Ogar 205 + Simson Duo - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Ogar 205 + Simson Duo (/showthread.php?tid=42170) |
Ogar 205 + Simson Duo - vszu82 - 19-11-2016 00:01:29 Cześć Ostatnimi czasy mocno chodziło mi po głowie, by nabyć pojazd z lat młodości. Zależało mi na tym, by był to pojazd, którym będę mógł legalnie poruszać się po drogach, więc papiery obowiązkowe. Cena Rometów z dokumentami w warmińsko-mazurskim mocno zniechęca, a ja nie chciałem wydać kupę kasy na zachciankę. Spokojnie i bez pośpiechu grzebałem w ogłoszeniach i dałem nawet swoje własne. Zadzwonił wczoraj starszy Pan, że ma Ogara 205 z papierami, ale z niemieckim silnikiem. Od razu mówi, że rzucił palenie itp. Pojechałem, zobaczyłem i przytargałem taki wynalazek: Stan jak widać agonalny. Kupiłem go tylko i wyłącznie dlatego, że posiada ważny dowód z przeglądem do 04.2017 i OC do 04.2017. Dałem za niego 250 zł Do tego drugi silnik w rozsypce, jakieś koło 16" i dziurawy bak. Rama jest przerabiana, cięta i spawana co widać na zdj. Nr ramy pasuje z dowodem. Pan twierdzi, że kompresji brak. Tłok i cylinder do wymiany, reszta laleczka Już u siebie zalałem paliwa, iskry brak, wywaliłem fajkę - iskra wróciła. Próbowałem odpalić, lecz tylko strzela pojedynczo. Mój plan to uruchomić silnik. Jak zacznie działać będę zastanawiał się nad inwestycją w resztę. Macie większe doświadczenie, co sądzicie? Pozdrawiam - Paweł RE: Ogar 205 + Simson Duo - Odrestaurator - 19-11-2016 00:13:09 ale ulep Nie ma on przodu z jakieś starszej wsk-i? Te emblematy Syrenki 105 na boczkach trochę warte Z tym silnikiem musi fajnie jechać. Fajny projekt z tego może być - w oryginał nie ma sensu się bawić, możesz go odmalować i estetyczniej to wszystko zrobić. Cena wydaję się być uczciwa jak za motorower z papierami. Może być trochę problem z chłodzeniem, oryginalnie był nawiew z boku, w tym pudle z częściami leży. RE: Ogar 205 + Simson Duo - vszu82 - 19-11-2016 00:31:13 Nie wiem od czego ten przód, nie wygląda na jakiś większy. Za to luzy ma takie że ho ho. Muszę popatrzeć w necie na zdjęcia i porównać. Ogar ma na ramie i w papierach 86 rok produkcji. Najnowsze są opony, bo z 2014 roku. Wynalazek jest konkretny. Będzie w czym dłubać, zwłaszcza, że się nie dłubało jakieś 20 lat RE: Ogar 205 + Simson Duo - rafi555 - 19-11-2016 00:43:56 zwykły rometowski przód RE: Ogar 205 + Simson Duo - Motorowerzystka - 19-11-2016 12:17:42 Ło matko! Uwielbiam takie składaki Strasznie mi się podoba. Czekam na postępy w pracy przy nim. Co do ceny to naprawdę Ci się udało, 250 zł z dokumentami Odrestaurator napisał(a):Nie ma on przodu z jakieś starszej wsk-i?To przez tą lampę przód wydaje się większy. Czemu problem z chłodzeniem? Założy tą pokrywę i po problemie. RE: Ogar 205 + Simson Duo - Quake96 - 19-11-2016 15:18:19 Ja to bym się mocno zastanowił czy chcę tym jeździć. I nie chodzi tu już o kwestię gustu, ale o tą przerabianą ramę. Poza tym to był chyba kiedyś Ogar 200... Niemniej jednak, osobiście wolałbym kupić drugiego, normalnego Rometa, nawet bez papierów. Papier przecież już jakiś masz, trochę części z tego też by się nadało a i za silnik simsona pewnie trochę byś zarobił. RE: Ogar 205 + Simson Duo - Odrestaurator - 19-11-2016 17:28:26 Chodziło mi o problemy z chłodzeniem bez tego nawiewu, bo żeberek to to nie ma szerokich. Nic się nie stanie, nie takie ulepy jeżdżą po wsiach a nawet przechodzą przegląd. RE: Ogar 205 + Simson Duo - vszu82 - 19-11-2016 18:28:05 Tak, to prawda to był jednak Ogar 200. Sam osobiście wolałbym oryginał. Nie ma pośpiechu, więc na spokojnie ogarnę temat. W poniedziałek pójdę do WK i go przerejestruję. Podejrzewam, że pójdzie na części i zostanie dawcą papierów RE: Ogar 205 + Simson Duo - Kanilox - 27-11-2016 06:04:12 Łoł, ale super, uwielbiam takie wynalazki PRLu. To jest Ogar 200 a silnik ze simsona sr4-2/1 prawdopodobnie a ten w pudle z Simsona s50 lub kr51. Osobiście jakbym chciał mieć jakieś fajne klasycznie wyglądające wozidełko to bym to reanimował, silnik m53 to naprawdę bardzo fajny silniczek, cichy, chodzi bardzo spokojnie i równo, do tego wymuszone chłodzenie i moc trochę większa niż silnik Ogara 200. A jak chcesz oryginał to kup drugiego ogara bez papierów i zrób jeden z dwóch. RE: Ogar 205 + Simson Duo - Majerano - 27-11-2016 14:46:02 Myślę że warto go zachować dla następnych pokoleń jako światka czasów PRL i lat 90. Ciężko było wtedy o części to ludzie musieli sobie jakoś radzić Też mam podobnego ulepa Wierchowine z silnikiem Rometa RE: Ogar 205 + Simson Duo - vszu82 - 29-11-2016 18:52:50 Hej. Kupiłem dzisiaj kolejnego trupka. Rocznik '87. Teoretycznie jest kompletny Z dwóch już coś ulepię RE: Ogar 205 + Simson Duo - sebon30 - 29-11-2016 21:46:15 Elegancko, tylko silniczek ogarnąć i brać się za malowanie |