Czy wszystkie wigry miały "narzędziówki" ? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Pozostałe pytania (/forumdisplay.php?fid=210) +--- Wątek: Czy wszystkie wigry miały "narzędziówki" ? (/showthread.php?tid=38901) |
Czy wszystkie wigry miały "narzędziówki" ? - kuba1028 - 04-02-2016 01:52:01 Czy wszystkie wigry miały "narzędziówki", te pod siedzonkiem ? Była jakaś zasada jak były montowane ? RE: Czy wszystkie wigry miały "narzędziówki" ? - PawełBike - 04-02-2016 12:59:06 Do ktróregoś rocznika (nie powiem ci teraz, napewno wigry 1 i wigry 2 nie miały pod siedzeniem, 3 już miały) klucze były schowane w ramie, wyciągane były po otwarciu zawiasu. Dopiero przy wprowadzeniu polskiego rometowskiego (!) plastikowego siedzenia w wigry 3 zaczęto mątować narzędziówki. RE: Czy wszystkie wigry miały "narzędziówki" ? - Wigrus - 04-02-2016 14:43:05 Wigry 1 i 2 miały klucze chowane w ramie, a w Wigry 3 zaczęto montować plastikowy pojemniczek po siodłem. Typ siodła nie miał tu znaczenia. I tutaj małe sprostowanie, bo owe plastikowe nie było polskie, tylko robione na licencji bodajże niemieckiej firmy Mertens. Jednak, jeżeli chcesz się trzymać oryginału, wrzuć co masz, byle by się kupy trzymało, bo to w końcu Romet. Ja na przykład miałem kiedyś Wigry 4 bez narzędziówki z kluczami w ramie, a zarówno rocznik, jak i wersja wskazywałyby już na rozwiązanie z narzędziówką. RE: Czy wszystkie wigry miały "narzędziówki" ? - wnusiu94 - 04-02-2016 14:46:11 Siedzenia były najpierw firmy "Metrens", potem zostały produkowane na ich licencji (wygląd identyczny, tylko zamiast napisu "Mertens", napis "Romet"). Następnie siodełko zostało lekko zmodyfikowane i produkowane z napisem "Predom Romet". |