![]() |
Pomiar ilości paliwa - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: Pomiar ilości paliwa (/showthread.php?tid=44735) Strony: 1 2 |
Pomiar ilości paliwa - charper - 24-08-2017 11:01:52 Witam, dziewczyna zażyczyła sobie, żebym zamontował jej w charcie czujnik poziomu paliwa. Z tego co już czytałem to w skuterach takie coś jest oparte na potencjometrze i pływaku. Jak tam jest to rozwiązane? sam potencjometr jest umieszczony na dnie baku czy od góry? druga sprawa, czy wskaźniki od chińskich skuterów są w miarę zgodne ze sobą, czy trzeba szukac części od tego samego modelu? RE: Pomiar ilości paliwa - nie_mientki - 24-08-2017 11:13:08 Ale te dziewuchy mają życzenia. Niech patyk ze sobą wozi. https://gmoto.pl/produkty/56780/czujnik-poziomu-paliwa---plywak-baku_2.jpg Skoro tak to wygląda to pewnie jest przykręcone u góry. Trochę dużo rzeźby rzeźby w oryginalny zbiornik Charta wpasować. RE: Pomiar ilości paliwa - charper - 24-08-2017 11:30:10 A jednak od dołu, w dodatku sterowany minusem. Orientujecie się czy liczniki np. od zetki 125 będą dobrze wskazywały także i prędkość? RE: Pomiar ilości paliwa - nie_mientki - 24-08-2017 12:00:23 To już prościej chyba jakiś zbiornik podpasować...albo patyk ze sobą wozić...albo do korka przyczepić coś rodzaju miarki. RE: Pomiar ilości paliwa - charper - 24-08-2017 12:41:55 (24-08-2017 12:00:23)nie_mientki napisał(a): To już prościej chyba jakiś zbiornik podpasować...albo patyk ze sobą wozić...albo do korka przyczepić coś rodzaju miarki. mam narzędzia, chęci, ale nie mam wyżej wymienionej wiedzy. skoro wytne otwor w baku, uszczelnie i zamaluje jak fabrycznie, to czemu mam się nie pobawić w pro. czekam na rzeczową odpowiedź. Znając jeszcze zycie to zaraz komus będzie przykro tego oryginalnego zbiornika od charta. Tak się fajnie składa że mogę jeden odsprzedać. nie zwlekaj, uchon przed modyfikacjami ![]() RE: Pomiar ilości paliwa - Odrestaurator - 24-08-2017 13:20:14 Co do liczników z zk to z tego co wiem zk ma napęd przy kole a Chart przy silniku, samą linkę podepniesz ale raczej będzie przekłamywać. Poponowałbym zamontowane jakiegoś uniwersalnego obrotomierza i oryginalnego licznika, a sam czujnik paliwa jakoś wstawić, może własną półkę zegarów zrobić? na jackmotors jest duży wybór dość tych półek. A czujnik paliwa wiadomo będzie działać dobrze tylko jak motor będzie stać równo. RE: Pomiar ilości paliwa - charper - 25-08-2017 00:26:35 (24-08-2017 13:20:14)Odrestaurator napisał(a): Co do liczników z zk to z tego co wiem zk ma napęd przy kole a Chart przy silniku, samą linkę podepniesz ale raczej będzie przekłamywać. Poponowałbym zamontowane jakiegoś uniwersalnego obrotomierza i oryginalnego licznika, a sam czujnik paliwa jakoś wstawić, może własną półkę zegarów zrobić? na jackmotors jest duży wybór dość tych półek. A czujnik paliwa wiadomo będzie działać dobrze tylko jak motor będzie stać równo. Ale przeklamania nie beda duze. Dobra, cos wymysle. Mam spore pole do popisu. Moze byc wskaznik a moze byc kontrolka. RE: Pomiar ilości paliwa - Kanilox - 25-08-2017 00:54:58 Prościej, jakiś trójnik przed kranikiem i wężyk przeźroczysty albo rurka gdzieś przy baku i wszystko widać. https://lh6.googleusercontent.com/-4Ojrpr2H1Mg/UJ-HFuw4BRI/AAAAAAAAAJw/40d-WQ5MTzA/s512/SANY0530.JPG RE: Pomiar ilości paliwa - charper - 25-08-2017 01:08:24 (25-08-2017 00:54:58)Kanilox napisał(a): Prościej, jakiś trójnik przed kranikiem i wężyk przeźroczysty albo rurka gdzieś przy baku i wszystko widać. tandetę też. RE: Pomiar ilości paliwa - charper - 25-08-2017 12:23:34 Ma ktoś może zdjęcia tego czujnika osadzonego w baku? czy w każdym pojeździe ten rezystor nastawny jest zanurzony w paliwie? RE: Pomiar ilości paliwa - Odrestaurator - 25-08-2017 12:39:56 ![]() Czujnik jak widać w ZK jest po środku zbiornika, nie wiem czy w Charcie on będzie poprawnie działać bo chart ma zbiornik dzielony przez połowę. Do środka baku wchodzi ta taka sonda, reszta jest przymocowana do baku i z tego tylko już kabelki do stacyjki i tyle. RE: Pomiar ilości paliwa - kdudka - 25-08-2017 13:05:37 Przy takim umiejscowieniu czujnika wystarczy "dostosować" pręt pływaka i bedzie git. Tylko chart ma chyba okrągły bak z dołu. RE: Pomiar ilości paliwa - Kanc1erz - 25-08-2017 16:12:25 Hehe, swojego czasu projektowałem taki czujnik oparty na ultradźwiękach z osobnym wyświetlaczem. Wszystko sterowane poprzez mikrokontroler. Dużo roboty, ale pewne wskazania. A w Charcie nie ma kranika z rezerwą? Przecież jak braknie paliwa, przekręcasz i jedziesz dalej -> prosto do stacji ![]() RE: Pomiar ilości paliwa - Motorowerzystka - 25-08-2017 17:40:55 Kanc1erz napisał(a):A w Charcie nie ma kranika z rezerwą? Przecież jak braknie paliwa, przekręcasz i jedziesz dalej -> prosto do stacjiJest, ale wiesz... Kontrolka albo jeszcze lepiej wskaźnik - bajer tak bardzo ![]() RE: Pomiar ilości paliwa - jurek_j - 25-08-2017 19:27:17 (25-08-2017 12:23:34)charper napisał(a): Ma ktoś może zdjęcia tego czujnika osadzonego w baku? czy w każdym pojeździe ten rezystor nastawny jest zanurzony w paliwie? W znacznej części pojazdów jest taki pływak, pręt i rezystor. Widocznie w moto jest od dołu z racji chęci zachowania estetycznego wyglądu zewnętrznego, w samochodach to jest zazwyczaj od góry. Do ursusa są zestawy montowane montowane od boku. W każdym razie jak wynalazłeś taki fajny czujnik poziomu paliwa, to można się nim pobawić, ot 'tylko' kwestia porządnego uszczelnienia, a potem dobrze wyskalować - poprzez długość i dogięcie pręta pływaka, o czym wspomniał kol. kdudka. Do jawki miałem dawno temu inny pomysł - korek taki jak od zbiornika płynu hamulcowego w polonezie. Tylko ja wszystko mogłem ukryć pod siedzeniem... ![]() |