![]() |
Renowacja Romet Komar 3 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Renowacja Romet Komar 3 (/showthread.php?tid=44050) |
Renowacja Romet Komar 3 - mastek89 - 13-06-2017 23:02:07 Witam. Ostatnimi czasy postanowilem odrestaurowac komara 3 z 1977 ktorego jako nowy kupil moj tata. Nie bede ukrywal ze byl w dosyc zlym stanie. Silnik juz wyremontowalem uruchomilem i pieknie chodzi. Teraz czas na karoserie. Wszystko rozebralem i oddalem do piaskowania bo malowany byl pedzlem i w ogole masakra. Takze wszystkie elementy zostaly wypiaskowane i zabezpieczone podkladem aby nie zardzewialy. i tu pojawia sie moje pytanie. Ponizej dodaje zdjecia z poszczegolnymi grupami elementow do lakierowania. Kazda z grup ma byc pomalowana na inny kolor. Chcialbym dowiedziec sie ile potrzeba bedzie mi lakieru akrylowego(takim zamierzam malowac poniewaz baza i klar nie jest mozliwa do wykonania w moich warunkach). Te elementy polakierowane beda na kolor wisniowy jeszcze nie wiem dokladnie jaki. Ta grupa pomalowana zosatnie na kolor czarny A te elementy beda w kolorze srebrnym. Do nich dojda tez 2x obrecz kola Bardzo prosil bym was o pomoc. Pomozcie i napiszcie mi ile potrzeba ktorego lakieru. Nie zbyt mam pieniadze na lakiernika a tak na pewno wyjdzie taniej a jakies pojecie o tym mam. Z gory dziekuje za pomoc RE: Renowacja Romet Komar 3 - MeraM - 13-06-2017 23:29:27 Czeka Cię jeszcze trochę pracy, ale najgorsze masz za sobą ![]() Do polakierowania ramy, widełek, błotników, baku i wahacza potrzebowałem 0,5l bazy+0,250l utwardzacza (co daje łącznie 750ml). Tobie radziłbym zaopatrzyć się w trochę większą ilość, u mnie wyszło na styk. RE: Renowacja Romet Komar 3 - mastek89 - 14-06-2017 00:02:27 Dzięki wielkie za pomoc. Przynajmniej będę wiedział ile kupić a na resztę to zobaczę ile tutaj zuzyje. A powiedz mi jeśli możesz to malowales akrylem? Jeśli tak to jakiej metody uzyles? Mokre na mokre czy ze szlifowaniem? RE: Renowacja Romet Komar 3 - MeraM - 14-06-2017 14:18:24 wybrałem perłę, żeby lakier mienił się w słońcu i cieszył oko ![]() Na gołą blachę kładłem podkład, później szlifowanko i baza+klar RE: Renowacja Romet Komar 3 - mastek89 - 14-06-2017 22:00:04 Trudno jest pomalowac widelec? Bo szczerze wydaje mi sie trudny duzo zakamarkow i miejsc gdzie nie ma dobrego dostepu RE: Renowacja Romet Komar 3 - MeraM - 14-06-2017 23:14:34 kwestia przygotowania do malowania i położenia podkładu. Najlepiej oczywiście wypiaskować, wtedy raczej żadnej trudności nie ma. RE: Renowacja Romet Komar 3 - mastek89 - 15-06-2017 13:09:44 No ja całość mam po piaskowaniu ![]() RE: Renowacja Romet Komar 3 - Rafku - 15-06-2017 23:03:43 (15-06-2017 13:09:44)mastek89 napisał(a): No ja całość mam po piaskowaniuUważam, że powinien być, jeżeli będzie to zrobione ze sztuką, ale pamiętaj, że wewnętrznych części nie można malować(pasowanie) Jak bym poszedł w takie coś to tylko w kolor nadwozia, srebrny odpada - wali lipą (już lepiej wypolerować) RE: Renowacja Romet Komar 3 - mastek89 - 18-06-2017 07:32:52 Kolor nadwozia odpada. Muszą być srebrne bo w tym samym kolorze będzie też kierownica amortyzatory i obręcze kół a to dlatego że wszystko musiało zostać wypiaskowane a niestety nie da się tego wypolerowac nawet fachowiec próbowałem i nic. Dlatego właśnie będą srebrne a dokładniej to w kolorze lekko polerowanego aluminium więc powinno wyglądać dobrze. |