'70 ZZR Kos Sołtysa - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: '70 ZZR Kos Sołtysa (/showthread.php?tid=40513) |
'70 ZZR Kos Sołtysa - Sołtys - 15-06-2016 22:44:35 Witajcie! Żeby nie zanudzać, przedstawię historię zakupu roweru na skróty. Pewien młodzieniec z podbydgoskiej wsi znalazł go na strychu. Szukając informacji o rowerze trafił na moją stronę. Skontaktował się ze mną. Zaproponowałem mu, że go odkupię. Zgodził się. Przy pomocy firmy kurierskiej spod ojczystej Bydgoszczy rower przyjechał do sołtysowego centrum dowodzenia w Sokołowie. Tak to wygląda po wstępnym poskładaniu w całość: ZZR Kos - Krótko produkowany, nieskładany bliźniak Karata. Poziom oryginalności: 95% Nieoryginalna jest lampka, dynamo i lewy pedał. Do pełni szczęścia brakuje też odblasku na tył - detale. Poza tym rower jest całkowicie oryginalny. Zachowany jest w naprawdę pięknym stanie. Oczywiście posiada niejedno zadrapanie, ale w końcu ma 46 lat. Według mnie, "szpitalny" błękit, na jaki pomalowany jest egzemplarz to najładniejsza barwa występująca w Karatach i Kosach - kolor najpiękniej oddający styl przełomu lat 60. i 70. Na chromach jest obecny rdzawy osad, ale poradzę sobie z tym. Trzeba również wyczyścić trudno dostępne miejsca. Fabryczne opony Degum z rocznika roweru zachowały się idealnie. Jak tylko znajdę sposób, by odkręcić zapieczone nakrętki główki ramy, to naoliwię skrzypiące i ciężko chodzące stery i wyciągnę wyżej kierownicę. Muszę też ogarnąć kable, które na razie są jeszcze owinięte wokół główki i spięte trytytką do transportu. Ciekawostka: złota "plama" na przednim błotniku to ta sama farba, którą był namalowany od szablonu napis "Kos". Wygląda na to, że w fabryce malującemu napis przypadkowo psiknęło się na błotnik. Coś pięknego! RE: '70 ZZR Kos Sołtysa - Czajka - 15-06-2016 23:11:57 Stawiam piwo, więcej prezentowania rzadkich modeli na forum ! Teraz juz wiemy, że napisy malowali na złożonym rowerze RE: '70 ZZR Kos Sołtysa - misiql - 16-06-2016 08:19:56 Piękny! Dasz się przejechać? . Gdzieś mam taki odblask, jak go znajdę dam Ci znać. RE: '70 ZZR Kos Sołtysa - Semmao - 16-06-2016 09:57:59 Nie no rewelacja. Ty masz z tymi rowerami gościu pisze się dowiedzieć o swoim rowerze, a ten mu go zabiera ! Najlepszy! RE: '70 ZZR Kos Sołtysa - Wigrus - 16-06-2016 18:34:43 Nie no, nie wiem, jak można go skomentować, moim umysłem zawładnęła jedna wielka zazdrość. |