![]() |
Przygotowanie do malowania - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Rama, nadwozie, układ wydechowy (/forumdisplay.php?fid=224) +--- Wątek: Przygotowanie do malowania (/showthread.php?tid=17153) |
Przygotowanie do malowania - kamilhyziak - 27-07-2013 23:47:19 Witam! Otóż, od dwóch tygodni jestem posiadaczem motorynki Pony 301. Zaraz po zakupie były małe problemu np. zerwany łańcuch, linka od sprzęgła oraz sprzęgło. Z czasem nabrałem chęci na wyczyszczenie i malowanie mojego cuda. Także chciałem was się zapytać, czym najlepiej wyczyścić stary lakier, papierem ściernym czy czymś innym ? Jeszcze jedno pytanie, jaka powinna być kolejność malowania : podkład ----> lakier ----> lakier bezbarwny ? Jaka będzie różnica, jeżeli nie nałożę lakieru bezbarwnego ? RE: Przygotowanie do malowania - alek736 - 27-07-2013 23:49:08 Najlepiej papierem ściernym wszystko obleć i będzie dobrze. Tak jak napisałeś najpierw podkłada,lakier i na koniec daj bezbarwny żeby ładnie błyszczał. RE: Przygotowanie do malowania - heli126 - 27-07-2013 23:58:06 Możesz zmatować starą powłokę papierem ściernym, ale możesz też zdzierać do gołej blachy stary lakier np. szczotką, którą mocuje się w wiertarce. Oczywiście można też oddać elementy do piaskowania, ale to już większy koszt. Jeśli lakier jest w miarę przyzwoity, a nie chcesz drzeć go metalu, to wystarczy matowanie go i wyrównanie papierem ściernym. Po przygotowaniu powierzchni najlepiej położyć warstwę podkładu, a następnie lakier. Niektóre lakiery wymagają na koniec pokrycia lakierem bezbarwnym (tzw. klarem), a niektóre nie. Np. stosowany przeze mnie lakier akrylowy nie wymagał finalnej warstwy klaru. RE: Przygotowanie do malowania - 3DVirus - 09-08-2013 14:04:03 Ja bym radził scierać papierem ściernym wodnym, bo wtedy równo zetrzesz starą farbę. Kolejność malowania dobrą podałeś. Jak nie nałożysz lakieru bezbarwnego to lakier nie będzie Ci się błyszczał. Pozdr. ![]() RE: Przygotowanie do malowania - Odrestaurator - 14-08-2013 10:47:02 Ja ci polecam rozpuszczalnik do starych lakierów kupisz to w budowlanym później tylko to przelecisz papierem lekko bo samym papierem to jest pełno ciulczenia się z tym z resztą i tak po podkładzie będziesz musiał go wodnym drobnym przelecieć żeby nie bym szorstki wiem po sobie ![]() |