Stacyjka od samochodu do ogara. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Stacyjka od samochodu do ogara. (/showthread.php?tid=20136) |
Stacyjka od samochodu do ogara. - kamil97 - 09-11-2013 16:02:04 Witam. Na wstępie dodam że mam przerobioną całą instalację w ogarze. Chce sobie założyć stacyjke od samochodu(golf I) ale nie wiem jak zrobić gaszenie. Chce by gaszenie było z przełącznika no/off i stacyjki. Stacyjka po przekręceniu kluczyka złącza dwa styki które z niej wychodzą. Dodam że silnik będzie pracował na module cdi z którego wychodzi przewód do gaszenia. Macie jakieś pomysły lub schematy? RE: Stacyjka od samochodu do ogara. - BigSoft - 09-11-2013 16:33:48 Z tego co wiem, to stacyjka ma 3 złącza. 1 i 2 są zwierane po przekręceniu, a któryś z nich zwierany jest z 3 w pozycji uruchamiania silnika (rozrusznik). Można by w takiej sytuacji zastosować przekaźnik, który po odłączeniu zasilania stacyjką zwierałby pin modułu do masy i w ten sposób gasił silnik. Masz tam jakiś akumulator na pokładzie? RE: Stacyjka od samochodu do ogara. - kamil97 - 09-11-2013 16:52:33 Tak, akumulator 12v mam z ładowaniem. A mógłbym prosić o jakiś schemat podłączenia tego? |