Tłok do Mińska - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Tłok do Mińska (/showthread.php?tid=37277) |
Tłok do Mińska - aprilia125 - 02-10-2015 02:17:46 Witam wszystkich. Niedawno wpadłem na pomysł usprawnienia mojego Mińska. Mianowicie chciałbym zastąpić oryginalny tłok tłokiem z piły spalinowej. Czy ktoś kiedyś podejmował się takowej operacji w jakimkolwiek sprzęcie ??? Czy tłok wytrzyma takie obciążenia ? O ile skraca się żywotność silnika ? Byłbym wdzięczny za każdą odpowiedź. Z góry dzięki pozdrawiam Odp: Tłok do Mińska - Latos - 02-10-2015 06:56:24 Jeśli nievbedzie walić po głowicy i bedzie pasowac sworzen i sresnica tloka to mysle ze moze to cos da ale jestem zdania ze lepiej porobic cos z reszta silnika, np glowica cylinder itp RE: Tłok do Mińska - Lagoon - 02-10-2015 15:36:24 Szczerze wątpię, że znajdziesz tłok, który będzie odpowiadał wymiarami. Jeszcze odległość krawędź denka-oś sworznia to pół biedy, ale w Mińsku liczy się także długość płaszcza, bo to symetryk, a piły spalinowe mają raczej "krótkie" tłoki, bo są zasilane bezpośrednio do komory korbowej przez membranę. RE: Tłok do Mińska - axelbenq - 02-10-2015 19:13:39 Na YT jest kanał, gdzie gość coś działa z Mińskiem 125-tką i w jednym filmiku mówił że będzie szlifował cylinder pod tłok z yamahy neos, więc warto ewentualnie iść tym tropem. RE: Tłok do Mińska - KrisPL - 02-10-2015 19:17:59 Ten kanał nazywa się ,,yamahin''. On faktycznie ma niezłe pomysł więc myślę że warto iść jego tropem. Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka RE: Tłok do Mińska - aprilia125 - 02-10-2015 20:04:51 Znam filmiki tego faceta. Na pomysł wpadłem z tego powodu że szukałem części do mojej piły i znalazłem kilka tłoków o wymiarze takim samym jak w mińsku. Może coś pokombinuję dzięki za odpowiedzi |