![]() |
[Ogar 205] dziwny problem ze sprzęgłem - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: [Ogar 205] dziwny problem ze sprzęgłem (/showthread.php?tid=24714) |
dziwny problem ze sprzęgłem - xawaxus - 14-04-2014 20:30:07 Siemano, mam trochę dziwny i chyba niespotykany problem ze sprzęgłem w ogarze 205, raz się z nim spotkałem w internecie ale nie został rozwiązany :/ problem taki że gdy na wkręconej świecy wrzucę bieg, bez sprzęgła ni da rady właściwie go pchać bo się co chwila cały blokuje, a po wciśnięciu sprzęgła jest tak: na jedynce można go pchać ale jest dość spory opór i przy pchaniu wydobywa się dźwięk który ktoś porównał do silnika elektrycznego, faktycznie, pdoobny. i przez to ogólnie ciężko się z nim biega na pych. na dwójce opór jest znacząco mniejszy no ale też troszkę występuje, i tez jest ten dźwięk. po odkręceniu świecy i po wrzuceniu jedynki myślę że opór jest troszkę mniejszy niż na wkręconej, ale znowu słychać ten dźwięk... na dwójce znowu minimalny opór. olej w skrzyni wymieniony, zatrzymywać się ze sprzęgłem mogę, zmieniać biegi podczas jazdy mogę, ruszać normalnie też mogę. ale coś jest chyba nie tak. mam nadzieję że ktoś mnie zrozumiał, z góry dzięki pozdrawiam RE: dziwny problem ze sprzęgłem - dave123q - 14-04-2014 20:57:18 Jest lekki opór bo tryby w skrzyni chyba musza jakoś pracować no nie? RE: dziwny problem ze sprzęgłem - xawaxus - 14-04-2014 21:14:03 czyli to każdy ma tak jak ja, bo nigdy nie uzyskałem na to odpowiedzi? RE: dziwny problem ze sprzęgłem - dave123q - 14-04-2014 21:26:24 Zawsze po wrzuceniu biegu i trzymaniu sprzęgła na zgaszonym silniku, będziesz miał pewien opór, nie myśl, że będzie tak jak na luzie ![]() RE: dziwny problem ze sprzęgłem - Kaskader na komarze - 14-04-2014 23:39:17 W cylindrze też masz ciśnienie i jest opór i zawsze będzie przy zakręconej świecy Heh z tym się nie biega tylko jeździ ![]() |