![]() |
[Poradnik] Jaki olej do skrzyni i ile? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Poradniki, instrukcje i schematy (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: [Poradnik] Jaki olej do skrzyni i ile? (/showthread.php?tid=1947) |
[Poradnik] Jaki olej do skrzyni i ile? - zbydrze - 04-10-2011 01:48:37 Zauważyłem, że wielu początkujących Romeciarzy i nie tylko ma z tym problem, dlatego postanowiłem napisać ten poradnik: Do skrzyń przekładniowych naszych pojazdów zalecany olej to Hipol 6. Jest to olej, który w zupełności wystarcza na obciążenia przekazywane przez przekładnie motoroweru. Jednak olej ten ma pewna wadę: kiepsko się spala i dlatego gdy nam np. wysiądzie simering od strony sprzęgła, to juz nigdzie nie pojedziemy. Dlatego do skrzyni można (polecam) wlać Lux 10 (trybiki się nie pogniewają ![]() Lux jako olej dawniej stosowany do przygotowywania mieszanki z paliwem dużo łatwiej się spala. Gdy będziemy jeździć na Luxie, to nawet przy przepuszczającym simeringu będziemy mogli przejechać jeszcze wiele kilometrów ![]() Dlatego lepiej jest wlać do skrzyni palny olej. Ludzie wlewają też Mixol, ale to jest skrajność, on ma zbyt słabe właściwości, aby dobrze służyć w przekładni. Z doświadczenia wiem, że im gęstszy olej mamy w skrzyni, tym trudniej jest uruchomić nasz silnik w zimie, gdy olej gęstnieje jeszcze bardziej. Poruszając gęsty olej nasz silnik będzie słabszy i ogólnie spadnie prędkość jazdy naszego Motoroweru. (oczywiście gdy nie jest on jeszcze dostatecznie rozgrzany) Jest wiele olejów przekładniowych, ale nie ma sensu kombinować, bo do Rometa wystarczy najtańszy i sprawdzony olej przekładniowy. I jeszcze jedno: nie wolno mieszać olejów różnego gatunku i różnych producentów, bo może spowodować to zniszczenie przekładni. np. u mnie taka "mieszanka" spowodowała korozję elementów wewnątrz skrzyni!! Jeśli coś jest źle, to poprawcie... Bezwzględny zakaz kopiowania materiału RE: Jaki olej do skrzyni i ile? - Mikołaj - 04-10-2011 10:49:15 do ogara 200, jawy 50 (mustang, kaczka, itp) wszystkie to co maja silnik jawa 223 wchodzi 0.6l oleju hipol RE: Jaki olej do skrzyni i ile? - Tomasso94 - 04-10-2011 11:11:11 Do polskich myśli konstrukcyjnych wchodzi około pół litra hipolu ![]() RE: Jaki olej do skrzyni i ile? - patrykkol997 - 04-10-2011 20:11:25 Do 023 wchodzi ok. 0,7l RE: Jaki olej do skrzyni i ile? - Mikołaj - 04-10-2011 20:56:37 czlowieku nie pisz bzdur!!! bo naprawde zachwile poleca warny do silnikow 023 0,17, 019, s38, sd38 itd. wchodzi 0,5l oleju RE: Jaki olej do skrzyni i ile? - patrykkol997 - 05-10-2011 20:46:40 To sprzedali mi widocznie 0,75l a nie 1l oleju, Napisz tam jeszcze co ile wymieniac olej. RE: Jaki olej do skrzyni i ile? - Przemek - 05-10-2011 21:17:32 Do kazdego silnik wchodzi tyle oleju dopoki nie zacznie leciec przez srubke do sprawdzania jego poziomu. RE: Jaki olej do skrzyni i ile? - Tomasso94 - 05-10-2011 21:58:05 To jest temat ile kto leje czy to jest poradnik? Bo albo źle widzę, albo się tu syf robi powoli... RE: [Poradnik] Jaki olej do skrzyni i ile? - Mikołaj - 04-01-2012 14:47:48 Zamykam w razie jakichkolwiek pytań pisać albo do mnie albo do Tomasso94 lub też do autora poradnika |