[Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Poradniki i instrukcje napraw (/forumdisplay.php?fid=212) +--- Wątek: [Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne (/showthread.php?tid=26872) |
[Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - wnusiu94 - 25-06-2014 01:40:49 Dzisiaj postaram się Wam przybliżyć wszystkie pięć eksportowych marek pod którymi sprzedawane były rowery Romety za granicą i nie tylko. Dlaczego "i nie tylko"? Nader często zdarzały się przypadki, kiedy dany egzemplarz roweru nie przechodził w fabryce kontroli jakości. Wtedy trafiał na krajowy rynek. Rozdział pierwszy - Universal.
Nazwa tej marki wzięła się od firmy "Universal S.A.". Była to spółka pośrednicząca w handlu towarami za granicą. WikiPod tą marką bydgoskie rowery sprzedawane były od lat '60 do '90. Jako ciekawostkę można dodać, że kilka lat temu badziewne chińskie damki oraz składaki sprzedawano w naszym kraju pod marką "Uniwersal", co było oczywistym nawiązaniem do okresu PRL. W okresie PRL'u praktycznie każdy krajowy model Rometa miał swój odpowiednik w gamie Universala. Eksportowe wersje najczęściej charakteryzowały się maksymalnym wyposażeniem, ale nie było to regułą. Przykładem może być Wigry wyposażone w 3-biegową piastę tylną w kolorze metalicznego brązu, bo i takie bicykle się trafiały. Zdarzało się również, że Universale nie odróżniały się absolutnie niczym (poza naklejkami) od krajowych egzemplarzy. Jak już wspominałem Universalem mógł być praktycznie każdy rower z gamy Rometa. Oto niektóre modele: 1) Slalom, 2) Bratek, 3) Rower stacjonarny, 4) Korlis czyli rower z lat '60, z gamy ZZR, 5) Orion, 6) Duet, A także mnóstwo innych modeli znanych z pod znaku Pegaza. Jak zapewne zauważyliście Universale różniły się zastosowanymi naklejkami. Było to związane z datą ich produkcji. 1) Aluminiowe tabliczki - stosowane w latach '60, 2) Pierwszy zestaw nalepek - lata '70 oraz '80, 3) Drugi zestaw nalepek - stosowane również w latach '80, 4) Czwarty zestaw nalepek (i inne) - stosowane w latach '90. Rozdział drugi - Tyler.
Jak możemy dowiedzieć się z wikipedii - Tyler był niegdyś osobnym modelem Rometa. Był to pierwszy polski rower z przerzutką planetarną w tylnej piaście. Prawdopodobnie następnie Tyler stał się marką eksportową. Rowery spod jej znaku wysyłane były głównie do USA, choć jak zawsze nie było tutaj reguły. Tylery - w przeciwieństwie do Universala powstawały tylko w latach '70 i '80. Poniżej kilka przykładowych rowerów tej marki. Zwróćcie uwagę, że różnią się zastosowanymi nalepkami. Niektóre Tylery miały również tabliczki z nazwą.Rozdział trzeci - Unidal.
O Unidalu nie wiadomo praktycznie nic. Pojazdy tej marki produkowane były pod koniec lat '80 i być może w latach '90. Dotąd spotkałem się tylko z dwoma modelami Rometa sygnowanymi marką Unidal. Były to:1) Orion, 2) Flaming złożony na zestawach jugosłowiańskich. Rozdział czwarty - SuperCycle.
Marka rowerów Romet produkowanych w latach '70 i '80 na eksport prawdopodobnie do Kanady. W naszym kraju najczęściej trafiają się Wigry oklejone nazwą tej marki. Kolejny model to Romet Sokół, który w Kanadzie sprzedawany był jako "Supercycle Folding 50".Tutaj akurat zobaczyć możecie Wigry 3. Rozdział piąty - AR - American Rider.
Nie wiadomo, czy jest to marka eksportowa, czy osobna linia krajowych modeli. Zdecydowałem się jednak o niej wspomnieć. Rowery z pod jej znaku miały być zapewne na wskroś amerykańskie. Spotykane modele to oczywiście BMX oraz ... Jubilat (!) i Salto (!). Produkcja przypadała na lata '90.1) BMX, 2) Jubilat, Jeżeli posiadany przez Was rower posiada nieoryginalny lakier oraz nalepki którejś z w/w marek - nie dziwcie się. Zestawy naklejek charakteryzujące eksportowe wersje Rometów można było w latach '90 dostać w większości sklepów rowerowych. To by było na tyle. Jeżeli uda mi się dowiedzieć czegoś nowego, oczywiście post uzupełnię. Mam nadzieję, że dowiedzieliście się czegoś nowego. RE: [Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - fosa - 27-06-2014 10:11:36 Wnusiu, A ja miałem taką naklejkę kiedys na kadecie, tą " American Rider" I to na fabrycznym lakierze i wyglądało mi to na orginał/ RE: [Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - wnusiu94 - 27-06-2014 11:43:03 Naklejkę można było dokupić, wspominałem o tym. Zresztą nawet jakby była fabryczna, to na motorowerze zapewne nic nie oznaczała. RE: [Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - tomek458 - 15-11-2014 15:33:48 Unidal na bazie Turinga z 1985 roku: RE: [Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - 175mateusz - 15-11-2014 15:41:45 miałem kiedyś takiego american ride tylko na żółtych oponach pamiętam, że miał jeszcze jakieś dodatkowe tak jakby "kierunkowskazy":) Gdzieś mam nawet na nim zdjęcie RE: [Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - Wojtek na Wigry - 23-02-2018 21:52:27 Przepraszam, że odkopuje. Z tego co wywnioskowałem jeśli mam ramę od np. Wigry to mogę z niego zrobić universala? RE: [Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - miras404 - 28-07-2021 15:48:48 (23-02-2018 21:52:27)Wojtek na Wigry napisał(a): Przepraszam, że odkopuje. Z tego co wywnioskowałem jeśli mam ramę od np. Wigry to mogę z niego zrobić universala? Oczywiście. Naklejka wszystko zmienia. Z tego co zauważyłem Universal nie ma wyszczególnionych modeli więc każdy rower można przerobić na Universal. Jak sama nazwa wskazuje naklejki są uniwersalne. RE: [Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - KadetDezamet023 - 09-09-2021 21:17:00 mozna zrobic z niego universala ale np wigry universal bedzie mial przerzutki RE: [Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - wojakrob - 10-09-2021 11:21:28 Jak by ktoś szukał naklejek UNIVERSALA to zapraszam - jest na forum mój post w tej sprawie. (25-06-2014 01:40:49)wnusiu94 napisał(a): 3) Rower stacjonarny, Rowery stacjonarne były dwa RE: [Poradnik] Wszystko o eksportowych markach Rometu - Universal i inne - Goczek - 25-07-2022 01:45:10 Potrzebuje pomocy w określeniu modelu Rometa. Podejrzewam, że jest to zagraniczna wersja pasata nie mylę się ? |