![]() |
[Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: [Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? (/showthread.php?tid=21174) |
[Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? - axelbenq - 22-12-2013 21:52:29 Czy ktoś już kombinował z zamontowaniem ślimaka w Charcie przy kole jak w np. Ogarku ? Właśnie zorientowałem się że nowy wałek zdawczy do silnika mojego Charta który kupiłem okazjonalnie wraz z nową choinką nie ma tej płetwy która wchodzi w oryginalny napęd w deklu ![]() RE: [Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? - MrF4k - 22-12-2013 22:11:23 Zawsze koło można jakoś wepchnąć z ogara 205/200. Ewentualnie dopasować jakoś ślimak na koło charta, jest to raczej wykonalne mozna dospawać do bębna takie wystające ![]() ![]() RE: [Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? - skalpel155 - 22-12-2013 22:27:44 jak chcesz to moge ogarnac przez swieta swoje czesci i jak bedzie w miare w dobrym stanie to Ci moge opchnac za jakiego piataka + przesylka bo mam tych czesci a to na czorta potrzebne ![]() RE: [Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? - axelbenq - 22-12-2013 22:32:00 skalpel, a mówisz teraz o ślimaku czy o wałku zdawczym ? ![]() RE: [Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? - Stachu.G - 22-12-2013 23:02:42 Wałki silników z motorydwanów nie miały właśnie płetwy, bo albo miały inaczej rozwiązany napęd prędkościomierza albo w ogóle go nie miały. Zawsze można ją dorobić na obecny wałek, nowa przekładnia w kole to kupa roboty. RE: [Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? - stqc - 22-12-2013 23:13:29 jak już mowa o tych płetwach to o co chodzi bo ja jakoś nie kojarzę ![]() RE: [Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? - axelbenq - 22-12-2013 23:42:30 stqc, ta płetwa to te płaskie zakończenie na wałku zdawczym, które wchodzi w ten otworek w lewym deklu silnika gdzie znajduje się wałek napędu licznika ![]() ![]() ![]() RE: [Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? - MrF4k - 23-12-2013 09:22:00 (22-12-2013 23:42:30)axelbenq napisał(a): stqc, ta płetwa to te płaskie zakończenie na wałku zdawczym, które wchodzi w ten otworek w lewym deklu silnika gdzie znajduje się wałek napędu licznika Nakrętke zabezpieczysz podkładką którą sie zaklepuje aby nakrętka sie nie odkręcała i po sprawie ![]() RE: [Chart] Slimak napędu licznika przy kole - czy to wykonalne ? - Stachu.G - 23-12-2013 15:12:52 Z kawałka pręta jeden koniec wyfrezować na wzór płetwy, od drugiej strony przewiercić na wylot, nabić ciasno na wałek, zabezpieczając dodatkowo śrubką ale czy jest sens ? Wałków zdawczych org jest jeszcze pod dostatkiem, gotowych napędów również, nie są one chyba jakoś szczególnie wadliwe, więc po co sobie życie utrudniać ? Obecny wałek wrzuć do szafki i ciesz się "rarytasem" ![]() |