![]() |
Problem z hamulcami [Romet Pony M-2] - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Zawieszenie, układ hamulcowy, koła (/forumdisplay.php?fid=223) +--- Wątek: Problem z hamulcami [Romet Pony M-2] (/showthread.php?tid=33282) |
Problem z hamulcami [Romet Pony M-2] - VireZ - 11-03-2015 22:37:46 Witam, od jakiegoś czasu mam problem z hamulcami. Ponieważ kiedyś zmieniałem oponę w motorynce ponieważ miałem dziurę w dętce i ją łatałem, to przy okazji musiałem rozebrać bębny, gdy otworzyłem jednego zauważyłem że jakaś jest tam sprężyna ułamana która się gdzieś tam w tym bębnie lata więc ją wywaliłem bo te dwie były na miejscu, i od tego czasu mam problem że gdy hamuje to nie ma tak że wtedy kiedy lekko wcisnę hamulec (nożny) to mi zahamuje tylko muszę wcisnąć prawię do końca i wtedy tak jakby odbiło i wtedy mogę regulować. Przed tą rozbiórką bębna hamulec hamował jak należy. Proszę o pomoc, jeżeli ktoś nie zrozumiał to proszę pisać to jeszcze podam szczegółowo wszystko. RE: Problem z hamulcami [Romet Pony M-2] - Rafku - 11-03-2015 22:47:49 Napisałeś tyle, to myślałem, że szczegółowo... Ale jeżeli sprężyna, to jedyna, a raczej jedyne 3 sprężyny idą na szczęki, musisz kupić coś takiego http://allegro.pl/sprezyna-szczek-hamulca-romet-komar-ogar-motorynka-i4884222348.html RE: Problem z hamulcami [Romet Pony M-2] - amin - 11-03-2015 23:29:17 Jak się upapra bębny i szczęki brudnymi ze smaru łapskami to się później nie dziw że nie hamuje. RE: Problem z hamulcami [Romet Pony M-2] - VireZ - 12-03-2015 13:37:39 (11-03-2015 22:47:49)Rafku napisał(a): Napisałeś tyle, to myślałem, że szczegółowo... Właśnie taka mi wypadła, rozkręcę w najbliższym czasie bęben i zobacze czy właśnie takowa wypadła i brakuje jej to oczywiście zakupie tą sprężynę. Dzięki, temat do zamknięcia. RE: Problem z hamulcami [Romet Pony M-2] - Malibu122 - 12-03-2015 16:31:37 Możesz jeszcze cienkim papierkiem przejechać bęben i rozpuszczalnikiem żeby lepiej szczeki łapały ![]() RE: Problem z hamulcami [Romet Pony M-2] - joozek - 18-03-2015 23:14:40 Do tego są odpowiednie preparaty do mycia np tarcz hamulcowych, bębnów. Jeśli nie posiadasz to benzyna ekstrakcyjna ... wysusza, a okładziny lekko przetrzyj papierem 1200 na sucho, aż okładziny będą jasne, suche. Jeśli mimo tego przecierania nadal wyglądają na mokre ... niestety do wymiany ... przetłuściły się .... same ![]() Co do Twojej przypadłości ... wg mnie zgubiłeś ew nie założyłeś sprężyny zwrotnej zewnętrznej, pręta i dzwigni hamulca tylnego. Oczywiście te wewnętrzne sprężynki jeśli ich brakuje też musisz uzupełnić. Tego badziewia z allegro nie kupuj, są tak słabe, że podczas zakładania potrafią się rozciągnąć ![]() |