[Pony] Nietypowy problem z motorynką :( - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: [Pony] Nietypowy problem z motorynką :( (/showthread.php?tid=15857) |
Nietypowy problem z motorynką :( - xajer - 24-06-2013 20:42:36 Witam ! Mam taki problem z moim rometem otóż jest tak : Odpalam motorynkę , pochodzi na wolnych obrotach ze 30sek. i za chwilę zgaśnie , potem kopie , kopie , kopie nic. Znowu muszę odczekać trochę i zapali znów na chwile i zgaśnie. Raz jak udało mi się ją odpalić i przejechać się to wyglądało to następująco : Odpaliła , sprzęgło , jeden , jadę , przejechałem ze 300-400 metrów i zaczęła tak szarpać , wrzuciłem dwa i to samo. Jak już zwalniałem to zaczynała tak zamulać , nacisnąłem sprzęgło próbowałem dodawać gazu aż w ostateczności zgasła. Wymieniłem Fajkę , Świecę , wyczyściłem gaźnik i nic. Dodam że paliwo wypełnia cały wężyk ale żeby nie dochodziło ?! Pozdrawiam i czekam na waszą pomoc ! RE: Nietypowy problem z motorynką :( - BartuS - 24-06-2013 20:46:14 Paliwo dobrze leci z kranika? Jak naciśniesz pompkę paliwa to chodzi lepiej? Wyczyśc i wyreguluj gaźnik. RE: Nietypowy problem z motorynką :( - xajer - 24-06-2013 20:49:44 No leci w miarę z tego kranika może nie tak jak powinno ale cienkim ciurkiem leci. Jak raz nacisnąłem pompkę to zamulił na chwilę i jak puściłem to normalnie chodził z 5sek i zgasł. RE: Nietypowy problem z motorynką :( - bartek199714 - 24-06-2013 20:56:03 kranik przeczyść, i ustaw zapłon RE: Nietypowy problem z motorynką :( - Motoryniarz2013 - 25-06-2013 14:07:52 Niewiem Niezabardzo się znam sprubuj wyczyscic korek wlewu paliwa i swiece tak pisze w instrukcji. RE: Nietypowy problem z motorynką :( - simon1998 - 25-06-2013 14:17:53 U mnie w charcie tez tak było. Dysz była zapchana. Zrób tak jak mówił BartuS. Jak ją odpalisz to naciśnij pompkę paliwa jeśli będzie chodzić, a jak puścisz to zgaśnie to na 99% to dysza RE: Nietypowy problem z motorynką :( - Romeciarz351 - 25-06-2013 14:54:51 A może tłok puchnie RE: Nietypowy problem z motorynką :( - Wojtek3362 - 25-06-2013 15:47:36 :sbz (25-06-2013 14:07:52)Motoryniarz2013 napisał(a): Niewiem Niezabardzo się znam sprubuj wyczyscic korek wlewu paliwa i swiece tak pisze w instrukcji. Wyczysc korek wlewu paliwa Boze... Mi tez sie wydaje ze tlok puchnie, wymieniales go kiedys? RE: Nietypowy problem z motorynką :( - xajer - 25-06-2013 22:55:59 Nie , nie wymieniałem. Ale dzisiaj mi się udało ją odpalić i jeździłem przez jakieś 15-20 minut i normalnie wszystko chodziło potem zgasła i po chwili odpaliłem ją znowu pojeździłem z 5 minut i zaś to samo :/ Dodatkowo jak np: kopie , kopie , kopie to nie chce zapalić a jak wleję paliwo do cylindra to za pierwszym , chwile pochodzi i zgaśnie więc to chyba nie tłok. Spróbuję jeszcze poczyścić jutro te dysze itp. i zobaczymy. RE: Nietypowy problem z motorynką :( - Wojta - 25-06-2013 23:13:29 ja pierdziele, nie dostaje paliwa! rozkręć cały gaźnik, przeczyść i zobacz .. Wykręć kranik i dmuchnij w niego jak będzie ciężko lecieć to spróbuj wyczyścić i może zmień wężyk na większy i zobacz czy nie jest nigdzie zagięty . ps. odpowietrzenie baku masz? odkręć korek od baku i wtedy zapal RE: Nietypowy problem z motorynką :( - Motoryniarz2013 - 26-06-2013 14:26:44 Wojtek3362 przecierz w korku paliwa jest odpowietrznik jesli bedzie zatkany to paliwo nie poleci do gaznika. RE: Nietypowy problem z motorynką :( - xajer - 26-06-2013 18:41:42 Już wiem że na 100% to jest paliwo ale gdzie konkretnie jest problem to nie mam pojęcia. Więc po kolei : kranik - paliwo leci ciurkiem normalnie bez problemu (czysty) wężyk - jest ok nie ma żadnych problemów z przepływem paliwa gaźnik - no i tu jest prawie na pewno problem , paliwo wpływa na 100% do gaźnika bo widać przez wężyk no tylko jest pewne ale... , paliwo wpływa do komory pływakowej i nigdzie dalej. Naciskam pompkę to zamiast płynąć tam gdzie powinno to wybija paliwo z pod tego dekielka (jest tam nawet uszczelka) ale nadal wybija. Zrobiłem jeszcze tak że zostawiłem paliwo w tej komorze i odkręciłem te dwie śrubki od dołu to z tej jednej (większej) Paliwo normalnie leciało a z tej drugiej (mniejszej) prawie wcale. Miałem gaźnik w ręce i jeszcze naciskałem tam na tą pompkę to powoli kropelka po kropelce wypływało paliwo tam z tego otworu gdzie gaźnik połączony jest z króćcem. RE: Nietypowy problem z motorynką :( - xajer - 27-06-2013 23:05:19 UWAGA ! Problem rozwiązany Prawdopodobnie gaźnik łapał lewe powietrze przez co nie mógł sobie zassać odpowiedniej ilości paliwa. Uszczelniłem go dodatkowo silikonem na wysokie temperatury. Paliwo dopływało ale nadal robiły się problemy z przerywaniem , zaczął strzelać z wydechu. Winna okazała się świeca po wymianie śmiga jak marzenie Pozdrawiam ! RE: Nietypowy problem z motorynką :( - MichalSR50 - 27-06-2013 23:43:29 Cieszymy się i zamykamy. |