![]() |
Remont silnika 019 3b - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Remont silnika 019 3b (/showthread.php?tid=45047) |
Remont silnika 019 3b - nofack - 25-09-2017 18:55:15 Witam, Jako że nigdy nie remontowalem Rometowskiego silnika 019 3b a takowy wpadl mi niedawno w rece to prosil by o kilka ważnych dla tego silnika porad. Silnik nabyłem nie kompletny( brak tloka,cylinder byl ale nie nadaje sie, brak automatu zmiany biegow). Z tego co widze to kartery w ladnym stanie sa, po zalozeniu zaplonu iskra jest, wal wydaje sie prosty. Dlatego chce dokupic do tego cylinder,tlok,glowice, i automat zmiany biegow a takze tarcze wyminic sprzegla, a takze zalozyc zebatke. Z tlokiem, cylindrem nie powinienem miec problemu, lecz nigdy nie mialem stycznosci z automatem zmiany biegow. Co tam jest potrzebne ? Z silnika wychodzi koncówka wodzika z nakrętka i do tego musze tyko zmieniacz dokupić i tyle czy jeszcze coś ? Jak to regulować ? RE: Remont silnika 019 3b - nofack - 25-09-2017 19:24:35 No z tego co widać na schemacie to będzie mi brakowało łacznika między wodzikiem a automatem zmiany biegów. Teraz gdzie mozna kupić czesci do 3b? Z tego co widze to na gmoto to lipa do 2b pewlno wszystkiego a do 3b nie ma za duzo. Polecicie 1 sklep gdzie mozna kupic wiekszosc czesci? RE: Remont silnika 019 3b - nofack - 25-09-2017 20:06:52 No coś tam maja, ale tego łacznika nie mają więc gdzie go moge kupić dostac? Lub wieksz ailosc czesci do tego silnika RE: Remont silnika 019 3b - Michał - 25-09-2017 21:17:52 http://www.agmot.pl/sklep/p/3489/NAKRETKA-CIEGNA-WODZIKA-ROMET-3-BIEGOWY O to chodzi? RE: Remont silnika 019 3b - spsport2000 - 25-09-2017 22:08:14 olx allegro. Wszystko dostaniesz. Silnik ogólnie to mega niewypał. Licha skrzynia, automat często trzeba regulować, bieg numer 1 to jakaś porażka, dwójka to praktycznie jedynka z 023. Podziwiam, że chcesz to reanimować ![]() RE: Remont silnika 019 3b - nofack - 26-09-2017 08:23:40 Tak wlasnie taka nakretka mnie interesuje, dzieki ze pomogles mi to znalesc, bardzo ciezko jest dostac czzesci do tego 3biegowego silnika, jest bardzo maly wybor, a takich czesci typowych dla niego jak zmieniacz biegow czy czesci do tego zmieniacza to masakra zeby znalesc. Wiesz co tak przez przypadek wpadl mi ten silnik w rece, ja osobiscie nidy bym ani sobie takiego nie kupil ani jezdzil na tym, no ale mam wydaje sie srodek w porzadku tylko tlok cyl i automat zalozyc i powinien wystartowac ![]() RE: Remont silnika 019 3b - nofack - 04-10-2017 20:14:45 Witam, Cześci zamówione już doszły nowy automat Zmd, cylinder tlok pierscienie simmeringi i łożyska. Srodek już zrobiony strona sprzegła rownież, automat i zaplon tak samo. Została kwestia regulacji i ttaj mam pytanie bo nigdy nie regulowałem tych biegow w 019 3b a wiem ze ich od nowosci prawie sie nie da wyregulowac z tego co każdy sie skarrzy na ta skrzynie. Ja wstepnie już automat zalożyłem i troche podregulowałem ale widzę że albo jest 1 i 2 a 3 nie ma albo 2-3 idealnie a 1 nie ma i tak w koło Macieju ![]() |