![]() |
Komar 2350 Wahacz tulejki - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Zawieszenie, układ hamulcowy, koła (/forumdisplay.php?fid=223) +--- Wątek: Komar 2350 Wahacz tulejki (/showthread.php?tid=32911) |
Komar 2350 Wahacz tulejki - Malibu122 - 24-02-2015 23:21:51 Zwracam się z prośbą do użytkowników Komara 2350 i zaznajomionych z tematem. Koło lata na boki po 4 cm i trochę ciężko utrzymać wariata. Wiem na czym polega problem ale wolę zasięgnąć porady. Jak poradziliście sobie z wahaczem z przodu? Na razie zamówiłem gumowe odbojniki 2szt. Moje są wytłuczone jak diabli. Wiem,że potrzebuje jeszcze tulejek :gumowych i metalowych. Na pewnym,znanym,drogim serwisie znalazłem tylko te odoboje,tulejek nie ma. Przynajmniej ja nie widziałem. Czy metalowe można spasować od czegoś innego? Czy ma ktoś dotoczone na sprzedaż ? Gdzie dokupić te gumowe tulejki? Z góry dzięki ![]() RE: Komar 2350 Wahacz tulejki - joozek - 24-02-2015 23:48:38 Temat przerabiałem jakiś czas temu i powiem tak; nie kupuj chińskich. Czasem na allegro się pokazują, ale szkoda na nie kasy. Zdecydowanie doradzam poszukać tokarza i dorobić we własnym zakresie. Tuleje z tworzywa polecam z teflonu ew poliamidu, a te metalowe z nierdzewki, ew ze śruby M14 twardości 8,8 lub 10. Koszt materiałów ok 8 zł, a tokarz weźmie na 4-ro paka ![]() Tu ważne uwagi; 1. tuleja z teflonu musi mieć otwór pod smarowniczkę fi 5, którą wiercisz po ich wciśnięciu. Gumowe są tylko odboje dolne i ew górne, ale te występowały w starszych modelach. 2. tuleja metalowa musi mieć rowek smarujący zewnętrzny (zobaczysz go jak wyciśniesz stare). 3. Nie oszczędzaj i zrób, zamów cały nowy komplet 4. smarowniczki (kalamitki) mają nietypowy jak na dziś wymiar z gwintem M5, jeśli nie nadają się do użytku, możesz zmienić na nowe z gwintem M6 (ok 1 zł w każdym sklepie moto). 5. po ich wciśnięciu przesmaruj smarem nieściekającym (grafitowy lub miedziany) i czynność tą powtórz okresowo. Powodzenia w pracach, zadowolenie gwarantowane ![]() RE: Komar 2350 Wahacz tulejki - mateeusz - 24-02-2015 23:56:06 Ja identyczny problem rozwiązałem poprzez podłożenie pod sprężyny centymetrowych podkładek i efekt jest świetny. Dawniej naciągałem sprężyny, jednak bardzo szybko koło znów latało. ![]() RE: Komar 2350 Wahacz tulejki - Malibu122 - 24-02-2015 23:56:45 Wielkie dzięki profesjonalny poradnik poradnik ![]() Wszystko co będę potrafił wykonam samemu. Nie pamiętasz przypadkiem jakiego rozmiaru jest ta tuleja teflonowa i metalowa ? mateeusz tylko oprócz tych gumowych odbojników czuję że bardzo wybite są te metalowe tulejki.Prawdopodobnie od nowości nie zmieniane. Podkładki ratują mnie tymczasowo ![]() ![]() RE: Komar 2350 Wahacz tulejki - joozek - 25-02-2015 00:11:44 Niestety tak na pamięć wymiarów nie pamiętam, ale jak wyciśniesz stare to na pewno sobie poradzisz. pasowanie na wcisk 0,1 mm. Co do tych dodatkowych podkładek ... ![]() RE: Komar 2350 Wahacz tulejki - Malibu122 - 25-02-2015 00:24:03 Od jutra zacznę działać ![]() RE: Komar 2350 Wahacz tulejki - joozek - 25-02-2015 22:50:01 Mam nadzieję, że poradziłeś sobie z pomiarami. Jeśli nie, to mała ściąga poniżej. Wprawdzie odręczna, ale wszystko podane i każdy tokarz nie powinien mieć problemów z ich odczytaniem ![]() Tak w ogóle, to sobie pomyślałem, że zrobię takich 5 kompletów, gdyby następnym razem komuś byłoby potrzebne. Stąd na rysunkach napisałem po 10 szt każdej. Tobie do jednego komara potrzebne będą po 2 szt. Jak widać, tuleje metalowe robię z nierdzewki A2, twardości 7,0 Śruby, podkładki i nakrętki kupowałem też z A2 i polerowałem, efekt gwarantowany ![]() ![]() ![]() RE: Komar 2350 Wahacz tulejki - Halski - 25-02-2015 23:18:47 http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=4110 RE: Komar 2350 Wahacz tulejki - Malibu122 - 25-02-2015 23:23:39 Ledwo odkręciłem te zapieczone śruby ![]() Mam nadzieję że zaznajomiony tokarz który dorabiał mi tuleję do tylnego wahacza poradzi sobie z wyzwaniem. Myślę że twój schemat będzie bardzo pomocny ![]() Wielkie dzięki ! |