jaką umowę napisać przy kupnie - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Trudne sprawy (/forumdisplay.php?fid=206) +--- Wątek: jaką umowę napisać przy kupnie (/showthread.php?tid=32435) |
jaką umowę napisać przy kupnie - Sylwóś - 06-02-2015 22:35:38 Witam ,proszę o poradę Mam do kupienia jawkę mustang,zarejestrowana jest na człowieka który zmarł w grudniu 2014r,jego żona chce go sprzedać ,jaką napisać umowę żeby nie było problemu z opłatą urzędu skarbowego i rejestracją ?cena to 500zł RE: jaką umowę napisać przy kupnie - nie_mientki - 06-02-2015 22:37:48 Umowę z datą wsteczną na zmarłego. Przykre ale tak najłatwiej. RE: jaką umowę napisać przy kupnie - Sylwóś - 06-02-2015 22:41:08 jedna z opcji którą rozważam ,tylko kwestia kary za nie opłacenie podatku w ciągu 14 dni tego się obawiam. RE: jaką umowę napisać przy kupnie - romek - 06-02-2015 22:54:04 Do 1000 zł podatku sie nie płaci, ale taki numer jest karalny. RE: jaką umowę napisać przy kupnie - nie_mientki - 06-02-2015 23:23:43 Jeśli obie strony są świadome tego co robią i nie będą potem robić pretensji to urząd niczego się nie dopatrzy. Grafologa też nie wezwą. Gorzej że właściciel umarł niedawno, sprawa świeża i nie wiadomo czy wdowa się zgodzi na takie coś. Bo jednak będzie musiała za nieboszczyka się podpisać, a tym bardziej za męża :/ RE: jaką umowę napisać przy kupnie - jurek_j - 07-02-2015 13:17:36 Lepiej kupować to 'na kogoś', bo żeby jegomość Sylwester był czysty, tego dnia którego kupi (na umowie), musi wykupić OC. Średnio legalne, ale najprostsze rozwiązanie. Bo tak to co, jakieś sprawy spadkowe pewnie, nie? RE: jaką umowę napisać przy kupnie - Sylwóś - 07-02-2015 18:57:52 czyli zanim ja go kupię powinien ktoś go kupić wcześniej ? i pytanie kto to może być :-) chyba będę musiał zrezygnować z zakupu bo to chyba nie będzie warte tego. RE: jaką umowę napisać przy kupnie - jurek_j - 07-02-2015 21:11:48 Dowiedz się, czy ten mustang ma opłacone OC, to jest raz. Ze wszystkiego jest jakieś wyjście, akurat przedstawiasz najgorsze... RE: jaką umowę napisać przy kupnie - Ćmaga - 08-02-2015 13:29:33 E tam, pisz na siebie umowę z wsteczną datą, z ubezpieczeniem nic nie zrobią, po prsotu pójdziesz i wykupisz OC od tamtej daty, i tyle. Jak się pół roku po skończeniu OC kupowało i problemów nie było, trzeba im tylko powiedzieć, a po za tym to PZU czy inna ubezpieczalnia kar nie dowala tylko fundusz gwarancyjny, więc jak się uwiniesz szybko to będzie po sprawie. A jak Jawka ma ważne OC to nie ma żadnego problemu i nie ma o czym gadać, tylko piasć umowę. RE: jaką umowę napisać przy kupnie - Semmao - 08-02-2015 13:39:14 (08-02-2015 13:29:33)Ćmaga napisał(a): po prsotu pójdziesz i wykupisz OC od tamtej daty, i tyle Ta? To bardzo ciekawe, bo przepisy na to nie pozwalają.... max 2 tyg wstecz w przypadku braku szkód mogą się zgodzić. RE: jaką umowę napisać przy kupnie - jurek_j - 08-02-2015 16:24:04 Gdyby mi ktoś coś proponował sprzedać ze wsteczną datą, to w życiu bym na to nie poszedł, nie sądzę żeby znalazł się taki idiota w ubezpieczalni, u którego wykupisz OC ze wsteczną datą... Nawet w ciągu tych 2 tyg. można od cholery zdarzeń narobić... Ba, w ciągu kilku godzin. Ćmaga, jak się szybko uwinie, czyli co? Po spisaniu umowy z przykładowo 15 grudnia poleci od razu do ubezpieczalni to mu nie dowalą, a jak tydzień później, to dowalą? O co Ci z tym chodzi? RE: jaką umowę napisać przy kupnie - mikolaj.lukasik - 09-02-2015 01:27:33 nic ci nei dowala piszesz umowe wstecz jak on sie żyje i wszystko załatwione RE: jaką umowę napisać przy kupnie - Ćmaga - 18-02-2015 23:13:54 Szybko znaczy np. jutro spisze umowę i jutro od razu wykupi oc, a nie będzie pół roku czekał. Jeżeli pojazd miał wykupione OC, np. do 01.01.2015 i jeżeli przed tą datą nie wypowiesz ubezpieczalni umowy to oni automatycznie przedłużają OC, jedynie masz nie opłaconą składkę, nie wiem w czym problem, idziesz, kupujesz oc od daty, np. 01-01-2015 i tyle, nie jeden raz się tak kupowało, w różnych ubezpieczalniach, jakoś nigdy nikt problemu nie robił, nie wiem, może u mnie na wschodzie panują inne zasady i przepisy. Zresztą przykładowo na przerejestrowanie pojazdu masz 30dni, po 2 latach dopiero Fiata przerejestrowałem, w dodatku OC było nie ważne od pewnego czasu, jakoś normalnie wszystko zrobiłem. |