![]() |
Prostowanie ramy motorynka - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Rama, nadwozie, układ wydechowy (/forumdisplay.php?fid=224) +--- Wątek: Prostowanie ramy motorynka (/showthread.php?tid=31800) |
Prostowanie ramy motorynka - ananas - 12-01-2015 21:20:44 Witam, mam pewien problem... Otóż rama w mojej motorynce jest krzywa, konkretnie główna rura jest nieco skrzywiona zaraz przy główce ramy. Chciałbym to wyprostować na gorąco, ale czy po rozgrzaniu do czerwoności rama nie pęknie w tamtym miejscu lub na spawie? Jak sprawdzić, czy spaw nie ma mikropęknięć? Jak potem sprawdzić, czy wszystko jest proste? Za mądre odpowiedzi piwko, pozdrawiam ![]() RE: Prostowanie ramy motorynka - szczupak54 - 12-01-2015 23:20:53 Zapytaj Barto5050 on prostował swoją ramę od motorynki i pewnie wie coś o tym ![]() RE: Prostowanie ramy motorynka - Rafalnapony - 12-01-2015 23:23:12 Żadne rozgrzewanie do czerwoności.Też prostowałem swoją rame.Isziesz na złom szukasz rurki idealnie pasującej do otworu w głowce ramy.Rame w imadło rure w stery(poprzednie wcinamy tartar..ja nie musiałem)i prostujemy.W ostateczności tnij i spawaj tak jak trzeba. RE: Prostowanie ramy motorynka - ananas - 12-01-2015 23:25:45 (12-01-2015 23:23:12)Rafalnapony napisał(a): Żadne rozgrzewanie do czerwoności.Też prostowałem swoją rame.Isziesz na złom szukasz rurki idealnie pasującej do otworu w głowce ramy.Rame w imadło rure w stery(poprzednie wcinamy tartar..ja nie musiałem)i prostujemy.W ostateczności tnij i spawaj tak jak trzeba. Hmm, no sam nie wiem. wydaje mi się, że prostowanie na zimno to narażanie się na pęknięcia lub mikropęknięcia. RE: Prostowanie ramy motorynka - Barto5050 - 12-01-2015 23:29:13 No tak, prostowałem, a raczej prostował mi blacharz z wieloletnim doświadczeniem ![]() ![]() RE: Prostowanie ramy motorynka - Rafalnapony - 13-01-2015 00:13:10 W sumie kolega wyżej też dobrze skrobie.Do czerwoności możesz nagrzaćale to nie takie łatwe taki kawał rury przyczerwienić.Jak sam chcesz robićto załatw sobie gigantyczne imadło. |