![]() |
WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła (/showthread.php?tid=15102) |
WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Artur - 01-06-2013 18:06:22 Prawdopodobnie uda mi się dorwać szczątki WSK (125 albo 175 - właśnie nie pamiętam, ale jest to Kobuz czy cóś takiego), w której to brakuje głównych podzespołów - kół oraz silnika. ![]() I tutaj mam kilka możliwości - albo dokupię oryginały, wyremontuję i będzie 100% oryginalna WSK, ale... Każdy sprzęt, jaki mam, robię na 100% fabrykę. Pomyślałem więc, że raz można by zaszaleć! ![]() Moje pytanie: czy można znaleźć jakiś w miarę tani silnik i koła - tak, żeby w miarę pasowały, były troszkę mocniejsze od oryginalnego silnika (ale bez przesady - to ma się trzymać w kupie, a nie od razu rozpaść!), bezawaryjne (wiadomo - jak się zrobi ![]() Internet przeglądałem - każdy wymienia wuchtę silników, które by pasowały, nikt nie podaje konkretów. Miło by było, jakby to weszło bez większych przeróbek. Od razu uprzedzam - nie ma być to pseudo-tjunink na coś kroso- czy ścigaczopodobnego. Ma to elegancko wyglądać, wizualnie zbytnio od oryginału nie odbiegać. No i - rzecz jasna - przy okazji malowania Jawy lakierek pewnie też porządny, w oryginalnych barwach, cudo to mogło by dostać. ![]() RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - zigu98 - 01-06-2013 18:12:16 Silnik, myślę że dobry byłby od MZ 150. Nie mam pojęcia jak z mocowaniami, ale łańcuch jest po tej samej stronie jak w Wuesce, więc oryginalne koło by podeszło. Dobrze zrobiony, niemiecki silnik będzie przy odpowiedniej eksploatacji będzie bezawaryjny. Zmieścić też się powinien ![]() Chyba że chcesz coś mocniejszego ![]() RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Artur - 01-06-2013 18:35:19 Pojemność jest mi obojętna. ![]() Zostaje kwestia, co było w oryginale - jeśli to WSK 175, to wtedy kombinowanie z innymi silnikami ciut bez sensu - w końcu to by wystarczało. Jak 125 - to wtedy sens by był. No - chyba, że podejdzie tu silnik lepszy od WSK 175, nie tylko pod względem osiągów. ![]() Cytat:Nie mam pojęcia jak z mocowaniamiA o to mi głównie chodzi. Nie chciałbym za bardzo tam kombinować z nimi, dlatego się pytam, co może podejść bez większych ingerencji. Może się okaże, że nie warto kombinować. ![]() A MZ 150 nie jest czasem bez mocowań z przodu? ------- Już się dowiedziałem - te pozostałości są po WSK 125. ![]() RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Norbi96 - 01-06-2013 18:56:31 Ma nie być większych ingerencji, wyglądać jak oryginał, nie rozpaść się, tanio... Zrób oryginał. Części do wuesek jest mnóstwo, w dodatku drogie też nie są (chyba, że sam silnik ale od MZ nie będzie tańszy). Koła możesz wziąć od MZ razem z lagą wtedy tarczówkę możesz walnąć czy co ale nie widzę w tym sensu. RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Artur - 01-06-2013 18:59:35 Cytat:Koła możesz wziąć od MZ razem z lagą wtedy tarczówkę możesz walnąć A na co mi tarczówka? Przy takich prędkościach bębny ze spokojem starczają... Ale Ty chyba o tym wiesz. ![]() Cytat:Ma nie być większych ingerencji, wyglądać jak oryginał, nie rozpaść się, tanio...Obrazując - coś jak Polonez 2000. Niby niczym się nie różni, ale jedzie zupełnie inaczej. ![]() RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Norbi96 - 01-06-2013 19:02:31 (01-06-2013 18:59:35)Artur napisał(a): A na co mi tarczówka? Przy takich prędkościach bębny ze spokojem starczają... Ale Ty chyba o tym wiesz. Wiem ![]() (01-06-2013 18:59:35)Artur napisał(a): Obrazując - coś jak Polonez 2000. Niby niczym się nie różni, ale jedzie zupełnie inaczej. Tak tylko jakbyś chciał zrobić tak aby to miało przede wszystkim serducho mocniejsze i żeby było tanio to nie da się tak zrobić. Walnij silnik od jawy / cezet 350 ![]() ![]() RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Artur - 01-06-2013 19:06:26 Cytat:serducho mocniejsze i żeby było tanio to nie da się tak zrobić. Da się. ![]() Troszkę wyjaśnienia - zainspirował mnie do tego widok Mińska z silnikiem od WSK 125. ![]() ![]() Cytat:Walnij silnik od jawy / cezet 350Spójrz na ramę Jawy, spójrz na ramę WSK... Nie trzeba komentować. Te dwajściakilka koni długo by tam pewnie nie wytrzymało. ![]() Uprzedzam zatwardziałych zwolenników bezwzględnego oryginału (m.in. mnie ![]() RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Norbi96 - 01-06-2013 20:58:44 Najsamprzód trzeba byłoby wiedzieć co za "szczątki" Ty będziesz miał bo jeżeli się okaże, że to na prawdę szczątki to czy opłacać się będzie w to pchać. Składanie takiego czegoś może pochłonąć tyle, za ile byś całą kupił. RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Artur - 01-06-2013 21:00:32 Szczątki, czyt. wszystko oprócz wspomnianych kół i silnika oraz pierdółek i wykończeń - linki, kabelki, lampki czy inne. A tak to wszystko jest, tylko lakier już strasznie zniszczony. RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Rometowiec97 - 01-06-2013 21:09:07 Drogi Arturze. Wiesz jak jestem zakręcony na temat wuesek.Ja bym ci radził wstawić silnik czterobiegowy "wiatr".Dość mocny,prosty w obsłudze i tanie części. RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Artur - 01-06-2013 22:14:01 A Wiatry nie były czasem 175? Nie wiem, na ile się mocowaniami różnią... RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Rometowiec97 - 01-06-2013 22:14:54 Tak Wiatry to 175. RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Artur - 01-06-2013 22:21:42 Trzeba by ceny sprawdzić. ![]() RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Rometowiec97 - 01-06-2013 22:27:35 W pierwszym poscie napisałeś że to chyba Kobuz.A jak to Kobuz to jest 175 ![]() RE: WSK i jej wykończenie - silnik oraz koła - Artur - 01-06-2013 22:29:33 Nie napisałem, że Kobuz... Napisałem: "jest to Kobuz czy cóś takiego" - czyli nie Garbuska, nie dwuramówka, tylko... Ta taka najzwyklejsza WSK, malowana na kilka kolorów, z takim prostym bakiem. Zresztą, później dodałem: "WSK 125". ![]() ![]() ![]() |