![]() |
Jak naprawić by nie kupować nowego - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Poradniki, instrukcje i schematy (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Jak naprawić by nie kupować nowego (/showthread.php?tid=45072) |
Jak naprawić by nie kupować nowego - joozek - 28-09-2017 11:31:07 Witam Ciągle dostaję od Was Pw, jak sobie poradzić z tym, czy tamtym, jak to naprawić itp?? Przeważnie odpisuję i odsyłam do moich wątków ze zdjęciami. No niestety, nazbierało się tego tyle, że sam nieraz nie pamiętam gdzie to opisywałem. Dlatego zakładam nowy wątek z moimi poradami. Będę go na bieżąco uzupełniał, w zależności od wykonywanych napraw. oprócz dokumentacji fotograficznej, będę też wrzucał odręczne rysunki z wymiarami. Oczywiście, jest to wątek, który Wy też możecie uzupełniać swoimi uwagami, czy rozwiązaniami, ale proszę by go nie zaśmiecać. Jeśli uważacie, że tytuł wątku jest mało czytelny, to proszę o podpowiedzi by go zmienić. Dziś pierwsza i ostatnio gorąca sprawa, ograniczniki skrętu i sztyca główki ramy. Ograniczniki tylne, widełek pod lagi fi 23 mm. Opis chyba zbędny, wszystko na zdjęciach ![]() ![]() Naprawa sztycy główki ramy z zerwanym gwintem. Niestety, ma ona gwint calowy, a ja nie posiadam odpowiedniej narzynki, więc oto mój sposób na naprawę ![]() Sztycę z gwintem, adoptowałem ze starego polskiego roweru ze złomu. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - nie_mientki - 28-09-2017 11:47:43 Jak zawsze super. Ale ![]() ![]() RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - skinder - 07-10-2017 11:22:05 Taką narzynkę można było spotkać czasem w sklepie rowerowym. Jak sprzedawali widelce do rowerów to sworzeń i gwint często był sporo dłuższy, żeby dopasować sobie pod daną ramę i uciąć. Mimo to czasem trochę brakowało i trzeba było "dokręcić" te kilka zwojów narzynką, miałem kiedyś taki przypadek. Teraz już są trochę inne rozwiązania jeżeli chodzi o łożyskowanie i mocowanie widelców, ale w jakiś starszych albo większych sklepach warto zapytać ![]() RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - joozek - 23-10-2017 23:15:55 Obiecałem, że przy okazji następnych prac, znów pokarzę, "swój sposób na" ... więc proszę. Tym razem podnóżki kierowcy do Komara 3, z krótkim pedałem hamulca tylnego. Tak wyglądały przed operacją ... ![]() ![]() ![]() Potrzebne materiały; kątownik walcowany 20 x 20 x 3,5 mm, pręt stalowy fi 12, ja zastosowałem nierdzewny i blacha 3 mm. ![]() Wymiary istotne, to wewnętrzna i zewnętrzna szerokość tego mocowania 67,2 mm. Narysowałem na papierze w kratkę, pewnego rodzaju siatkę do odtworzenia. Na pierwszym rysunku wskazałem miejsca i odległości do wspawania. ![]() Jutro pokarzę podnóżki po spawaniu. Michale, jak zwykle liczę na Twoją pomoc ... techniczną ![]() RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - JGNZM - 24-10-2017 08:53:46 Wtrącę się, do czego jest ten otwór pośrodku w podnóżku kierowcy? Nie mogę skojarzyć co tam się dokręca. RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - KIEROWCA - 24-10-2017 14:16:55 Taki podnóżek jest stosunkowo łatwy do dorobienia, praktycznie w każdym zakładzie pracy "za flaszkę" ![]() Nieco gorzej sprawa wygląda z tym od Komarka 2350 zawierającego w sobie ośkę nożnego hamulca typu sierp. Pozdrawiam RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - joozek - 25-10-2017 00:46:08 Mikołaju, przyznam Ci się, że sam nie wiem ![]() Marcinie, za flaszkę ??? znajdź dziś takiego