![]() |
Jak zdemontować rozpylacz? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Jak zdemontować rozpylacz? (/showthread.php?tid=17565) |
Jak zdemontować rozpylacz? - Amanssy - 08-08-2013 11:07:13 Witajcie Krótkie pytanie do chartkorowców-jak ściągnąć rozpylacz(czy to wogóle możliwe ![]() Charta na "nowym"14mc strasznie zalewało,nie dało się wogóle ustawić.Porównałem go ze starym i zauważyłem,że ten nowy nie ma metalowej miseczki na górze komory i chcę go przełożyć. Tak BTW wie ktoś jak rozruszać zacinający się zaworek iglicowy z innego "mc'ka"? RE: Jak zdemontować rozpylacz? - stqc - 08-08-2013 11:15:50 Rozpylacz to możesz zdjąć tak: 1. włóż małego palca w miejsce gdzie wchodzi iglica aby go przytrzymać od góry (ja miałem ciężko bo mi się palec nie mieścił ![]() 2. lekko ściśnij sprężynę 3. Zdejmij te zabezpieczenie (taki jakby zawleczka, coś jak siger tylko bez uch na ściągacz) 4 i gotowe zdjełeś ten rozpylacz ![]() Zaworek iglicowy mi też się zacinał to go lekko na papierze 1500 przetarłem i jest dobrze ![]() Aha i nie zapomnij o tym że pod rozpylacz najpierw idzie uszczelka (np z dętki) później go wkładasz do korpusa gaźnika, wtedy dajesz oring, miseczka, sprężyna, miseczka zabezpieczenie i gotowe ![]() Jaką masz dyszę w tym 14MC ? Poleca zmontuj go ze schematem i wszyskot musi być, bo ja np nie miałem głupiej uszczelki to ciężko palił a jak nie było Oringa to palił około 8L ![]() http://i491.photobucket.com/albums/rr280/walek181990/gazioer.jpg RE: Jak zdemontować rozpylacz? - Amanssy - 08-08-2013 13:22:49 Stokrotne dzięki STQC-przełożyłem te wszystkie pierdoły z starego gaźnika do nowego rozpylacza,zamontowałem,podlałem i od 1 freza wręcz idealnie ![]() ![]() STQC-dysze takie same,oryginał. P.S-zalewało,bo jakiś "mózg" wywalił 2 uszczelnienia i jedną miseczke O.o-nie pierwszy zresztą kwiatek w tym gaźniku. RE: Jak zdemontować rozpylacz? - stqc - 08-08-2013 13:56:41 No to się cieszę że pomogłem ![]() Aha i polecam małe usprawnienie: Jak masz papierową uszczelkę komory korbowej to spasuj na ścisk jakiś oring ja znalazłem stary nie potrzebny oring wszedł lekko ciasno ale komora pływaka się powiększyła (oring miał około 3mm ) i nie cieknie już z niego paliwo ![]() RE: Jak zdemontować rozpylacz? - Amanssy - 08-08-2013 14:16:48 Mam taką ładną gumową uszczeleczkę i nic nie cieknie.Jeszcze raz dzięki. RE: Jak zdemontować rozpylacz? - stqc - 08-08-2013 14:18:09 Aha bo myślałem że masz może papierową, no to jak masz gumową to jest ona dobra ![]() Pokaż teraz fotki Charta ![]() RE: Jak zdemontować rozpylacz? - Amanssy - 08-08-2013 17:16:43 Zdjęcia będą później mam kolejny problem ![]() Nie chce mi się zakładać nowego wątku to napisze tutaj. Podczas jazdy zdziwiło mnie,że chart coś dziwnie pracuje-zatrzymałem się patrze na cylinder a tam ZONK-odkręciło mi się kolanko i zgubiłem tą jedną szpilke,śrube czy wacek wie jak to się tam nazywa.Ma ktoś pomysły czym to zastąpić? Wkręcić zwykłą śrubę? RE: Jak zdemontować rozpylacz? - alek736 - 08-08-2013 17:19:57 To się nazywa szpilka ![]() Bierzesz śrubę odcinasz czubek śruby,wkręcasz i po sprawie ![]() RE: Jak zdemontować rozpylacz? - stqc - 08-08-2013 17:27:40 Najlepiej to zrób to raz a dobrze: 1 nawierć otwory wiertłem 7 2. Nagwintuj M8 3. szpilki to sam sobie zrobisz na podstawie starych w sensie że długość gwintu do cylindra na nakrętke i pusta przestrzeń ![]() A dlaczego M8 bo są twardsze ich nie zerwiesz i co najważniejsze wydech wchodzi na styk więc trzyma się idealnie i nic nie cieknie ![]() |