![]() |
Długość linki sprzęgła - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Długość linki sprzęgła (/showthread.php?tid=41537) |
Długość linki sprzęgła - MatKin - 11-09-2016 22:36:28 Witam wszystkich rometowców !!! jak w temacie, mam problem z doborem odpowiedniej linki sprzęgła. Kupiłem od znajomego Komara w którym jego ojciec zamontował silnik 017. Postanowiłem włożyć do niego oryginalny silnik S38 i zaczeły się schody... po założeniu silnika i doprowadzeniu wszystkich linek, okazało się, że stara linka od sprzęgła przy maksymalnym skręceniu regulacji jest za krótka i cały czas komarek jest na wciśniętym sprzęgle. Linka ma 117,5 cm długości. kupiłem nową zapewniany przez sprzedawce, że jest to oryginał i na pewno będzie pasować, okazało się, że jest jeszcze krótsza. Znalazłem na allegro linkę do motorynki, która ma 127,5 cm http://allegro.pl/romet-pony-motorynka-nowa-linka-sprzegla-import-i4768086521.html tylko, ze na jej końcu jest wałeczek, a u mnie z jednej i drugiej strony, powinna być końcówka w kształcie "grzybka" i nie wiem czy będzie to pasować. Proszę o pomoc !!!! RE: Długość linki sprzęgła - Odrestaurator - 11-09-2016 22:41:52 Będzie pasować, na miejsce wałka dajesz taką końcówkę: http://jackmotors.pl/old-timer/zaczep-koncowka-linki-romet-komar-pl?from=listing&campaign-id=19 Do kupienia w rowerowym. RE: Długość linki sprzęgła - Mechaniór - 11-09-2016 22:50:49 U mnie jak kupiłem z motozbytu też była za krótka. Wujek dobra rada (serio dobre rady daje) powiedział aby skrócić troche pancerz na lince. A potem zapalniczką złączyć. RE: Długość linki sprzęgła - hvil - 11-09-2016 22:57:13 Wszystkie linki nowej produkcji to jest bujda na resorach, nie trzymają wymiarów. Kup najtańśzą MCN, skrócić ją trzeba i zalutować końcówkę. Ja tak zrobiłem, od strony sprzęgła, nie widać, a teraz pasuje idealnie ![]() RE: Długość linki sprzęgła - MatKin - 12-09-2016 15:36:21 Dzięki wielkie za pomoc !! Na początek spróbuje ze skróceniem pancerza, bo jest to najprostsze rozwiązanie ![]() ![]() (11-09-2016 22:41:52)Odrestaurator napisał(a): Będzie pasować, na miejsce wałka dajesz taką końcówkę: http://jackmotors.pl/old-timer/zaczep-koncowka-linki-romet-komar-pl?from=listing&campaign-id=19Tylko ten wałek jest zamontowany na stałe i ta końcówka nie podejdzie. No chyba, że bym jakoś ten wałek zeszlifował i dopasował do końcówki RE: Długość linki sprzęgła - rafi555 - 12-09-2016 19:19:55 odkręć dekiel i wyreguluj przy wodziku RE: Długość linki sprzęgła - Emikel - 12-09-2016 19:35:32 Ludzie czy wy tak na serio czy udajecie? U mnie zawsze wszystkie linki pasują. Od sprzęgła jest u Ciebie za krótka bo musisz przestawić popychacz. W miejscu zaznaczonym na zdjęciu masz zawleczkę która zabezpiecza żeby wałek nie wysunął się z dekla i nie wypadł palec dopychający. Musisz ją wyciągnąć wałek wyciągnąć w dół dekielka, i przestawić palec na wieloklinie. Jak to rozbierzesz to sam zobaczysz o co chodzi i nie ma opcji żebyś sobie nie poradził. A jak masz wolny dekiel do nauki to jeszcze lepiej. Powodzonka ![]() ![]() RE: Długość linki sprzęgła - pitus74 - 28-03-2024 22:16:00 witajcie wyregulowałem wodzik ale sprzęgło niby dobrze chodzi ale nie do końca wszystko pod deklem tarcze itp.ok ale jak włączam 1 to trochę strzela taki trzask czemu co można poprawić (12-09-2016 19:35:32)Emikel napisał(a): Ludzie czy wy tak na serio czy udajecie? U mnie zawsze wszystkie linki pasują. Od sprzęgła jest u Ciebie za krótka bo musisz przestawić popychacz. W miejscu zaznaczonym na zdjęciu masz zawleczkę która zabezpiecza żeby wałek nie wysunął się z dekla i nie wypadł palec dopychający. Musisz ją wyciągnąć wałek wyciągnąć w dół dekielka, i przestawić palec na wieloklinie. Jak to rozbierzesz to sam zobaczysz o co chodzi i nie ma opcji żebyś sobie nie poradził. A jak masz wolny dekiel do nauki to jeszcze lepiej. Powodzonkawitajcie wyregulowałem wodzik ale sprzęgło niby dobrze chodzi ale nie do końca wszystko pod deklem tarcze itp.ok ale jak włączam 1 to trochę strzela taki trzask czemu co można poprawić |