fachowca ![]() Przy okazji, do tego modelu o którym piszesz 2350, jest taki sam podnóżek, z tym, że w celu zabezpieczenia pedału by nie cofał się do góry, należy nad-spawać i dopiłować "karb zewnętrzny". Co do obiecanek, zdjęcia po spawaniu i szlifowaniu. ![]() ![]() ![]() RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - Quake96 - 25-10-2017 00:51:03 Poradnik super, ale mam jedno malutkie maluteńkie ale ![]() Skoro to temat "Jak naprawić by nie kupować nowego", to ten podnóżek średnio tu pasuje ![]() ![]() Ale to tylko moje małe czepialstwo ![]() RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - Simpepsi97 - 25-10-2017 01:11:44 Piękna robota , niedawno też dorabiałem takie podnóżki , z uchwytem męczyłem się cały dzień , a tu teraz mam wszytko rozrysowane ![]() RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - Motorowerzystka - 25-10-2017 16:05:18 JGNZM napisał(a):Wtrącę się, do czego jest ten otwór pośrodku w podnóżku kierowcy? Simpepsi97 napisał(a):A ten otwór to właściwie do czego ?Nikt nie wie po co on jest, a może było tak: Któregoś dnia, w zakładach Rometu podczas składania prototypu: -"Ej Mietek, ten płaskownik na podnóżki ma dziurę a został ostatni..." -"A dawaj go, pomyślą że tak miało być" ![]() RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - joozek - 04-11-2017 22:48:06 Tym razem naprawa przedniego zawieszenia "Białej Strzały" Tak to wyglądało po wyjęciu z paczki, która przyszła do mnie ![]() ![]() ![]() Od razu złapałem za telefon do właściciela, moja diagnoza ..."cudotwórcą nie jestem" ![]() Nastąpiły poszukiwania "dawcy", niestety na próżno. Cóż było zrobić ... naprawić, by nie kupować nowego ![]() Odwiedziny w Centrostalu i zakup 2 odcinków (40 cm) rury calowej, grubościennej, bezszwowej. Wymiar wewnętrzny fi 27 mm, idealna, no a wymiar zewnętrzny na tokarkę, aż do fi 31, oryginalnie 30,5 mm. Na koniec, właściwy wymiar długości 390 mm. Pozostałe elementy widełek, to już tzw przeszczep. ![]() ![]() Zapytacie, a co z lagami??? To fakt, znalezienie rury gładkiej o fi zewnętrznym 23 mm, do tego "system" mocowania spręzyn - nie do zdobycia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W poniedziałek spawanie i kolejne, końcowe zdjęcia. Jeśli macie jakieś propozycje co do konkretnych wymiarów, to poproszę. Odrysuję i z wymiaruję przed spawaniem. RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - CzaRusekP - 04-11-2017 23:16:05 Opowiadaj jak to było dokładnie z tym sprzedawcą bo mnie ciekawość zżera.... sam zawsze się tego boje (o ile dobrze rozumiem historię) Wysłane z mojego HTC Desire 530 przy użyciu Tapatalka RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - joozek - 04-11-2017 23:41:47 Czarku, ja nie kupiłem tego przodu, dla własnych celów, a to właściciel, przysłał je do mnie do regeneracji tulei - tylko ![]() RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - ananas - 05-11-2017 00:04:00 Podziwiam robotę, ale czy nie było by po prostu łatwiej kupić inne zawieszenie? Jest przecież ciągle łatwo dostępne i tanie, a czas poświęcony na odbudowę tego jest na pewno więcej warty niż używane w dobrym stanie. RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - joozek - 05-11-2017 00:13:25 Dziękuje Kamilu, ale już to napisałem ... poszukiwania zakończyły się niepowodzeniem. Niestety, to nie Ogar, a przód podejdzie tylko od Komara 2351, 2352 i W, ew Kadet, Pegaz, Polo, Romet 100. O części do Tych modeli trudno, a o dobry stan ... bardzo trudno ![]() |