![]() |
Dbanie o auto. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Cztery kółka (/forumdisplay.php?fid=165) +--- Wątek: Dbanie o auto. (/showthread.php?tid=45158) |
Dbanie o auto. - dominik200 - 07-10-2017 20:03:19 Cześć, tak wiem, ze to pewnie uważacie, ze głupi temat i ze nie nadajesz sie by mieć auto, albo ogarnij się, albo nie rob z Siebie idioty i wiem, ze bedzie fala hejtów, ale glupich pytan nie ma, a kto pyta nie bladzi. Wiec pytam się, jak dbacie o auta? tzn, czym i jak je myjecie by nie bylo zadnych smug i zacieków i jakimi środkami? czym dbacie w środku o tapicerke, plastiki, jak dbacie by bylo czysto, zawsze ladnie pachnialo? Kiedy zmieniacie oleje, plyny filtry? Co ile robicie rozrzady jakieś przeglądy itd? Mimo, ze temat idiotyczny to licze na jakieś sensowne odpowiedzi i wskazówki, dzięki za pomoc, pozdrawiam! ![]() RE: Dbanie o auto. - Motorowerzystka - 07-10-2017 20:17:24 dominik200 napisał(a):czym i jak je myjecie by nie bylo zadnych smug i zacieków i jakimi środkami? czym dbacie w środku o tapicerke, plastiki, jak dbacie by bylo czysto, zawsze ladnie pachnialo? Kiedy zmieniacie oleje, plyny filtry? Co ile robicie rozrzady jakieś przeglądy itd?Ja myję na myjni samoobsługowej, mają wszystko co trzeba i dla mnie starczy ![]() RE: Dbanie o auto. - Bartek - 07-10-2017 21:17:16 Witaj. To ja dołożę swoje parę groszy ![]() Teraz idziemy do detalingu. Jeśli masz podwórko dostęp do bieżącej wody to możesz kupić jakiś lepszy szampon (MEGUIAR'S Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner 16oz 40 zł ale jest fajny) Po dokładnym umyciu i osuszeniu można lakier przygotować pod glinkę (zobaczysz ile syfu na glince wyciągniesz z lakieru. Ale tutaj trzeba z czuciem robić) po glinkowaniu możesz rzucić jakieś regenerum (Car plan Ultra color. koszt cos 15 zł ale fajnie odświeża lakier) na koniec można to zabezpieczyć jakimś woskiem (sonax w płynie coś 25 zł też spoko ale efekt na 2/3 mycia. Chyba, że chcesz się bawić w twardy wosk to polecam Dodo (wtedy 2 razy do roku woskujesz bo to wosk twardy. malutka tubka tego dodo to koszt ok 30 zł) a po każdym myciu by nie nakładać dalej wosku to polecam wosk na szybko z Tenzi (coś 20 zł w spray na prawdę fajnie działa i usuwa smugi po myciu) Co do tapicerki to nie żadne plaki itp bo to tylko zbiera kurz i w przypadku plaku z połyskiem potrafi troszkę oślepić podczas słonecznej pogody. Polecam coś pokroju turtle wax black in flash (zastosowanie do plastików wewnętrznych i zewnętrznych ) Jeśli chodzi o odświeżenie tapicerki to polecam Interior Valet. To zależy czy chcesz zrobić to porządnie czy tylko tak po łebkach. bo też są inne tańsze środki ale mega efektu nie uzyskasz ![]() RE: Dbanie o auto. - kamil97 - 07-10-2017 22:04:34 Jeśli masz 1.9 tdi pod maską to nie dawaj mu na zimnym. RE: Dbanie o auto. - Lagoon - 07-10-2017 22:21:51 Ja zmieniam tylko oleje i filtry na czas wg książki serwisowej i tutaj dbam, nie oszczędzam. Jeśli chodzi o jakieś mycie itp. inne pierdalansy to jestem zdania, że samochód ma służyć człowiekowi a nie na odwrót. Mieszkam w lesie więc auto mam ciągle zachlapane. Myjnię Astra widzi z 5 razy na rok maksymalnie, ograniczam się do ochlapania jej z najgorszego błota. Latem jeśli jest dobra pogoda to umyję ją najtańszym szamponem, a potem nałożę wosk Turtle Wax, plastiki z zewnątrz Plakiem i to wszystko. W środku natomiast plaka nie używam bo nie dość, że to nie wygląda to jest niepraktyczne. Kurz się do tego lepi i tandetnie się błyszczy. Tylko mycie Vinetem + odkurzanie. RE: Dbanie o auto. - plusminus - 07-10-2017 23:29:44 Auto ma przewieźć mnie z punktu A do punktu B i tyle. Jeżdżę dość dużo i nie mam czasu na mycie auta. Jeśli już je przechlapię, czy w środku umyję plastiki, to chemią z Tenziego lub Kenoteka. Dlaczego? Bo mam hurtownię tej chemii po drodze do innych hurtowni. ![]() |