![]() |
Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik (/showthread.php?tid=28793) Strony: 1 2 |
Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Damianik - 26-08-2014 13:27:36 Witam wszystkich ![]() ![]() Motorynka jest już w moim posiadaniu dokładnie 6 lat, dokładnie 26.08.2008r. zostałem jej szczęśliwym posiadaczem w wieku 13 lat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() https://www.facebook.com/MotorynkaRometPony301 https://www.youtube.com/watch?v=OXoeGb9k-7s&list=UUA-xLWeXqSKfjt19Y1f3KqQ - Filmik z udziałem motorynki http://www.bikepics.com/members/damianik/ - tutaj znajdziecie więcej zdjęć jak i wszystkie moje sprzęty ![]() Tak wyglądała zaraz po zakupie: ![]() ![]() Całość została pomalowana na ciemny niebieski metalik, felgi na srebrny. No i w marcu '09r. motorynka zaczęła nabierać kształtów ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I tak w kwietniu wyjechał całkiem odmieniony sprzęcik ![]() ![]() Z kolegami tworzyliśmy taki trochę gang motorynkowy lecz lata lecą z tego zdjęcia została tylko moja ![]() ![]() Kolanko idzie troche wyżej bo to nowe i tak musiałem prostować bo nie pasowało, jak myślicie zostawić tak czy trochę jeszcze je spróbować naprostować tak jak w motorynkach szło ? ![]() Zdjęcia aktualnie też były by lepsze ale musicie poczekać aż motoryna będzie gotowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I tak aktualnie silnik czeka na złożenie i całość na większe dopieszczenie będę na bieżąco informował w temacie ![]() ![]() ![]() Silnik dostanie nowe łożyska, tłok, uszczelki, uszczelniacze, przybędzie polerki ![]() ![]() To by było na razie na tyle, czekam na wasze opinie, komentarze, sugestie. Pozdrawiam wszystkich pasjonatów tych kultowych już dziś sprzętów ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Bartek - 26-08-2014 13:45:01 Witaj Damian ! Trochę czasu już minęło odkąd przeglądałem Twój profil na Pj. Jak zobaczyłem motorynkę Twoją po raz pierwszy to dech w piersiach mi zamarł. Po prostu jest idealnie zrobiona i nie odwaliłeś maniany, Później pamiętam jak zakupiłeś Simsonka i od tego czasu do teraz jest nie do poznania. Na prawdę włożyłeś kawał serca w te maszyny ![]() Zaprezentuj jeszcze Suzi ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - didek01 - 26-08-2014 14:17:43 Piękna motorynka i życzę powodzenia w remoncie ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Damianik - 26-08-2014 23:25:08 Bartek ok, jak będzie czas, dzięki ![]() ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Barto5050 - 26-08-2014 23:32:23 O Damian ! ![]() ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Kryptonim 205 - 27-08-2014 01:22:09 Piękna motorynka ! Muszę przyznać że nigdy nie przepadałem za motorynkami lecz Ty zaispirowałeś mnie tym i mam zamiar sprawić sobie takie piękno ! ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam gorąco ! Życze powodzenia w dalszych remontach, takie motorynki za pare lat będą już rzadko spotykane, zostaw ją. Pozdrawiam Towarzyszu ! ![]() ![]() ![]() Życze powodzenia w dalszych remontach, takie motorynki za pare lat będą już rzadko spotykane, zostaw ją. Pozdrawiam Towarzyszu ! ![]() ![]() ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Damianik - 27-08-2014 17:13:21 Barto koniecznie ![]() ![]() ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Bartek - 27-08-2014 19:00:07 Ja jedynie moge dolaczyc Astra ![]() ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Damianik - 14-09-2014 17:40:51 Simson świetnie jak zawsze :3 Mały up panowie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak wygląda aktualnie motorynka zdjęcie z wczoraj, założona stopka boczna, pierdoły z cynkowania, klamki i obejmy kierownicy wypolerowane, założony nowy pokrowiec siedzenia ![]() ![]() ![]() No i wreszcie zebrałem się wczoraj i społowiłem silniczek, wcześniej dokładnie wymyty, przedmuchany. Pierwszy raz mam doczynienia z tym silniczkiem i powiem tylko tyle że jest mega przepaść w porównaniu do silnika Simsona no ale złożony poprawnie, na ciepło. Nie założyłem tylko tej tulejki od rozruchu ponieważ wcześniej miałem ten ze sprężyną wewnętrzną teraz kupiłem z zewnętrzną nowszy i wgl nie pasowała więc złożyłem bez powinno być dobrze. ![]() ![]() ![]() ![]() Jesteśmy coraz bliżej, w następnym tygodniu już powinien być w ramie ![]() ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - romek - 14-09-2014 18:27:53 Bardzo fajnie wykończona ![]() ![]() ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - gregorian2008 - 14-09-2014 20:42:03 no widzę że ostro pracujesz nad niej uruchomieniem i jesteś jednym z wielu osób które zaczeły pasje motocyklowa na motorynce powidzenia RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Damianik - 17-09-2014 16:10:54 Panowie jest problem ;/ Silnik społowiony, cylinder,głowica,gaźnik, pozostało sprzęgło zapłon ale ... Mam problem z rozruchem bo zmieniłem z tego ze sprężyną wewnętrzną na ten ze sprężyną na zewnątrz z innym końcem tutaj macie foto. Nie pasuje mi ta blokada taka oraz nie wiem jak założyć sprężynę bo mam otwór tylko na tym wałku i tyle. Co zrobić w tej sytuacji, w moim drugim silniku dawcowym jest też te rozruch stary. Zobaczę jeszcze u dziadka w 2ch silniczkach może jest taki właśnie jak mam teraz a jak nie ? Mam nadzieję że nie będę musiał rozpoławiać, pomóżcie ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Brzoz3k - 17-09-2014 16:42:06 Co do piewszego obrazka, brakuje tam 3 elementów. 1. Taka czarna guma wpasowująca się w tamto miejsce w karterze. 2. Taka blokada wyglądająca podobnie jak ten palec rozuchu- blaszka wchodząca na wałek (jest widoczna obok uszczelki gaźnika na drugim zdjęciu), opiera się ona później na tej gumie. Później nakładasz ten palec co trzymasz w ręce, a na koniec zabezpieczasz to pierścieniową zawleczką. Wg mnie z drugiej strony brakuje talerzyka, który nakłada się na sprężynę oraz ponownie zawleczki pierścieniowej. Całość musisz później naciągnąć, żeby kopniaczek odbijał. To możesz sprawdzić jak zachowuje się ten palec i rozkminisz jak to naciągnąć. Czy trafiłeś tym hmm cypelkiem, blażką czy jakoś tak od wałka startera w karter? Jest to dosyć ważne, bo jak nie to kopniak strasznie nisko łapie i nie zawsze łapie. Jeżeli ogarniesz to co napisałem powinno być wszystko w porządku i nie będzie trzeba rozpoławiać silnika. PS: Czy w karterze jest wsadzona tulejka startera? RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Damianik - 17-09-2014 16:59:01 Znaczy co do tego pierwszego obrazka mam te 3 elementy, gumę, ale nie pasuje ta blokada oraz ta blaszka którą widzisz na drugim zdjęciu. No chyba właśnie nie mam tych talerzyków tylko nie mam gdzie sprężyny zamocować bo jest tylko na wałku otwór to idzie do karteru ? I w karterze wywiercić dziurkę ? Wydaje mi się że trafiłem nacelowywałem go ale musiałem jeszcze dobić stronę od wału przy społowieniu raczej się nie przesunął teraz elementy się kręcą gdy tym wałkiem ruszam ale tylko w jednej pozycji bo wałek chodzi do przodu i do tyłu pewnie przez brak tej sprężyny i zablokowania z drugiej strony. A i tej tulejki nie założyłem bo mi nie pasowała miałem tą która była w rozruchu ze sprężyną na wewnątrz i tam wchodziła a tutaj za nic by się nie zmieściła i bym nie społowił dlatego nie założyłem stwierdziłem że w tej wersji nie było. RE: Motorynka Romet Pony 301 By Damianik - Damianik - 14-10-2014 21:54:57 Motorynka już praktycznie gotowa, odpalona, wstępnie wyregulowana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |