![]() |
ZZR Jaguar - kolor - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Pozostałe pytania (/forumdisplay.php?fid=210) +--- Wątek: ZZR Jaguar - kolor (/showthread.php?tid=24140) |
ZZR Jaguar - kolor - Andrzej P. - 27-03-2014 14:22:06 Witam serdecznie, od kilku dni w wolnych chwilach, staram się przywrócić do życia Jaguara z drugiej połowy lat 60-tych, jestem po etapie demontażu, obecnie zajmuję się ramą. Po częściowym usunięciu chemią dwóch warstw nieoryginalnego lakieru z ramy, pojawiły się resztki oryginalnego malowania w kolorze zielonym/ turkusowym metalizowanym. Oryginalny kolor który widać jest bardzo zbliżony do 6036 Pearl Opal Green z palety RAL, ale mam wrażenie, że nieco ciemniejszy i tutaj pojawia się moje pytanie: Może ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem, a dysponował np. większą powierzchnią w oryginale, dopasował kolor i podzieli się numerem lakieru? Obawiam się, że nie uda mi się właściwie dobrać koloru na podstawie 'próbki' którą mam (zdjęcie w załączniku). Zależy mi na możliwie wiernym odtworzeniu oryginalnego stanu. Z góry ziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi, Andrzej RE: ZZR Jaguar - kolor - Zweitakter - 27-03-2014 15:06:27 proponuje kierunek mieszalnia mi dobrali z dupointa dwa zielone metaliki na hura /jaga i czerwony metalik karatowy i nie widać ze blotniki dorabiane w karacie czy w jagim wideł org a rama tryskana tylko poproś o TWARDY klar!! SPECIAL????? jaka srednica podsiodłowej? RE: ZZR Jaguar - kolor - Andrzej P. - 02-04-2014 23:58:45 Witam, dziękuję za odpowiedź, tak właśnie zamierzam zrobić, zastanawiam się tylko czy taka mała powierzchnia oryginalnego lakieru pozwoli na właściwy dobór - zobaczymy ![]() Możesz udostępnić jakieś zdjęcie tego zielonego Jaguara/ Huragana o którym wspomniałeś? Chętnie się zainspiruję ![]() Czy mój Jaguar to special? Niestety nie mam wiedzy, żeby to stwierdzić ![]() Średnica rury pod siodłowej to 26,4, rama bardzo lekka, ponadto chromy na widelcu przednim i tylnym (niestety ktoś przed malowaniem zmatowił je papierem ściernym i są nie do uratowania), podwójna przelotka przerzutki tylnej, numer ramy wybity pod suportem - cyfry początkowe 66, może to rocznik?Jeżeli ktoś zechce coś podpowiedzieć to z góry dzięki, ale to chyba nie ten dział ![]() Pozdrawiam, Andrzej RE: ZZR Jaguar - kolor - Zweitakter - 04-04-2014 15:10:24 66 to moze być rocznik, a rowerek wygląda włąśnie na specyka 26.4 to rury Reynolds ![]() postaw rame na jakich kołach bedzie widać jaka długośc tylnych wideł bo to tez ma znaczenie fotek musze poszukac bo nie chce linkować do facebooka RE: ZZR Jaguar - kolor - Andrzej P. - 09-04-2014 00:03:23 Dziękuję za cenne informacje. Długość tylnego widelca to 445 [mm], mierzone - nie wiem, czy prawidłowo - od środka suportu do środka haka, pozdrawiam, Andrzej RE: ZZR Jaguar - kolor - Zweitakter - 10-04-2014 19:54:46 45 typowe w starych nowsze mialy tyłki zdecydowanie krotsze 42,5-43 chrom i reynolds zdecydowanie wskazuje na specjala chrom jest do uratowania metodą galwaniczną za tyłek płaciłem koło 200 widła nie musiałem robic ze specykami bywało roznie lepili spece z wodociagu i krowy turystyczne z reynoldsa.... wiec dlatemu tzreba obadac konkretny egzemplaz prawidlowosci nie ma zadnej!!! kazdy jedyny w swoim rodzaju jest w tym rowerze inne mina mianowicie potrzebne sa ORGINALNE stery staroangielski gwint nie pasi do niczego wspołczesnego, jakaś alternatywa to nowszy wideł i normalne cywilizowane stery pytanie czy to ma byc rower na wystawe czy maszyna do zapier**** w tym drugim przypadku szukaj normalnego widla |