Rama nr problem - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=194) +--- Wątek: Rama nr problem (/showthread.php?tid=29146) |
Rama nr problem - Sr-ka - 08-09-2014 20:13:41 Cześć wszystkim Mam takie pytanie, otóż ostatnio pękła mi rama w Simsonie Sr (kiedyś już była spawana i szpachlowana...) Teraz chcę ją wymienić, sim jest rozebrany do ostatniej śrubki i mam taki dylemat Byłem na stacji się pytać jak wygląda przekładka ramy, dowiedziałem się że numery przenoszą na inną ramę dopiero w tedy jak pokaże im nową ramę z fakturą. I tu zaczynają się schody :/ Dzwoniłem po wszystkich sklepach i nowej ramy nie idzie dostać, jedynie ddr za 1000zł + ale bez faktury I mam dwie możliwości: Kupić używaną ramę z kwitem (400zł + rejstracja 200=600 bez malowania) Kupić używaną ramę bez kwita, przebić numery i wszystko ładnie pomalować (100 rama, 30 bity) Zastanawiam się nad 2 opcją, ale jeszcze nie wiem czy to wypali I tak z ciekawości, jak nabiją inni numery równo ? Tak żeby były w jednej linij i z odpowiednimi odstępami Poradzicie coś ? :/ Pozdrawiam RE: Rama nr problem - bartoszek5k - 08-09-2014 21:30:01 A faktura musi być na nową ramę? Bo w przeciwnym razie można byłoby jakoś to rozegrać. Albo z jakimś sklepem się dogadać RE: Rama nr problem - Motorowerzystka - 08-09-2014 21:39:43 bartoszek5k napisał(a):Albo z jakimś sklepem się dogadaćCiekawa jestem jaki sklep by zaryzykował dla takiej sprawy... A co do pytania to myślę że druga opcja byłaby lepsza, tylko potem nie jedź do tej stacji w której się pytałeś, mogli by zacząć coś podejrzewać. RE: Rama nr problem - Semmao - 08-09-2014 21:50:44 Opcja "legalna" będzie kosztowała kosmos o ile jest wykonalna. Ja bym przebił nr ewentualnie przespawał główkę ramy z numerem, jeśli znasz znakomitego spawacza, który taką robotę wykona. Nawet za 2 stówki by się opylało RE: Rama nr problem - Sr-ka - 08-09-2014 21:51:53 Wiem wiem właśnie Przegląd to bym sobie załatwił przez kumpla, nawet nie musiałbym jechać tylko wystarczyły by fotki nr ramy i dowodu A nie wiecie czasem jak równo nabić numery ? A faktura jest głównie po to aby potwierdzić że rama nie była kradziona Czytałem też że może być używana wyrejestrowana, w tedy wystarczy dowód z uciętym rogiem nawet i umowa kupna sprzedaży ale ile w tym prawdy to nie wiem O przespawaniu główki mój ojciec też myślał, jest z zawodu spawaczem to by zrobił ale jednak nie ufam dzisiejszym spawaczom Nie ufam głównie jak zobaczyłem to (https://www.youtube.com/watch?v=XzkVBEnZ79I) RE: Rama nr problem - Skoda-Auto - 09-09-2014 13:55:51 ale to jest china ledwo pocheftowane i wgl a tak tata twój umie to ładny ciągły spaw pociągnie i git RE: Rama nr problem - guciof10 - 09-09-2014 15:11:43 o ile się nie myle to w simsonie jest tabliczka znamionowa więc co to za problem rozwiercić nity i przynitować starą tabliczkę do nowej ramy RE: Rama nr problem - Semmao - 09-09-2014 15:33:54 Po za tabliczką, nie ma nr na ramie? Nr nabijaj od linijki hehe RE: Rama nr problem - Sr-ka - 09-09-2014 20:03:06 Oczywiście że tabliczka jest Hehehe, gdyby to było takie proste to bym nie pisał tutaj Na ramie są wybite numery oraz na tabliczce, tabliczkę przełożyć to nie problem Gorzej z przeniesieniem numerów z ramy na ramę RE: Rama nr problem - bartoszek5k - 09-09-2014 21:14:52 No przenieść tez nie problem zaspawac i nabić albo zalać i nabić obok |