![]() |
Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a (/showthread.php?tid=25611) |
Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 11-05-2014 00:05:56 Witajcie, po długim czasie niepisania nowych wątków ani nowych postów pojawiam się ze swoją świeżynką ![]() ![]() Oto i powód: ![]() Ale od początku: Na ogłoszenie o sprzedaży roweru trafiłem całkiem przypadkiem, goszcząc w domu kolegę, który aktualnie szukał sobie jakiegoś pedałowego wozidła do pracy. Przeglądając ogłoszenia na jednej ze stron z rzeczami na sprzedaż, dostrzegliśmy właśnie tego Rometa. Cena? Całe 50 Polskich Nowych Złotych ![]() Nie czekając ani minuty zatelefonowaliśmy na numer podany w ogłoszeniu. Słuchawkę podniósł starszy Pan po pięćdziesiątce. Podał nam adres, gdzie mieliśmy się spotkać na oględziny tego mikrowehikułu. Okazało się że jest to niedaleko mnie, a w zasadzie na moim osiedlu kilka bloków dalej ![]() Nie minęło 15 minut i byliśmy już na miejscu. Mężczyzna opowiedział nam całą historię roweru w krótkim czasie, bo rower wiele w swoim 27-letnim życiu nie przeszedł. Właściciel kupił go w Augustowskim Pewexie jako prezent dla swojego syna. Sprowadził go ( rower ) do Suwałk ( 32 km ) i był przez niego użytkowany. Niedawno syn właściciela ( teraz 34-letni mężczyzna) dał go swojemu synowi, który uznał, że jazda składakiem to wstyd i rower leżał w piwnicy aż do wczoraj, czyli 09.05.2014. Stan Salta mogę ocenić na bardzo dobry, ponieważ podczas sprzedaży nie posiadał tylnej dętki i łożyska w kierownicy miały luzy. Pierwsze zdjęcie od razu po kupnie za blokiem właściciela: ![]() Co mnie pozytywnie zaskoczyło to to, że chromowane elementy są zachowane w doskonałym stanie mimo tylu lat leżenia w piwnicy. ![]() A oto i gumy na jakich wozi się Salto: ![]() ![]() Dla tych, którzy nie mogą za nic w świecie się wpatrzeć - to są opony Stomil Antilope 16 x 1.75 niemalże nówki ![]() Co do siodełka też nie mam wątpliwości, iż miało za sobą krótki staż pracy: ![]() Salto ma jeszcze dosyć ciekawe na sobie naklejki, może ktoś z Was wie co KONKRETNIE oznaczały? Bo na 100 % są własnością firmy Romet ![]() ![]() ![]() I zadziwiła mnie jeszcze jedna rzecz, strasznie długi numer na ramie ![]() ![]() Musiało ich zjechać z taśmy produkcyjnej naprawdę sporo ![]() Co do samej jazdy: Rower doskonale się prowadzi, jak prawdziwy Romet trzeba trzymać mu cały czas tor jazdy, po którym chcemy jechać xD Poza tym kierownica skręca wręcz doskonale, bez najmniejszych oporów w dosłownym tego słowa znaczeniu ( jak przesiadłem się z górala to zrobiłem piruet ), co sprawdza się w dość ciasnych uliczkach i na zatłoczonych chodnikach w centrum miasta ![]() A to efekty czyszczenia roweru - aż sam się zdziwiłem : ![]() Zaszpecona główka ramy: ![]() Zyskała nowy blask ![]() ![]() To by było póki co na tyle ![]() Wybaczcie za zdjęcia ![]() Liczę na szczere opinie ![]() Oceńcie sami ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - Semmao - 11-05-2014 00:19:10 Piękna sprawa! Gratuluję posiadania! ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - ArcziManYea - 11-05-2014 00:20:34 Świetny składaczek ![]() Dzisiejsza młodzież taka jest... Nie nauczeni o nic dbać a coś Polskiego bądź starego to dla nich wieś... RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - Przemi998 - 11-05-2014 00:26:05 łał ładne te Salto fajnie się prezentuje w tym kolorze ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - MichalSR50 - 11-05-2014 00:26:18 Jak Wy tyle nim przejechaliście? Przecież człowiek się namorduje by skoczyć do sklepu. One prawie stoją w miejscu ![]() Mraśny kolor. Ale mój będzie lepszy ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 11-05-2014 00:28:47 (11-05-2014 00:19:10)Semmao napisał(a): Piękna sprawa! Gratuluję posiadania! Brakuje mu kilku detali ale i tak wielkie dzięki ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - MichalSR50 - 11-05-2014 00:34:07 Na pewno koralików. I czegoś jeszcze? ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 11-05-2014 00:37:46 (11-05-2014 00:20:34)ArcziManYea napisał(a): Świetny składaczek Wierz mi, że nie tylko młodzież taka jest ![]() Moja znajoma, która jest no, powiedzmy, "trochę" starsza niż Salto o wzroście około 160 cm powiedziała że wolałaby jeździć na hulajnodze ![]() Ale kto co woli ![]() ![]() (11-05-2014 00:26:05)Przemi998 napisał(a): łał ładne te Salto fajnie się prezentuje w tym kolorze Przemi, ten kolor to istny kameleon ![]() ![]() (11-05-2014 00:26:18)MichalSR50 napisał(a): Jak Wy tyle nim przejechaliście? Przecież człowiek się namorduje by skoczyć do sklepu. One prawie stoją w miejscu My ? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A co do brakujących elementów i tych koralików to... no właśnie ![]() ![]() ![]() Szkoda że na Suwalszczyźnie nie ma żadnych zlotów typu Youngtimer, etc. Jedyne najbliższe jakie są to chyba w Białymstoku ( 130 km ode mnie ) RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - wnusiu94 - 11-05-2014 02:27:50 Numer jest taki długi, ponieważ "11" w nim oznacza prawdopodobnie kolejny numer miesiąca, w tym przypadku listopad. RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 11-05-2014 02:38:31 (11-05-2014 02:27:50)wnusiu94 napisał(a): Numer jest taki długi, ponieważ "11" w nim oznacza prawdopodobnie kolejny numer miesiąca, w tym przypadku listopad. Też mi to przez chwilę chodziło po głowie, szczególnie, że są tam te " myślniki" oddzielające cyfry ![]() ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - And1 - 11-05-2014 11:14:50 Fajny, bo z mojego punktu widzenia mało spotykany :-) RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - Krystian Colo - 11-05-2014 11:19:56 Łał przepiękne Salto, ja właśnie składam Wigry 3 i Reksia robie na 100 procent oryginał bo dawca z oryginalnymi częściami na złomie leży. RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - serzie-ogar205 - 11-05-2014 11:24:16 BITER napisał(a):Zastanówmy się wszyscy, DLACZEGO? RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - BITER - 11-05-2014 13:06:50 (11-05-2014 11:14:50)And1 napisał(a): Fajny, bo z mojego punktu widzenia mało spotykany :-)Dokładnie And1 ![]() ![]() ![]() Krystian, dziękuję, czekamy na Twój projekt ![]() Serzie Ogar 205, Dziewczyny się oglądają, bo im kobieca intuicja podpowiada, co dobre - To je Romet ![]() RE: Mikro Oranż aka Pomarańczka :D Czyli Romet Salto ' 87 od BITER'a - serzie-ogar205 - 11-05-2014 13:25:01 Ty się pytałeś Biter o te naklejki. Ta jedynka w trójkącie oznaczała chyba znak jakości w PRL-u. Czyli ta na rowerze oznnacza pierwszą jakość. Ale od jedynki była chyba jeszcze lepsza jakość, na eksport. |