![]() |
Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Pozostałe pytania (/forumdisplay.php?fid=210) +--- Wątek: Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. (/showthread.php?tid=44244) |
Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. - kacperszkudlarek - 06-07-2017 11:57:44 Cześć, mam pytanie, ponieważ na strychu w moim domu leży Romet Jubilat (niestety nie wiem czy 1 czy 2 ![]() RE: Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. - Odrestaurator - 06-07-2017 12:09:45 Rama na złom rozdzielić może i się da ale złożyć nie za bardzo za 5-10zł kupisz nową dobrą ramę na złomie RE: Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. - rafi555 - 06-07-2017 14:10:10 kontóweczką rozdzielisz idealnie, nowe pół ramy, spawarka, i klękajcie narody RE: Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. - Wigrus - 06-07-2017 22:12:19 To się kompletnie mija z celem. Poza tym, żeby znaleźć kawałek zdrowej ramy to trzeba się będzie naszukać, a dostać całą w ładnym stanie to żaden problem. RE: Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. - rafi555 - 06-07-2017 23:27:06 chyba że kolega z forum któremu pękł zawias z przodu sprzeda ci tył ramy RE: Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. - Olivander - 07-07-2017 01:34:46 (06-07-2017 11:57:44)kacperszkudlarek napisał(a): Czy da się rozdzielić ramę na 2 części?Drogi Kacprze, owsziem, da się rozdzielić taki zawias i to jest nietrudne, oraz odwracalne. Trzpień zawiasu to jest pręt z niskowęglowej czarnej stali o średnicy 9mm, długości 7cm, wspawany ("heftnięty") powierzchownie, bardziej od dołu zawiasu, a w ogóle, lub o wiele słabiej od góry. Zaszlifuj troszeczke fleksą od góry, a od dołu albo fleksą z małą tarczą (tak zrobiłem ja) albo np kulką ciut większą niż 1 cm. Następnie wybij, najlepiej od dołu (najlepszy dostęp), mniejszym, np 8mm, dużo twarszym wybijakiem i cięźkim młotkiem. Montując z powrotem, możesz wspawać tę samą oś na miejsce, rownie badziewnie jak oryginalnie, ale moźesz też dać tam śrubę, z porządną nakrętką. Będziesz mógł montowć i demontować rower wielokrotnie, smarować i dbać. Niełatwo będzie znaleźć śrubę 9mm z gładką częścią długości 7 cm, ale się da, albo możesz zlecić wytoczyć, ze szlachetniejszego materiału. Przy okazji, trzpień zawiasu tego typu jest obejmowany przez kołnierz przedniej części zawiasu, który jest jedynie zgięty w kształt litery "C". Gdy ruszasz tym zawiasem, "C" się zaciska i rozluźnia, co powoduje że nie smarowany i zardzewiały, ten zamek doznaje uszkodzeń strukturalnych i często pęka. Doradzam zaspawanie tego "C" w rurkę, tworząc "O". Potem trzeba wiertarką odtworzyć rozmiar dziury 9mm. Może też wzmocnić cienkie obejmie, jeśli slogując i wybijając uszkodziłeś je. Polecam się. Unikaj lakierników, udających mechaników. Szerokości! RE: Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. - Odrestaurator - 07-07-2017 12:39:01 Tylko po co rozdzielać (czyt. niszczyć) dobrą ramę, żeby złożyć jedną dobrą ? ![]() ![]() Poza tym po tym zabiegu to miejsce na ramię będzie tak zniszczone że potrzeba będzie lakierować, szlifować, spawać... robota x2 w dodatku w przypadku gdy druga rama jest w ładnym lakierze ![]() no jak dla mnie co najmniej bardzo bez sensu RE: Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. - gruha - 25-07-2017 13:31:14 (06-07-2017 11:57:44)kacperszkudlarek napisał(a): Cześć, mam pytanie, ponieważ na strychu w moim domu leży Romet Jubilat (niestety nie wiem czy 1 czy 2Kolego, chętnie od Ciebie odkupię tą ramę, pod warunkiem, że zawias jest cały i sprawny! RE: Czy da się uratować? Rama Romet Jubilat. - kacperszkudlarek - 08-08-2017 19:56:28 Przepraszam że tak długo, ale nie wiem. Narazie rower jest na strychu. |