![]() |
[Chart] Problem z demontażem cewek z prądnicy - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: [Chart] Problem z demontażem cewek z prądnicy (/showthread.php?tid=23714) |
Problem z demontażem cewek z prądnicy - axelbenq - 14-03-2014 18:56:53 Panowie, czy zauważyliście kiedyś w jakiejś prądnicy w Charcie żeby karkasy cewek są przyklejone do rdzenia ? Mam właśnie teraz nieprzewidziany problem, ponieważ uniemożliwia mi to wyjęcie ich w celu przewinięcia ![]() RE: Problem z demontażem cewek z prądnicy - BigSoft - 14-03-2014 19:03:26 To nie jest klej, tylko specjalny lakier. W każdej prądnicy Charta rdzeń był tak pomalowany ze względu na pewne zależności elektromagnetyczne, dlatego ów lakier może znajdować się w rowkach, przy zagiętych blaszkach. Dlatego też karkas może się kleić do rdzenia. Żeby to ściągnąć.. wystarczy pomyśleć. Lakier z rowków możesz po prostu wydłubać, a karkasy wybić najlepiej gumowym młotkiem przez jakąś przedłużkę np z drewna. RE: Problem z demontażem cewek z prądnicy - Kawka - 14-03-2014 19:05:22 Igła do ręki i rzeźbisz w kleju delikatnie ![]() RE: Problem z demontażem cewek z prądnicy - stqc - 14-03-2014 19:10:14 Ja to zrobiłem tak że odgiełem blaszki i delikatnie opalarką podgrzałem i młotkiem przez drewienko pukałem, a jak się dało radę to drewienkiem to robiłem ![]() RE: Problem z demontażem cewek z prądnicy - axelbenq - 14-03-2014 19:18:58 (14-03-2014 19:03:26)BigSoft napisał(a): To nie jest klej, tylko specjalny lakier. W każdej prądnicy Charta rdzeń był tak pomalowany ze względu na pewne zależności elektromagnetyczne, dlatego ów lakier może znajdować się w rowkach, przy zagiętych blaszkach. Dlatego też karkas może się kleić do rdzenia. Żeby to ściągnąć.. wystarczy pomyśleć. Lakier z rowków możesz po prostu wydłubać, a karkasy wybić najlepiej gumowym młotkiem przez jakąś przedłużkę np z drewna. Czy przy ponownym montażu nowo nawiniętych cewek jest konieczność pokrycia rdzeni podobnym lakierem lub inną substancją jak w oryginale ? Co prawda nie znalazłem o tym informacji w Twoim poradniku, jednak skoro już o tym mówimy to warto wiedzieć dla jasności ![]() Zaraz spróbuje coś wykombinować, na samym drucie mi nie zależy, ważne są oczywiście karkasy więc myślę że jakoś to się ogarnie. RE: Problem z demontażem cewek z prądnicy - BigSoft - 14-03-2014 19:29:47 Zewnętrznych blach nie musisz lakierować. Głównie chodzi o to, aby pomiędzy blachami rdzenia nie powstało zwarcie. |