![]() |
Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. (/showthread.php?tid=20371) |
Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - Mysiu - 17-11-2013 23:08:38 Witam. Z góry mówię że nie wycofuję się z projektu. W ogarze chcę zrobić kierunkowskazy, ładowanie do akumulatora 6V z cewek świetlnych. http://i.imgur.com/6JbaSP0.png Tak wygląda mój schemat. Tylko teraz tak. Jak spiąć http://allegro.pl/jawa-cz-350-ts-350-przelacznik-zespolony-lewy-i3671556143.html przełącznik ze stacyjką w lampie ? To jest w sumie najważniejsza część moich rozkmin na temat tego. Ze wszystkim sobie jakoś poradzę tylko mnie męczy ta jedna pierdółka. Więc proszę o sensowną pomoc, a nie o odpowiedzi typu - po co ci to.. RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - kamil97 - 17-11-2013 23:15:21 Wiem że u sb jeden kabel co wychodzi od przełącznika łączy się z + od aku i on idzie na przerywacz kierunków ale który to, to nwm. Ja mam przełączniki od skutta. Ale to też zależy czy chcesz mieć światła z aku no i jaka bd stacyjka? RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - Mysiu - 17-11-2013 23:30:50 Światła z aku i oryginalna rometowska stacyjka. RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - nie_mientki - 17-11-2013 23:33:16 A chcesz całkiem zrezygnować ze stacyjki w lampie? Bo po mojemu to w zasadzie po co ją trzymać? Do gaszenia sobie zrobisz guziczek, resztę będziesz miał przy lewej dłoni. RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - bartoszek5k - 17-11-2013 23:35:41 Jeżeli chodzi o schemat samych kierunków z ładowaniem to bodajże Tomasso robił takie coś i nawet w FAQ jest. RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - Mysiu - 17-11-2013 23:37:52 Tzn ze stacyjki zostanie tylko gaszenie i włączenie świateł by musiało zostać nie ? Chodzi o to żeby to pospinać tak aby wszystko chodziło. RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - kamil97 - 17-11-2013 23:39:16 Aha. No to skoro światła z aku. Jak już będziesz miał ten przełącznik to miernik w łapę i sprawdzasz przejścia kabli. Ja nie pamiętam już jak tam ta stacyjka oryginalna działa więc tu już ci raczej nie pomogę. Chyba że jutro poszukam taką stacyjke i ci to spróbuje jakoś wytłumaczyć. RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - Mysiu - 17-11-2013 23:41:38 To będzie tak że do przełącznika podepnę zasilanie + te wszystkie pierdółki, do stacyjki w lampie światła (aby je włączyć), gaszenie i chyba do tej stacyjki trzeba tez ten przełącznik wpiąć nie ? On będzie zamiast oryginalnego przełącznika. RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - nie_mientki - 17-11-2013 23:43:05 A od czego są te dwa przełączniki na dole? Nie jest tak że jeden to klakson a drugi włączenie świateł, a przełączenie drogowe-mijania jest tym suwakiem? RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - Mysiu - 17-11-2013 23:45:04 Ten obok klaksonu to jest mrugnięcie światłami ![]() Światła na nowo trzeba rozprowadzić, tył i przód do jednego pinu na stacyjce. Długie - krótkie podepnę do oprawki, gaszenie normalnie, masa normalnie. Klakson wykluczam ze stacyjki ponieważ będzie on wpięty tylko do przełącznika, to samo kierunki. Mrugnięcia nie podłącze bo nie wiem jak. RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - Mysiu - 20-11-2013 18:02:30 No to tak. Całość będzie działać na dokładnie w 100% takim schemacie - http://i.imgur.com/MDnfwwC.png Teraz zbieranie funduszy. Wypali to będzie obszerny poradnik ze zdjęciami dla laików. RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - stqc - 20-11-2013 18:33:30 Nie no schemat to laurka istna ![]() ![]() ![]() ![]() PS. Lepiej będzie zastosować prądnice z Charta bo ma więcej możliwości ![]() RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - Mysiu - 20-11-2013 18:46:51 Wszystko robię na oryginalnej prądnicy. Na wolnych obrotach pokazała mi 7,3V , na wysokich 8V Więc źle nie ma ![]() RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - stqc - 20-11-2013 18:54:07 A jakie to było napięcie? Pamiętaj że lepiej by było jak będzie nawet 10v ![]() RE: Kierunkowskazy z Akumulatorem i innymi. - Mysiu - 20-11-2013 18:57:16 Pulsujące na wolnych, na wysokich obrotach mniej pulsujące ![]() |