![]() |
Romet Wigry '97 by BITER - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Romet Wigry '97 by BITER (/showthread.php?tid=31980) Strony: 1 2 |
Romet Wigry '97 by BITER - BITER - 20-01-2015 00:51:59 Po długiej przerwie nadciągam do Was z moim nowym nabytkiem, jakim jest zapisany w tytule Romet Wigry Kowalewo z roku 1997. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wczoraj, 18 stycznia, z racji tego, że znalazłem dosyć dużą chwilę wolnego czasu postanowiłem wybrać się po obiecany rower. Moim oczom ukazał się widok dosyć ciekawy. Ze schowka jednej z klatek wieżowca wydobył się zarys niewielkiego składanego cudeńka, co się później okazało, było to Wigry. Kiedy przyprowadziłem go do domu był w stanie takim: ![]() Czyli: Lekko zardzewiały, lecz nie zapieczony łańcuch Podgięte błotniki i druty od błotników Szurająca o zębatkę osłona łańcucha Liczne otarcia i zadrapania Lekki nalot rdzy na kierownicy i odpadający lakier na mostku + Wciśnięta na chama w rurę ramową sztyca od siodełka. Prócz charakterystycznej naklejki ROMET moim oczom ukazały się także naklejki takie jak: ![]() ![]() Co do mechanizmu składania i płynności jego działania to mogę szczerze powiedzieć że jest w doskonałej kondycji ![]() ![]() Numery ramy wskazują na to, że rower wytworzony został w marcu 1997 roku ![]() ![]() Po wyjęciu sztycy, dołożyłem siodełko z Jubilata, wszystko dokładnie skręciłem i rower wyglądał już tak ![]() Z 10 lat starszym "bratem" ![]() ![]() Dzisiejsze zakupy: ![]() Plany ? Podróżmobil ![]() Dzisiaj o 19:00 miałem okazję go stestować ![]() ![]() ![]() Jak Wam się podoba ? ![]() PS: dla ciekawych - Wigras stoi na Stomilach Antilope ![]() RE: Romet Wigry Kowalewo '97 by BITER - wnusiu94 - 20-01-2015 00:56:46 Warty zachowania tylko i wyłączenie dlatego, że to ostatni rocznik "prawdziwych" Rometów. Życzę powodzenia i wielu ciekawie spędzonych kilometrów! Sztyca nie jest aby za wysoko wyciągnięta? Przypominam, że jest na niej zaznaczony "MAX". P.S. To nie jest Kowalewo, zmieniam nazwę tematu. RE: Romet Wigry Kowalewo '97 by BITER - BITER - 20-01-2015 01:06:34 Jeżeli się pomyliłem co do nazwy to najmocniej wszystkich przepraszam ![]() ![]() A co do, jak to Wnusiu nazwałeś " ostatniego rocznika "prawdziwych" Rometów " to mógłbyś mi zgłębić temat, co miałeś na myśli ? Bardzo mnie to ciekawi ![]() PS: Sztyca jest taka długa ![]() ![]() ![]() RE: Romet Wigry '97 by BITER - nie_mientki - 20-01-2015 01:11:27 Dlaczego naklejka na widelcu przedstawia sprężynę do werbla z jakimś mazajem w tle? RE: Romet Wigry '97 by BITER - wnusiu94 - 20-01-2015 01:14:20 Ależ proszę ja Ciebie bardzo! Prawdziwie polski, rdzenny Romet istniał do 1998 roku. Produkcja (prawdziwa produkcja, a nie składanie w systemie SKD) odbywała się się w naszym kraju. Właśnie w 1998 roku zakłady upadły i wszystko trafił szlag. W 2006 roku marka została reaktywowana przez chińczyków. Twój egzemplarz jest z 1997 roku, co według