![]() |
Złomowo-turystyczne znaleziska Chadiego - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Złomowo-turystyczne znaleziska Chadiego (/showthread.php?tid=40629) Strony: 1 2 |
Złomowo-turystyczne znaleziska Chadiego - chadie - 26-06-2016 09:02:29 Witam. Forum ChR odmieniło moje spojrzenie na produkty fabryki Romet. Trafiłem tu przypadkiem, szukając informacji nt autka na pedały, które postanowiłem odnowić po narodzinach syna ![]() Chodząc po lokalnych złomach, w poszukiwaniu części, natrafiłem na stojącego pod płotem przez kilka lat Mistrala z 88 roku Rower był cały w rudej i stwierdziłem że nie ma sensu się za niego brać, za którymś podejściem stwierdziłem że może jednak. Rozebrałem go w drobny mak i przepolerowałem wszystkie lakierowane elementy niezastąpionym Auto-Max'em. Okazało się że lakier, po tylu latach, jest w znakomitym stanie a wszelkie rysy, otarcia i odpryski stanowią mniej niż 1% lakierowanej powierzchni (!) Podobnie elementy chromowane, były całe rude, ale był to powierzchniowy nalot. Wystarczyło trochę papieru 2000 i znów Auto-Max (naprawdę polecam tą pastę, stosuję ją od 20 lat) i znów zdziwienie efektami. Całe wyposażenie jest oryginalne, nawet opony, które najlepsze lata mają co prawda za sobą, ale żal było mi je zmieniać. Ogromną satysfakcję sprawiło mi odratowanie klasyka i nakręciło do dalszych projektów ![]() Tak prezentuje się obecnie: RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - merek5 - 26-06-2016 12:23:44 Elegancki. Czasami się zastanawiam dlaczego ludzie wywalają dobre i zadbane rowery na złom RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - bartosz1907 - 26-06-2016 14:42:27 fajny sprzęt:-) jeszcze jeden uratowany romet, mam nadzieję że mistral odwdzięczy się za uratowanie pięknymi wrażeniami z jazdy :-) RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - kuba1028 - 26-06-2016 18:40:10 Jestem ciekawy zdjęć sprzed remontu. Ale ładny okaz, darzę sympatią te modele RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - romet3kolory - 27-06-2016 21:11:52 Klasyczny klasyk ! Doceniam nakład pracy jaki włożyłeś w swojego Mistrala i zdjęcia , na których oddałeś klimat tej maszyny. RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - chadie - 29-06-2016 11:10:49 Dziękuję ![]() Swoją drogą, to żaden z obiektywów które posiadam nie robi tak ładnych zdjęć jak radzieckie Heliosy ![]() RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - bartosz1907 - 29-06-2016 11:53:22 bo w tych obiektywach stosowano "prawdziwą optykę" a nie plastykowe zamienniki :-) współczesny obiektyw z optyką podobną do np. NRD-owskich obiektywów to naprawdę spory wydatek... RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - chadie - 05-07-2016 09:23:43 Przedstawiam Wam kolejne znaleziska ![]() Jako że głównie interesuje mnie ten typ rowerków a złomy w koło są puste, musiałem szukać na olx. Tak, za całkiem śmieszne pieniądze wpadł mi w ręce kolejny Mistral, oraz Wagant z pierwszej serii, w oryginalnym lakierze i napisem WAGANT wymalowanym od szablonu. Mistral właśnie się kończy robić, więc niebawem fotki po skończeniu, natomiast Wagant został wczoraj rozebrany i trwają próby uratowania lakieru, ale ciężko będzie, bo stan jest opłakany. Zdjęcia z przed renowacji pochodzą z ogłoszeń, z których je kupiłem. RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - Wigrus - 05-07-2016 11:47:44 Patrząc na Twoje poprzednie dzieło, już nie mogę się doczekać efektu końcowego tych jednośladów. Świetnie też, że w końcu ktoś kupił tego Waganta z Tarnowskich Gór. RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - chadie - 05-07-2016 12:49:46 Żal mi go było, cena też śmieszna, koleś był zdziwiony że 100 km po niego jechałem ![]() "Panie, toż pan paliwa więcej spalił niż ten rower warty" Ale po przejechaniu całego papierem 2500 i polerce, wiem że było warto ![]() RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - romet3kolory - 05-07-2016 19:55:42 Teraz dopiero zauważyłem, że też jesteś z Bielska ! RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - chadie - 05-07-2016 22:21:40 Tak, całe życie spędziłem w BB ![]() To teraz czas na fotki Mistrala po odbudowie, zajęło to tydzień, bo większość czasu czekałem na brakujące części, ale efekt mnie satysfakcjonuje ![]() Wagant też się już robi ![]() RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - chadie - 15-07-2016 22:41:37 Proszę jeszcze raz adminów o zmianę tytułu tematu na: "Złomowo-turystyczne znaleziska Chadiego." Wagant się dzisiaj poskładał, udało mi się zanabyć oriona w katastroficznym stanie (będzie z niego moje prywatne ostre koło ![]() Na tej fotce widać też ciekawą "skazę" (chyba) mianowicie, ma dwukrotnie nabity numer ![]() ![]() RE: Mistral jakich wiele (albo i nie) - Sprint2002 - 15-07-2016 23:29:12 ![]() RE: Złomowo-turystyczne znaleziska Chadiego - Walet - 16-07-2016 20:23:38 Jakoś nigdy specialnie sie Wagantami nie interesowałem, jednak trzeba przyznac że z całym osprzetem i w dodatku z takim przyjemnym kolorem ten "pseudo-turystyk" jest naprawde ciekawy. ![]() ![]() |