![]() |
[Ogar 205] Jak ustawić zapłon? Jak on działa? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: [Ogar 205] Jak ustawić zapłon? Jak on działa? (/showthread.php?tid=17046) |
Jak ustawić zapłon? Jak on działa? - Faayzol - 25-07-2013 19:03:01 Witam!!! Postanowiłem odszykować starego Rometa z silnikiem 023. Problem jest taki ze podczas jazdy czasem przerywa, a czasem nie, zależy od dnia ![]() Chciał bym ustawić zapłon. Wiem jak to się robi (czytałem na forum żeby nie było ) 3 mm i przerwa ale chciał bym sprawdzić przerwę miernikiem. Pytanie: Czy miernikiem da rade sprawdzić przerwę? Jeśli tak to w jaki sposób? Pozdrawiam faayzol RE: Jak ustawić zapłon? Jak on działa? - Bladebreaker - 25-07-2013 19:37:09 Wątpię ale warto spróbować miernikiem. A tu jak ustawić zapłon: Odkręcasz świece, dekiel od zapłonu, luzujesz 3 śrubki zapłonu, wkładasz jakiś patyk do cylindra (suwmiarkę) i jak tłok będzie u samej góry to zaznaczasz to na suwmiarce, cofasz z powrotem tłoka(do tyłu nie do przodu), odmierzasz na suwmiarce 3mm więcej od tego miejsca co zaznaczyłeś jak tłok był u samej góry, blokujesz na suwmiarce żeby się nie przestawiła, wkładasz ją z powrotem do cylindra i jak tłok dojdzie do tych 3mm przed górnym martwym punktem to platynki mają się zaczynać otwierać, jeżeli się otwierają za wcześnie to opóźniasz zapłon, a jak za późno się otwierają to przyśpieszasz. Zapłon przyśpieszasz w odwrotną stronę niż ruch waluDodgy RE: Jak ustawić zapłon? Jak on działa? - hehe7 - 25-07-2013 19:41:39 Jak coś to niech mnie ktoś poprawi ponieważ moja motorynka nie chce chodzić ale próbowałem ustawiać że odkręcałem kable od platynek tam wkręcałem inny kabel który wystawał poza silnik i do tego jedna końcówkę ,drugą do masy i daje czy przewodzi. Jeśli są zamknięte to piszczy i pokazuje 0 a gdy są rozwarte (nie przewodzi) to pokazuje 1 i przestaje piszczec. Nie wiem czy to poprawne ale niby pokazuje że tak. Niestety mam problemy z moim silniczkiem dlatego... RE: Jak ustawić zapłon? Jak on działa? - Błażej - 25-07-2013 19:45:01 Weź człowieku się zastanów, dzisiaj był poruszany nawet temat ponownie http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=16958 RE: Jak ustawić zapłon? Jak on działa? - Faayzol - 25-07-2013 19:53:43 Cytat:A tu jak ustawić zapłon:Wcześniej ja: Cytat:Chciał bym ustawić zapłon. Wiem jak to się robi (czytałem na forum żeby nie było )całą tą operację już przestudiowałem wiele razy ale moje pytanie brzmiało: Cytat:chciał bym sprawdzić przerwę miernikiem.i za to dzięki: Cytat:Wątpię ale warto spróbować miernikiem.Choć jest mało optymistyczna. Cytat:Weź człowieku się zastanów, dzisiaj był poruszany nawet temat ponowniejak zapłon ustawiać to ja wiem lecz nie wiem jak podłączyć miernik Cytat:odkręcałem kable od platynek tam wkręcałem inny kabel który wystawał poza silnik i do tego jedna końcówkę ,drugą do masy i daje czy przewodzi. Jeśli są zamknięte to piszczy i pokazuje 0 a gdy są rozwarte (nie przewodzi) to pokazuje 1 i przestaje piszczec. Nie wiem czy to poprawne ale niby pokazuje że tak.I tu rozbito moją puentę gdyż własnie te kable od patynek mnie zastanawiają i musiałem napisać na forum. narysowałem taki schemat: [attachment=3530] I zawsze myślałem że jeśli platynki są zwarte to kondensator się ładuje ale wtedy będzie zwarcie, jeśli znów będą otwarte to i tak nic bo jest przejście pomiędzy cewką. Chodzi mi tu głownie o to, że jeśli podłączyłem miernik do platynek to przy rozwarciu na mierniku pokazywało mi że jest przejście. Doszedłem do wniosku że na cewce jest przejście pomiędzy jej częścią metalową a kabelkiem przykręcanym do platynki. Kolega hehe7 napisał że kabelki odłącza, czy to konieczne? Czy na cewce może być przejście? Już wiem jak działa zapłon i przejcie na cewce chyba musi być. Polecam Jeżdże Motorowerem Komar - Jozef Podlaski http://chomikuj.pl/nie_mientki Więc chyba najlepsza odpowedź: Cytat:odkręcałem kable od platynek tam wkręcałem inny kabel który wystawał poza silnik i do tego jedna końcówkę ,drugą do masy i daje czy przewodzi. Jeśli są zamknięte to piszczy i pokazuje 0 a gdy są rozwarte (nie przewodzi) to pokazuje 1 i przestaje piszczec. Tylko teraz kolejne pytanie: http://www.youtube.com/watch?v=saU8yzUrwM4 Na tym filmiku gość ma taki przyrząd do mierzenia. Na jakiej zasadzie on działa? On to podłącza do masy i kabla od gaszenia ale wtedy też będzie to zwarcie. |