Lakierowanie - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Rama, nadwozie, układ wydechowy (/forumdisplay.php?fid=224) +--- Wątek: Lakierowanie (/showthread.php?tid=34720) |
Lakierowanie - Adam200 - 08-05-2015 00:21:37 Witam, mam problem z pomalowałem mojego Romka 200 zwykłym podkładem do ogrodzeń i różnych takich, i tu nasuwa się pytanie czy jest to odpowiedni podkład. Następnie ile razy mam go opitolić podkładem-jak 2 to czy przed drugą warstwą trzeba go przejechać papierem (jak tak to jakim)? Powierzchnie nie jest idealnie gładka taka chropowata po 1 warstwie (czy powinna być taka?) Jaki lakier chodzi mi dokładnie o czerwień meksykańską ? jakiś specjalny czy ze sklepu może być I ile potrzebuje tej farby i lakieru? I czy mógłby mi ktoś napisać krok po kroku jak to lakierować/malować i wgl? Pozdrawiam RE: Lakierowanie - sstasiek - 08-05-2015 00:39:29 Jeśli musisz się o to wszystko pytać to raczej sam nie maluj zleć to komuś to będziesz miał dobrze pomalowane. Ale jak chcesz się uczyć na Romecie to twoja sprawa. Odpowiadam na troje pytania -Tak po każdej warstwie podkładu trzeba ją zmatowić papierem najlepiej wodnym 400-600 -Lakier najlepiej pojechać do mieszalni tam ci dobiorą albo podasz im kod to ci zrobią. -Jeśli chodzi o ilość to myślę ze 400-500ml z zapasem ci wystarczy na ewentualne poprawki - co do samego lakierowania to polecam poradniki na Yotube trochę techniki tam się nauczysz a reszta to tylko praktyka. Powodzenia w pracach i czekam na fotki z efektu pracy. RE: Lakierowanie - Adam200 - 08-05-2015 00:55:29 Dzięki wielkie Piwko Leci RE: Lakierowanie - dlugiLBN - 08-05-2015 03:23:42 (08-05-2015 00:39:29)sstasiek napisał(a): Jeśli musisz się o to wszystko pytać to raczej sam nie maluj zleć to komuś to będziesz miał dobrze pomalowane. Ale jak chcesz się uczyć na Romecie to twoja sprawa. Po co sie produkujesz jak nie masz pojęcia . - podkład akrylowy,nie do płotów -opitalasz tak żeby wylać na niego pół litra podkładu,w odstępach co 5-10 minut 3-4 razy nie tak zeby płyną i nic nie matujesz przed kolejną warstwą!!! po całkowitym wyschnięciu matujesz wodnym papierem żeby był gładki. -lakier w mieszalni 3-4 setki plus utwardzacz i rozpuszczalnik,starczy z palcem. Na youtube to komory mają,myją,dmuchają po 10 razy a kaptura na łbie nie ma i sypie kłakami . |