Romet Universal - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Romet Universal (/showthread.php?tid=28940) |
Romet Universal - Obiś - 31-08-2014 12:50:48 Niedawno stałam się posiadaczką takiego oto universalka: Da się jakoś zidentyfikować, co to dokładnie jest? Ogólnie chcę go odrestaurować do stanu "pucuś glancuś" i śmigać czym dalej,tym lepiej . Na chwilę obecną udało mi się już wyczyścić koła(świecą się prawie jak nówki ), dostał pedały,siodełko, teraz stoi w serwisie i czeka na wymianę napędu. Chcę ogarnąć też ramę, pomalować i najchętniej okleić zgodnie ze stanem obecnym(kto mi zrobi takie naklejki?) Jak to pomoże w identyfikacji,to koła ma 28, rama to 22(rura podsiodłowa 56cm), rok produkcji po numerku z ramy-86. Waga 14-15kg. Edit. Czy Universal to wszystko co było na eksport, jeden diabeł,czy rowerek dla dzieciaka,szosa,czy składak? Nie rozróżnia się tego jakoś bardziej,niż tylko universal xD? RE: Romet Universal - Sołtys - 31-08-2014 13:20:54 Na moje oko to eksportowy odpowiednik Pasata. Przecież lakier i naklejki są w świetnym stanie, po co chcesz to malować? Rower straci cały urok. Takich naklejek nie dostaniesz. (31-08-2014 12:50:48)Obiś napisał(a): Czy Universal to wszystko co było na eksport, jeden diabeł,czy rowerek dla dzieciaka,szosa,czy składak? Nie rozróżnia się tego jakoś bardziej,niż tylko universal xD?Universalem mogło być wszystko, dokładnie jak napisałaś. (31-08-2014 12:50:48)Obiś napisał(a): teraz stoi w serwisie i czeka na wymianę napędu.To jest o tyle prosty rower, że tak banalną czynność jak wymianę napędu możesz bez problemu sama zrobić w garażu. Następnym razem nie oddawaj go do serwisu, tylko sama (ewentualnie z pomocą kogoś bardziej doświadczonego w temacie) wymień część. Przy okazji nauczysz się czegoś o budowie tego roweru. RE: Romet Universal - Obiś - 31-08-2014 13:36:59 Właśnie kurde szkoda mi tych naklejek. A rama wcale nie jest w takim super stanie jak na zdjęciach. Jest sporo miejsc totalnie zardzewiałych-chociażby wszystko w okolicy sztycy, albo od dolnej strony rura pozioma. Taka totalna rdza. Może wyczyścić to i tylko to zamalować?Tylko,czy dam radę dobrać odpowiedni kolor? Co do wymiany napędu, to w przyszłości pewnie będę sobie sama coś w nim grzebać,jak się coś zepsuje, ale na chwilę obecną, to po przeprowadzce posiadam dwa klucze,śrubokręt i kombinerki i byłam z siebie mega dumna, że w ogóle go złożyłam po wyjęciu z paczki xD . No i cholerny minus-mieszkam w bloku a moja piwnica jest takiej wielkości,że ten rower się ledwo w niej mieści-dosłownie,więc wymieniać coś to tak lekko klaustrofobicznie będzie(skręcałam go wyjątkowo w mieszkaniu ) xD. No ale w razie czego od teraz będę Was męczyć jak coś zdechnie w nim i spróbuje ogarniać własnymi łapkami RE: Romet Universal - Obiś - 02-09-2014 18:45:47 Napiszę jeszcze, że odebrała rowcia z serwisu i jest cudowny <3. Totalnie nie to co przed. Teraz jeszcze ogarnąć estetykę . A i zorientowałam się dziś,że jednak moje koła to 27 a nie 28. |