![]() |
Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 (/showthread.php?tid=19541) |
Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - nie_mientki - 14-10-2013 21:30:34 No więc w końcu się zebrałem i zrobiłem fotki. W komórce burdel, a w tym burdelu: Pomarańczowy Jubilat mamy i Bordowy Zenit śp. dziadka: ![]() Białe składane coś dziecięcego z naklejką "Romet": ![]() Biały Reksio: ![]() Kiedyś był jeszcze piękny czerwony pelikan, ale byłem głupi i go zezłomowałem:< Ale na sam koniec zostawiłem danie główne. Niebieski Zenit z 1990 roku. Kiedyś należał do śp. cioci mojej narzeczonej, a ja zamierzam rower odnowić i używać. Tak się prezentuje: ![]() Z tyłu bez przerzutek(tak samo jak w Zenicie dziadka): ![]() Ale, tamtaradam, mam koło z przerzutkami od tego bordowego. Trzeba niestety od nowa zapleść: ![]() Kupiłem też za całe 20 zł przerzutkę Eska Stabil: ![]() ![]() Razem z manetką Favorit: ![]() I jaki mam plan? Składać niebieskiego z przerzutkami. Raczej nie maluję. Chyba że zabezpieczę obtłuczenia, żeby rdza nie wchodziła. Ma jeździć, nie wyglądać. Do wyglądania mam tego: ![]() RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - Przemi998 - 14-10-2013 21:38:57 Super rowerki. Czekam az zaczniesz robic zenita jeste ciekaw efektu koncowego. RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - wnusiu94 - 14-10-2013 21:39:19 To białe, składane coś to Pelikan będzie. Ależ bym poupalał tego pomarańczowego Jubilata. Świetny jest! RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - nie_mientki - 14-10-2013 21:46:07 (14-10-2013 21:39:19)wnusiu94 napisał(a): To białe, składane coś to Pelikan będzie. Ależ bym poupalał tego pomarańczowego Jubilata. Świetny jest! I właśnie po przejażdżce Jubilatem stwierdziłem że chcę swój rowerek. Na kołach 24. Bo jeździ się dużo lepiej niż na 20. A z przerzutkami będzie miód malina. Z pomarańczowym mam nawet ładniejszą fotkę: ![]() RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - MichalSR50 - 14-10-2013 21:52:02 Wytahaj to pospólstwo na zewnątrz i wtedy porób porządne focie. Rowerki wyglądają fajnie w tym kurzu ![]() RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - Marwerick - 14-10-2013 21:55:20 no jubilat fajny podoba mi się RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - van de loro - 14-10-2013 23:03:28 Jeśli możesz załóz przerzutke w toredzie. Bliżej oryginału. RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - nie_mientki - 14-10-2013 23:10:08 (14-10-2013 23:03:28)van de loro napisał(a): Jeśli możesz załóz przerzutke w toredzie. Bliżej oryginału.Dalej od oryginału. Zenity miały "klasyczne" przerzutki z pięcioma zębatkami z tyłu. W obu "moich" Zenitach(bordowym i niebieskim) ktoś pozbył się chyba przerzutek(że dziadek to zrobił to wiem na 100%). Oryginalnie wyglądało to tak, z przerzutką Favorit: ![]() RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - van de loro - 14-10-2013 23:16:05 musiałeś rame rozginać czy nie? musiałeś rame rozginać czy nie? RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - nie_mientki - 14-10-2013 23:26:51 To niebieskie w moim ostatnim poście to jakieś zdjęcie z sieci. Czy będę musiał rozginać? Nie mam pojęcia. To koło z pięcioma zębatkami oryginalnie siedziało w bordowym. Ten niebieski(którego robię) ma z tyłu hamulec w torpedzie(favorit, pokazałem na fotce) i szczęki na kole. Więc mniemam że też coś przerabiane było. RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - wnusiu94 - 15-10-2013 00:26:16 (14-10-2013 23:26:51)nie_mientki napisał(a): Czy będę musiał rozginać? Raczej nie. Pytanie jakim cudem ktoś wstawił tam "normalne" koło? Ja próbowałem i mi się nie udało. (14-10-2013 23:26:51)nie_mientki napisał(a): To koło z pięcioma zębatkami oryginalnie siedziało w bordowym. Ciekawe masz te szprychy. Komuś się chyba nieźle nudziło. RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - nie_mientki - 15-10-2013 00:48:00 Co ciekawe, z jednej strony są elegancko przeplecione, a z drugiej powyginane i rozchodzą się jak promienie słońca, nie krzyżując się ze sobą. RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - nie_mientki - 17-10-2013 21:20:12 Szukałem sobie w domu pokręteł do zamocowania CB w Uazie, a znalazłem to: ![]() Prawie nieużywana narzędziówka z oryginalnymi kluczami. Pochodziły z pomarańczowego Jubilata mamy. Zdemontowane zaraz po zakupie, bo "brzęczały i się tłukły". I będę miał do Zenita ![]() RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - Sołtys - 18-10-2013 18:13:08 Największe wrażenie na mnie zrobił Jubilat. Wprawdzie jest to dosyć późna dwójka z I serii, bo pochodzi z lat '86-'90, ale za to lakier i naklejki zachowały się w świetnym stanie. Nad Zenitem jeszcze będziesz musiał troszkę popracować, ale ma potencjał. Będą z niego składaki! ![]() RE: Jubilat, Zenit, Coś białego, Reksio oraz przede wszystkim Zenit '90 - nie_mientki - 08-11-2013 16:16:55 Mam pytanie odnośnie tej śrubki ustalającej położenie mechanizmu przerzutki. Czy w tej spłaszczonej części widelca powinien być otwór na śrubkę, a jeśli tak to w jaki sposób napina się łańcuch? Przerzutka ma jakieś cudowne właściwości? ![]() ![]() |