moich obserwacji i m.in. posiadanych egzemplarzy jest ostatnim rocznikiem modelu Wigry. O Wigrach, ani Jubilatach z roku modelowego 1998 nie słyszałem, a tym bardziej ich nie widziałem. Krótko mówiąc - każdy Romet po 1998 roku jest chińszczyzną sprzedawaną pod marką "Romet". Nie wspominam już nawet o setkach ewolucji modelu Wigry, bo to chyba do jutra nie skończyłbym tego wymieniać. ![]() Odnośnie osłony - rower mógł zostać wyprodukowany w Kowalewie, jednak już pod marką "Romet", a nie "Kowalewo". (20-01-2015 01:11:27)nie_mientki napisał(a): Dlaczego naklejka na widelcu przedstawia sprężynę do werbla z jakimś mazajem w tle? Lata '90 to piękny okres w historii naszego kraju. RE: Romet Wigry '97 by BITER - BITER - 20-01-2015 01:17:10 Nie_mientki, taki mazaj jest jeszcze na rurze podsiodłowej, w miejscu gdzie w starszych modelach umieszczone jest " doro 76". Z początku dałem się nabrać i byłem pewien, że ktoś testował na nim niebieską farbę ![]() Dzięki, Wnusiu za wytłumaczenie mi tej historii ![]() ![]() RE: Romet Wigry '97 by BITER - wnusiu94 - 20-01-2015 01:19:00 To jest kolumna! Ludzie, trochę wyobraźni! ![]() RE: Romet Wigry '97 by BITER - nie_mientki - 20-01-2015 01:37:52 (20-01-2015 01:14:20)wnusiu94 napisał(a): Lata '90 to piękny okres w historii naszego kraju. Moja ukochana to rocznik '91, więc nie śmiem polemizować. Ale to nie wyjaśnia sprężyny do werbla RE: Romet Wigry '97 by BITER - Krystian Colo - 20-01-2015 10:11:41 Fajne to Wigry, i widzisz sam przyznałeś że jest mega ! wygodny. Powodzenia w pracach i czekam na fotki, ja też dziś dodam. RE: Romet Wigry '97 by BITER - BITER - 21-01-2015 01:12:03 Dzięki za miłe opinie ![]() ![]() RE: Romet Wigry '97 by BITER - Krystian Colo - 21-01-2015 08:57:11 Wigrami do Wigier nad to jeziorko się wybierasz ? RE: Romet Wigry '97 by BITER - Wigrus - 21-01-2015 12:07:34 Kawał świetnej maszyny! Znając Ciebie, natłuczecie razem mnóstwo pięknych kilometrów. ![]() RE: Romet Wigry '97 by BITER - BITER - 21-01-2015 20:46:12 Tak, Krystian ![]() ![]() Napewno będę Wigrami w Wigrach,czyli we Wsi ale też nad jeziorem i w Wigierskim Parku Narodowym również ![]() ![]() Wigrus, dzięki za opinię ![]() ![]() ![]() ![]() A co do tłuczenia kilometrów to trochę w tegorocznym planogramie już ich mam ![]() ![]() ![]() RE: Romet Wigry '97 by BITER - BITER - 22-01-2015 22:59:05 Witajcie po raz kolejny ![]() Przedwczoraj oczyściłem i przesmarowałem łańcuch ![]() ![]() ![]() ![]() A następnego dnia, czyli wczoraj zabrałem się za usuanie rdzy z chromów oraz ich polerkę. ![]() Efekt? Zobaczcie sami ![]() ![]() Przed: ![]() Po: ![]() I kierownica: Przed: ![]() Po: ![]() Dostając rower jednocześnie otrzymałem zadanie od tego pana: "Zrób z tego zgnitego piwniczaka małą, różową perełkę, a obiecuję Ci, że będę starał się załatwić Ci więcej takich zabawek " ![]() RE: Romet Wigry '97 by BITER - Wigrus - 22-01-2015 23:02:10 Klamka oryginalna, rometowska. Efektywna polerka. |