![]() |
'77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 (/showthread.php?tid=39549) Strony: 1 2 |
'77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - wnusiu94 - 24-03-2016 01:11:29 ![]() No dobra, ale po kolei... ... historia tego wehikułu rozpoczyna się około pół roku temu kiedy na niedzielnym targowisku, w stercie ram od górali i innego podobnego badziewia wypatrzyłem ją - ramę od Waganta Sport, rocznik 1977. ![]() ![]() ![]() Cena zakupu wręcz zwala z nóg, ponieważ było to całe... 10zł. Rama trafiła do magazynu. Przez pół roku zdążyłem rozebrać kilka rowerów na części - m.in. ZZR Goplanę ze zmasakrowaną rurą podsiodłową, czy Oriona z osprzętem 2x starszym od niego samego. Części z ich rozbiórki również zasiliły mój magazyn. Jakieś 2 tygodnie temu zachciało mi się jakiegoś "dużego" roweru, w związku z tym stanąłem przed dylematem - zbudować coś samemu, czy może kupić gotowca? Gotowce nigdy nie były w moim stylu i WTEM - telefon ze złomu. Wróciłem m.in. z ramą od Jagny i 2 kompletami kół 28", co zachęciło mnie do budowy dwóch szczurów - damki oraz męskiego. Z racji braku innego budulca (a bardziej chęci zrobienia czegoś nieszablonowego) na warsztat wjechały zwłoki Waganta. Przerzutki, czy torpedo? Wybór dla mnie był oczywisty. ![]() Jak widać Wagant został ucharakteryzowany al'a ZZR Popularny - koła 28, widelec, kierownica oraz błotniki ze wspomnianej wcześniej ZZR Goplany i kilka innych epokowych smaczków. Po taniości udało mi się dorwać nowe opony. Rower jak widać nie jest jeszcze skończony, ale ogólna bryła jest już widoczna. Światła ożyły z pierwszym obrotem koła, co bez wątpienia świadczy o tchnięciu nowego życia w stertę wcześniej bezużytecznego złomu - ot, takie urzeczywistnienie rowerowej "duszy". Lepsze zdjęcia oczywiście będą. Jak tylko go skończę udam się w jakąś fajną miejscówkę. Jeszcze odnośnie Jagny ze złomu - zdjęć niestety jej nie zrobiłem, ale niespecjalnie jest się czym chwalić. No, może wkrótce się poprawię. RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - karkolomny - 25-03-2016 10:09:02 Cześć. Nie jestem fanem przeróbek. Romet Wagant-Sport był dużo rzadszy od Waganta, a nawet rzadszy od Pasata, więc szkoda ramy. No ale to co zrobiłeś jest fajne niezależnie od wszystkiego.., jak zdobędziesz resztę części oryginalnych, to może kiedyś wrócisz to WAGANTA-Sporta w oryginale, bo też warto z uwagi na wartość historyczną.. pozdrawiam serdecznie i owocnych dalszych poszukiwań. RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - PawełBike - 25-03-2016 14:53:30 Te malowanie to oryginał? Mimo wszystko w tej konfiguracji wygląda swietnie. RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - wnusiu94 - 25-03-2016 14:59:17 Nie popadajmy w paranoję - Wagant Sport na żaden unikat. ![]() Oryginalny jest tylko kolor meksykańskiej czerwieni. RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - karkolomny - 25-03-2016 19:57:27 Powiem Ci, że masz rację, WagSort to nie unikat, ale rzadki. Nie ważne zresztą, ten Meksyk z czernią też fajnie, no i widel od Popoularnego świetnie wydłużył rower, super efekt. A jak dasz siodło z Ukrainy, czy jakiejś starej Mify to będzie już cymes.. RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - Zweitakter - 25-03-2016 22:39:06 Wideu ze znacznie większym wyprzedzeniem niż rama , pozdrawiam serdecznie to się prowadzi jak koza do rzeźni czyli w ogóle nie jedzie... RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - wnusiu94 - 26-03-2016 01:32:54 Z okazji Wielkiego Piątku postanowiłem zajrzeć do Waganta. ![]() Rower został ukończony, ochrzczony został imieniem "Wagant Senior". Na zakład wjechało skórzane siodło Mesko w połączeniu z rometowską narzędziówką i obowiązkowym kompletem kluczy. Wykopałem również pedały "okrąglaki" w świetnym stanie. Z kol. Zweitakterem śmiem się nie zgodzić - rower idzie jak burza, głównie za sprawą zastosowania przełożenia 46/16, nowego łańcucha, opon i porządnego serwisu dosłownie wszystkiego. Doskonała maszyna, chyba najlepszy "składak" jakiego stworzyłem. Po świętach ruszam z Jagną utrzymaną w podobnym klimacie. Akurat będzie na czym latać z dziewczyną. A - sesja zdjęciowa Seniora jutro lub pojutrze. RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - karkolomny - 26-03-2016 07:26:00 Tak, na takim rowerku to będziesz hulał...pozdrawiam Brać świątecznie... RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - wnusiu94 - 26-03-2016 19:12:56 Odwiedziłem dzisiaj Wagantem opuszczone warsztaty naprawcze dla ciężarówek. Tak rower prezentuje się w całej okazałości. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muszę jeszcze pogrzebać przy torpedzie. Niespodziewanie wysiadło przednie oświetlenie - chyba spaliła się żarówka. RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - Walet - 26-03-2016 21:33:20 Genialny, taki typowy rower Pana Mirka który z pieniędzy nabytych ze sprzedaży złomu złożył sobie rower żeby mieć czym dojezdzać do huty... ![]() Ludzie się jakioś oglądają za nim ? RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - karkolomny - 26-03-2016 22:25:00 Jest okej!!! RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - wnusiu94 - 26-03-2016 22:28:28 Przykuwa spojrzenia, we Wrocławiu tego typu rowery są już na wymarciu. Jak "jedzie coś starego na 28" to jest to w 99% Ukraina, a i one są mikroskopijnym ułamkiem wszystkich jednośladów w mieście. RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - Zweitakter - 27-03-2016 03:06:35 niezły ulep.... pasjami lubie takie chore konstrukcje ![]() a co do uwagi o geometrii coż ze złamasem nie porównasz, wsadz wideu od albatrosa do jaguara pzrejedz sie dwa razy i wsadz taki jaki powinien byc to sie dowiesz, przystpieszenia zero a do kierownicy to wspomaganie trzeba zainstalowac.... RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - misiql - 27-03-2016 10:33:25 Genialny! Dołożył bym mu jeszcze koszyk i jakieś odblaski. RE: '77 Romet Wagant Sport, czyli na co komu przerzutki by wnusiu94 - wnusiu94 - 27-03-2016 15:00:25 Widelec od Jaguara miałem, ale sprzedałem. Dałem do pieca. ;_; Nad koszykiem coś pomyślę po wymianie bagażnika którą planuję. Odblaski? Czemu nie? |