"Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? (/showthread.php?tid=16385) Strony: 1 2 |
"Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - m.wlodek - 09-07-2013 14:12:51 [attachment=3366]Cześć, porobiłem dzisiaj fotki mojego roweru, chciałem je od razu wrzucić na forum ale pomyślałem sobie “ ... hola, hola, nie tak od razu !, przecież w powitaniu obiecałem, że czymś zaciekawię lub być może zaskoczę”. Proponuję odgadnięcie co to za rower ? Fotki będę dawkował po jednej w trakcie zgadywania, jak ktoś odgadnie to od razu wszystkie. Miłej zabawy. Ps. mam nadzieję że zdjęcie prawidłowo się wklei RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - mikolaj.lukasik - 09-07-2013 14:15:06 romet wigry 3 RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - Semmao - 09-07-2013 14:24:07 Jubilat RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - nie_mientki - 09-07-2013 14:44:53 Fajna zagadka. Intryguje mnie ta rurka chromowana. Ładny kolorek sugeruje że coś początkowo na eksport mogło być przeznaczone. Myślę o Zenicie, ale nie wiem czemu intuicja podpowiada mi że tam większe koło jest. RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - DaFiX - 09-07-2013 14:56:43 Romet Meteor. -Rama na mufkach -Przedni bagażnik RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - nie_mientki - 09-07-2013 15:02:09 Przyszedł i pozamiatał. Wiedziałem że coś z tymi rurkami musi być. Piękny kolor swoją drogą. RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - DaFiX - 09-07-2013 15:05:40 Kurcze, zepsułem zabawę ; C Jest jednak pocieszenie, zobaczymy wszystkie zdjęcia ; ) Mam nadzieję, że zobaczę cudo, a po pierwszym zdjęciu tak się zapowiada. RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - m.wlodek - 09-07-2013 17:14:59 DaFix odgadłeś - brawo !!! RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - DaFiX - 09-07-2013 17:15:56 Tak więc czekam, pewnie nie tylko ja na zdjęcia ; ) RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - m.wlodek - 09-07-2013 17:28:01 Obiecałem że po odgadnięciu wstawię pozostałe foto. Oto ON - METEOR, kupiłem go w sklepie w 1987r, była to wtedy rzadko spotykana bogata pełna wersja turystyczna (być może jakaś wersja eksportowa). Po mojej kolejnej przeprowadzce stał przez ostatnie kilkanaście lat nie używany na zewnętrznym zadaszonym tarasie. W ostatnich latach okazjonalnie jeździłem na kilku współczesnych rowerach i doszedłem do wniosku że żaden z nich, za rozsądną cenę, ani jakością, ani komfortem jazdy, ani trwałością nie dorównuje moim zdaniem Meteorowi, w którym to od momentu zakupu nie było nic ani naprawiane, ani wymieniane - dosłownie nic !, Eksploatowałem go dość intensywnie przez ok. 10 lat, włącznie z wożeniem kilkuletniego dziecka w foteliku na bagażniku. Po tylu latach i po takim przechowywaniu był on ku mojemu zdumieniu w dalszym ciągu sprawny, tyko ten mało estetyczny lekko rdzawy powierzchniowy nalot drażnił moje oko. Kilka miesięcy temu rower został rozebrany, oczyszczony, nasmarowany, doposażony i złożony. Zrezygnowałem z pozostawienia go w 100% oryginale (a takim właśnie był) ponieważ ma on służyć bezawaryjnie i długo jako sprzęt do długich turystycznych wędrówek. Przy okazji tych czynności Meteor stał się mimowolnym dawcą organów do odrodzenia Waganta z 1976r i Gazeli z 1985r. (o tym napiszę innym razem). W Meteorze zostały przy okazji zmienione : korba z przednią 3-rzędową przekładnią, łożyska, opony, dętki, siodełko, chwyty, dodatkowo założono przednią przerzutkę. Wymontowano następujące elementy : opony oryginalne Stomil 32x630 z jasnymi brzegami z wzdłużnym bieżnikiem (sprawne), dętki oryginalne Stomil i zaworami samochodowymi (sprawne), zębatka przednia 1-rzędowa (sprawna), korby na klinach (sprawne), siodełko z jakiegoś twardego skaju, bez pęknięć (sprawne) na formie z plastiku i sprężynach, kompletny zasobnik na klucze, klucze, chwyty, bidon. Pozostawiono w oryginalnym stanie : - rama z numerem 87 560251 z naklejką z symbolem 540 - lakier bordowo-złoty metalik !!! z drobnymi otarciami i zadrapaniami (nie malowana) - koła stalowe 20 x 630 27” x 1 1/4 (to więcej niż 28“) - kompletny widelec z metalową “czapeczką” - kompletna sztyca, - kierownica turystyczna (obecnie bardziej wychylona do przodu) - hamulce z okładzinami, linkami i pancerzami - klamki hamulcowe stalowe - pedały stalowe ażurowe ząbkowane - dwa wykonane pod sakwy sztywne bagażniki z prętów, - błotniki aluminiowe - oświetlenie (dynamo, lampy, przewody) kompletne i działające - przerzutka tylna 5 biegowa (favorit) z manetką na ramie z linką - pompka metalowa z wyjmowanym z uchwytu wężykiem - dzwonek - koszyk na bidon - stopka stalowa nierdzewna - śrubki, podkładki, nakrętki ...... reszty nie pamiętam DaFix - wiem dlaczego odgadłeś, bo ten Meteor przejeżdżał kiedyś przez Myszków jadąc do mojego miejsca urodzenia Siewierza, a potem przez Katowice (gdzie kiedyś mieszkałem) i przez Bytom (gdzie też kiedyś mieszkałem) i przez Gliwice (gdzie kiedyś bywałem) i przez ..... wiele innych ciekawych miejsc. Pozdrawiam No to teraz mogę już wstawić awatar z Meteorem RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - MichalSR50 - 09-07-2013 20:08:22 Ale on świetny. Epicko wyglądają żółte opony RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - DaFiX - 09-07-2013 20:30:39 Elegancki! Lakier jest na prawdę super. Jednak jestem zwolennikiem doprowadzania do stanu oryginalności, bądź zbliżenia do niego. Wiesz co razi najbardziej? Może dasz się namówić na zmianę korby na taką z epoki i do kompletu przednią przerzutkę favorit? Życzę Szerokości! RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - sobozow - 09-07-2013 21:40:43 E ja mam taką lampę w piwnicy i się zastanawiałem od czego. RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - DaFiX - 10-07-2013 00:10:56 Urodziłem się 6 lat później, niż go nabyłeś ; ) W tamto lato często bywałem w Siewierzu jaguarem/huraganem, nawet tam robiłem zdjęcia które wstawiłem tutaj na forum. RE: "Mój Romet" - a może ktoś odgadnie jaki ??? - m.wlodek - 10-07-2013 01:06:33 (09-07-2013 20:30:39)DaFiX napisał(a): Może dasz się namówić na zmianę korby na taką z epoki i do kompletu przednią przerzutkę favorit?Taka z epoki ma być docelowo, po prostu tak bardzo chciałem znów nim jeździć że wstawione zostało co było pod ręką. |