![]() |
Narzędziówka na zamek z zawiasem - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Poradniki, instrukcje i schematy (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Narzędziówka na zamek z zawiasem (/showthread.php?tid=25247) |
Narzędziówka na zamek z zawiasem - bartoszek5k - 30-04-2014 22:17:02 Siema ! Postanowiłem przybajerować Ogara i zrobić puszkę na narzędzia zamykaną na kluczyk, a pokrywę z zawiasem. Plusy takiego rozwiązania to : +pewne zamkniecie na kluczyk (taki jak w szkolnej szafce ) + pokrywa nie niszczy się leżąc na ziemi, nie zgubimy jej +fajnie wygląda ![]() Minusy: -trzeba przerabiać puszkę i pokrywę - tych zmian nie da się cofnąć UWAGA! Najważniejsze to myśleć przy takim projekcie ![]() Zaczynamy ! Narzędzia ,które będą potrzebne znajdziemy chyba w każdym warsztacie, nie używałem niczego nadzwyczajnego Potrzebne elementy : ![]() Zawias może być różnych wymiarów, ale nie należy przesadzać, mój jest dość gruby ale dałem radę ![]() Zamek, najlepiej taki jak w szkolnych szafkach albo mniejszy ![]() 9 śrubek i nakrętek dopasowanych do otworów w zawiasach Wykonanie: Puszka musi być wymontowana Obracamy ją i na spodzie musimy przymierzyć zawias ![]() ![]() Należy zrobić jak na obrazku ![]() Teraz przenosimy się na pokrywę, trzeba przenieść idealnie zawias aby nie był przesunięty względem puszki ![]() ![]() Wiercimy! Średnica wiertła musi być dobrana do grubości śrub ![]() Przykręcamy do puszki ![]() Przykręcamy pokrywę ![]() U mnie niestety otwory tak wypadły, że trzeba piłować ![]() ![]() Rozkładamy zamek ![]() Szykujemy otwór pod zamek ![]() Tutaj przydadzą nam się pilniczki ![]() Mocno mocujemy korpus ![]() Docinamy odpowiednio według swojego zamka ![]() Teraz ważne aby dobrze umiejscowić otwór na blaszkę ![]() Teraz obrabiamy blaszkę ![]() Mocujemy na śrubkę ową blaszkę ![]() Regulujemy aby się dobrze domykało ![]() Teraz tylko kosmetyka ![]() Starałem się jak najlepiej omówić, w razie jakiś niedomówień, niezrozumienia pisać pod spodem. Jest to mój pierwszy poradnik, przepraszam za błędy, literówki Pozdrawiam RE: Narzędziówka na zamek z zawiasem - MrF4k - 30-04-2014 22:32:26 Pomysł dobry , sam miałem takie coś w czarnym ogarze, co do przeróbki pokrywy na zamek troche inaczej bym to zrobił. Nie ma sensu wiercić drugiej dziury gdyż oryginalna się na to w sam raz nada , wystarczy rozwiercić, i zamek też normalnie pasuje ![]() ![]() RE: Narzędziówka na zamek z zawiasem - DominiX - 30-04-2014 22:33:31 dzieki przyda sie! RE: Narzędziówka na zamek z zawiasem - bartoszek5k - 30-04-2014 22:51:11 Zastanawiałem się nad tym, ale nie wiedziałem czy mi się zmieści zaczep gdyż jest tak to miejsce gdzie się korek wkręca, może o tym zastosuję w wersji v2 kiedy to kupię nową pokrywę bo jak widać ta jest pęknięta i skręcona na blachę RE: Narzędziówka na zamek z zawiasem - simi81 - 30-04-2014 22:58:24 ja również ma mam zamek w oryginalnej dziurze na śrubę, tylko oczywiście rozwierconą ![]() |