi pod kocykiem. Tyle w niego włożyłem, a on tak mi się odwdzięcza ![]() ![]() ![]() RE: Romet Ogar 200 :) - Motorowerzystka - 24-02-2018 14:50:18 'klodian2002 napisał(a):Wyciągam pokrowiec, by włożyć do środka gąbkę, otwieram, a w środku była mysz (oczywiście też płaska ![]() ![]() Co do Ogara to ładny ![]() RE: Romet Ogar 200 :) - remix301 - 24-02-2018 15:17:31 Piękny ogar. Pozdrawiam RE: Romet Ogar 200 :) - Wojtas1804 - 24-02-2018 16:48:00 CGR blachy moje okolice hehehe Wiek też podobny jak aktualnie prawko robisz ![]() ![]() RE: Romet Ogar 200 :) - klodian2002 - 24-02-2018 18:44:16 EDIT: Z tym olejem, to był simmering od strony sprzęgła. Myślałem, że go wymieniłem ![]() ![]() Dzięki, też pozdrawiam! @Wojtas1804 Hej! a jednak są w okolicy osoby, które mają Romety ![]() ![]() RE: Romet Ogar 200 :) - klodian2002 - 06-03-2018 18:03:25 Takie tam z dzisiaj ![]() ![]() RE: Romet Ogar 200 :) - Majerano - 06-03-2018 23:36:33 Fajny sprzęt RE: Romet Ogar 200 :) - klodian2002 - 10-03-2018 17:51:43 Zrobiłem dzisiaj krótką prezentację Ogara na Youtobie, możecie sobie posłuchać jak chodzi ![]() RE: Romet Ogar 200 :) - klodian2002 - 15-07-2018 18:20:31 Dawno nic nie dodawałem, więc dodam nowe zdjęcie ![]() ![]() Wszystko działa w 100% nadal, więc remont dobrze zrobiony ![]() RE: Romet Ogar 200 :) - klodian2002 - 13-08-2018 17:08:09 Witam po dłuuugiej przerwie. Prawko zrobione za 1 razem, troszkę pojeżdzone innymi motocyklami ale zapomniałem o Ogarze! Przegląd był do marca, a jest sierpień. Dziś przejechałem się do miasta zrobić przegląd, przeszedł bez problemu, nawet mi zazdrościli go ![]() ![]() ![]() Wracając zabrakło mi paliwa, więc musiałem popchać do najbliższej stacji, i powrót. Jakoś ten dzień zleciał, ale powiem wam, że jazda Ogarem to sama przyjemność. Fajnie, gdy czekasz na światłach, czy na maku , a ludzie podchodzą i pytają się o niego/zagadują . RE: Romet Ogar 200 :) - Marian2350 - 13-08-2018 17:33:55 Oj to uczucie jest mega, pewnego razy sobie grzebałem przy swoim Ogarze na dworze każdy sąsiad zajechał i zagadywał że też kiedyś takiego miał ![]() RE: Romet Ogar 200 :) - klodian2002 - 29-09-2018 17:21:56 Zloty zloty i po zlocie. Zakończenie sezonu Motocykliczni Grudziądz 2018. Ja, kolega z Junakiem i WSK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Romet Ogar 200 :) - rafi555 - 29-09-2018 22:57:05 Kto to słyszał junaka na biało trzasnąć ![]() RE: Romet Ogar 200 :) - Texas Ranger - 30-09-2018 00:00:06 Ojej, ojej, ojej! Może jakby kobieta miała tym jeździć, to bym zrozumiał, ale facet... nie! RE: Romet Ogar 200 :) - klodian2002 - 30-09-2018 17:06:02 Z tego co mi mówił to ten Junak miał w dowodzie (albo w innych papierach) napisane, że był biały. Także pomalował go tak, jak było w papierach ![]() ![]() ![]() Mam pytanie co do ogarka, mam problem z przednim kołem, może ktoś mi podpowie o co chodzi? Kręcąc je do przodu kręci się bardzo ładnie, ale kręcąc je do tyłu zaczyna mocno hamować, i czasem się zablokuje, wie ktoś o co może chodzić? Dodam, że łożysko itp. były wymieniane ![]() |