Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Ktoś się zna na modelarstwie? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Dział: Hydepark (/forumdisplay.php?fid=23)
+--- Wątek: Ktoś się zna na modelarstwie? (/showthread.php?tid=35371)

Ktoś się zna na modelarstwie? - Wojtek3362 - 09-06-2015 20:32:44

Ktoś coś? Kupiłem dzisiaj taką zabawkę. Ktoś mi powie czego brakuje, jak to odpalić? I czy stojak jest oryginalny? Dużo przegrzebałem google i nie znalazłem... Pojemność tego wynalazku 1.5ccm, nazwa Taifun. Niemieckie.

RE: Ktoś się zna na modelarstwie? - Polaczek - 09-06-2015 20:49:41

http://play.tojsiab.com/eGVLTkw4NEM1NVkz Tutaj jest filmik na którym jest podobny silnik. Wydaje mi się że jest to jakiś mały silnik diesla do samolotów RC ale mogę się mylić. Stojak wygląda na oryginał.

RE: Ktoś się zna na modelarstwie? - Wojtek3362 - 09-06-2015 21:10:31

Tak, jest to silnik samozapłonowy od samolotów RC. O paliwie coś już tam poczytałem (dobry jest podobno samostart z naftą). Ciekawe czy mamy tutaj jakiegoś eksperta od tego Smile

RE: Ktoś się zna na modelarstwie? - Odrestaurator - 09-06-2015 22:06:00

Wygląda na kompletny. Tak na logikę przeczyściłbym i próbował odpalić. Tym pokrętłem u góry jak dobrze pamiętam reguluje się obroty czy coś. Ciekawe czy chodziłby na eterze (chodzi o paliwo) lub oleju rycynowym.
Szukałem kiedyś takiego.

RE: Ktoś się zna na modelarstwie? - kokosek - 09-06-2015 22:09:51

Lał jak to będzie działało to musisz mi to pokazać Big Grin

Wysłane z mojego D2303

RE: Ktoś się zna na modelarstwie? - nie_mientki - 09-06-2015 22:22:23

Zmęczony jestem strasznie i najpierw przeczytałem "Kto się zna na moderatorstwie" i już chciałem powiedzieć że na tym forum to raczej nikt.

Zawiodłem się. Za oftop przepraszam. Nie znam się na modelarstwie silnikowym.

RE: Ktoś się zna na modelarstwie? - Jaro5 - 09-06-2015 22:30:09

Jest to silnik rc dedykowany do samolotu ,i do odpalenia potrzebne Ci będzie paliwo o zawartości 5 do 10 procent nitro modelarskie.
Łatwo znaleźć w każdym sklepie modelarskim
Do tego przydał by się rozrusznik elektryczny tzw. roto start.
A i w modelarstwo rc bawiłem się kilka lat, lecz koszty większe niż byśmy mogli się spodziewać i nie adekwatne do fanu jaki daje ta zajawka

RE: Ktoś się zna na modelarstwie? - Wojtek3362 - 09-06-2015 22:55:15

A w takim razie od czego jest to pokrętło od góry? Bo iglica jest na dole, a to pokrętko to rzeczywiście od obrotów?

P.S. A jak nie będę potrafił tego obsłużyć to do ciebie zajadę, daleko nie mam Big Grin Nawet cię na zlocie w Zduńskiej widziałem.

RE: Ktoś się zna na modelarstwie? - Jaro5 - 10-06-2015 10:17:51

To pokrętło jest od zwiększania/zmniejszania kompresji w silniku i trzeba to zgrać z przepustnicą.