Romet Ogar 200 1986 r "Mechaniczna pomarańcza" - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romet Ogar 200 1986 r "Mechaniczna pomarańcza" (/showthread.php?tid=42588) |
Romet Ogar 200 1986 r "Mechaniczna pomarańcza" - lokomotion - 04-01-2017 14:21:57 Romet Ogar 200 1986 r Silnik pojemności 49,9 cm³ Jawa typ 223 Chciałbym zaprezentować Wam motorower który ma długą rodzinną Historię Krótko mówiąc gdybym nie poznał swojej Żony, nie znalazł bym u Jej dziadka w garażu pod stertami gratów tej cudownej maszyny A zaczęło się od pogawędki przy rodzinnym obiedzie o starych dawnych czasach jak to się na ryby jeździło... , a że jestem pasjonatem 2 oo od dłuższego czasu nie mogłem się oprzeć by go nie odkupić od dziadka W dodatku został wyprodukowany w 3 miesiące po moich narodzinach Żona zgodziła się, bo Jej wmówiłem, że to dla niej będzie ten motorowerek Minęły już 2 miesiące od kiedy jesteśmy jego właścicielami i muszę powiedzieć, że żona dzielnie ze mną w garażu dba o każdy szczegół Rometa Ja dbam o stronę mechaniczna, Ona zaś o stronę estetyczną. Zdjęcie przedstawia Rometa jeszcze w transporcie, jak jechał z nami przez pół Polski RE: Romet Ogar 200 1986 r "Mechaniczna pomarańcza" - kacperszkudlarek - 04-01-2017 15:08:32 Fajny ogarek , życzę żeby wam długo służył ten ogar . RE: Romet Ogar 200 1986 r "Mechaniczna pomarańcza" - Marwerick - 04-01-2017 22:27:27 ten ogar jest po prostu super przypomina mi mojego dawnego ogara. RE: Romet Ogar 200 1986 r "Mechaniczna pomarańcza" - lokomotion - 05-01-2017 16:49:28 Dzięki Mi też się spodobał od razu jak go zobaczyłem. Dotychczas zrobiliśmy w nim: -zaprawki lakiernicze -przespawanie i wyprostowanie centralnej stopki wraz z malowaniem -wypalenie i wygłuszenie tłumika bandażem termicznym wraz z uszczelnieniem + czyszczenie i skrócenie kolanka wydechowego -dorobienie uszczelek z gambitu -wymiana gumowych harmonijek widelca przedniego -czyszczenie, płukanie wewnątrz baku ze śladów korozji -ustawienie zapłonu -czyszczenie i regulacja gaźnika + rozwiercenie kolanka kolektora gaźnika z oryginału na kwadrat -wymiana kranika paliwa i przewodu paliwowego + filtr paliwa -wymiana filtra powietrza -wymiana fajki, przewodu zapłonowego, świecy (z Iskry na Beru) -nasmarowanie elementów przegubowych i ruchomych, konserwacja opon i linek stalowych Na tą chwilę przepalam go raz w tygodniu na 15 min. Pali z pół kopniaka. Póki co wszystko działa jak trzeba. Tylko wiosny nie mogę się doczekać Zdjęcie przedstawia motorower w trakcie prac. |