![]() |
Kupno Wigry 3 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Pozostałe pytania (/forumdisplay.php?fid=210) +--- Wątek: Kupno Wigry 3 (/showthread.php?tid=13515) |
Kupno Wigry 3 - Szczepan93 - 16-04-2013 16:18:49 Witam wszystkich! Po przywitaniu w odpowiednim dziale i krótkim przedstawieniu mojej osoby i sytuacji czas zacząć rozglądać się za własnym Wigry 3. Myślę, że pytania typu na co zwracać uwagę, co się psuje są zbędne, ale jeśli jestem w błędzie i faktycznie jest coś, co od razu powinno przekreślić szanse zakupu, to bardzo chętnie się dowiem. Najbardziej zależy mi jednak na jednym, a mianowicie jak wygląda sprawa dostępności wszelkich części? Zdaję sobie sprawę, że rower ma już swoje lata i, że wiele się pozmieniało z wymiarami, standardami itp.Czy mimo to znajdę jakieś nowe odpowiedniki z teraźniejszych lat? Kolejna sprawa to narzędzia. Czego mniej-więcej potrzeba do rozłożenia roweru przygotowując go np. do malowania? Czy są to jakieś specjalistyczne sprzęty? A na koniec sprawa ceny. Zauważyłem, że w internecie ceny wahają się 120-150zł. Czy serio jest to odpowiednia cena za tego klasyka? Nie chodzi mi o to, że już od początku marudzę i nie doceniam Wigry3, jednak pytam z czystej ciekawości ![]() Mój pomysł na renowację może się bardzo mijać z wizją tego roweru u innych osób. Chciałbym dać mu nowego ducha, takiego nowoczesnego, młodzieńczego. Zupełnie nie zależy mi na seryjnych naklejkach, czy zachowaniem oryginalnych części. Mimo to, na pewno nie zrobię z tego tzw. wiejskiego-tuningu, ponieważ cenię prostotę, a nie jakiś festyn. Co Wy na to wszystko? ![]() PS. Zauważyłem, że na forum panuje bardzo koleżeńska atmosfera, co bardzo mi się podoba! RE: Kupno Wigry 3 - Semmao - 16-04-2013 17:01:37 Jeżeli chcesz zacząć przygodę z rowerami Romet, to nie szukaj ich na allegro, czy tablicy, ale na okolicznych złomowiskach. Tam dostaniesz najtaniej i najlepsze sztuki. Ja moje obydwa rowerki kupiłem na złomie, a możesz sobie zobaczyć w wątkach (Romet Sokół i Turing 2) jak wyglądają. ![]() Co do części - rowery te były produkowane w ogromnych ilościach sztuk, a do większości, nawet różnych modeli, części były te same. Łatwo je można dostać za niewielką cenę. ![]() RE: Kupno Wigry 3 - Szczepan93 - 16-04-2013 17:27:47 Oh, faktycznie Sokół i Turing robią wrażenie! Widzę, że Sokół utrzymany w klasycznych klimatach, czekam co wyjdzie z Turinga, bo tak jak i ja chcesz przy nim odbiec od szablonu ![]() Chyba muszę faktycznie poszukać tych rowerów na złomowiskach, jeśli różnica cen jest aż tak widoczna. A nie zaprzeczam, że może efekt mojej pracy pójdzie na sprzedaż, więc każdy grosz się liczy ![]() Czyli rozumiem, że nawet jeśli coś będzie do wymiany, to nie powinno być problemu z używanym zamiennikiem? A co jeśli np. chciałbym kupić jakąś całkowicie nową część? Jak ma się też sprawa opon? Wyczytałem, że koła mają 20 cali, ale opony grubość 1,75. W internecie można znaleźć wiele opon 20calowych, ale o grubości ponad 2. Czy jestem skazany jedynie na opony produkowane w tamtych czasach? RE: Kupno Wigry 3 - miki1999 - 16-04-2013 17:48:34 Cytat:A co jeśli np. chciałbym kupić jakąś całkowicie nową część? Jak ma się też sprawa opon? Wyczytałem, że koła mają 20 cali, ale opony grubość 1,75. W internecie można znaleźć wiele opon 20calowych, ale o grubości ponad 2. Czy jestem skazany jedynie na opony produkowane w tamtych czasach? Opony będą pasować, ale nie mogą być za bardzo szerokie. 1.75 znajdziesz w każdym sklepie rowerowym. A części nowe będą pasować, ale musisz zmierzyć ich rozmiary np. nie każdą sztyce włożysz do Wigry. RE: Kupno Wigry 3 - wnusiu94 - 16-04-2013 18:21:49 (16-04-2013 16:18:49)Szczepan93 napisał(a): Myślę, że pytania typu na co zwracać uwagę, co się psuje są zbędne, ale jeśli jestem w błędzie i faktycznie jest coś, co od razu powinno przekreślić szanse zakupu, to bardzo chętnie się dowiem. Psuje się praktycznie wszystko albo i nic. Wszystko zależy od egzemplarza. Ja każdego składaka kupowałem z uszkodzonym tylnym torpedem - to nie hamował, to ośka do wymiany itp. Jednak torpedo tylko wygląda strasznie. Np. wczoraj mi się wysypało i złożyłem je do kupy tylko i wyłącznie za pomocą smaru (no i oczywiście kluczy). (16-04-2013 16:18:49)Szczepan93 napisał(a): Najbardziej zależy mi jednak na jednym, a mianowicie jak wygląda sprawa dostępności wszelkich części? Doskonale. Części są wszędzie. Dosłownie. (16-04-2013 16:18:49)Szczepan93 napisał(a): Czy mimo to znajdę jakieś nowe odpowiedniki z teraźniejszych lat? Owszem, np. łożyska czy już w/w opony. (16-04-2013 16:18:49)Szczepan93 napisał(a): Kolejna sprawa to narzędzia. Czego mniej-więcej potrzeba do rozłożenia roweru przygotowując go np. do malowania? Czy są to jakieś specjalistyczne sprzęty? Ten rower jest tak prosty w budowie, że potrzebny jest tylko komplet kluczy płaskich (ewentualnie zestaw grzechotek - ja posiadam i nie jedno już rozkręciłem). (16-04-2013 16:18:49)Szczepan93 napisał(a): A na koniec sprawa ceny. Zauważyłem, że w internecie ceny wahają się 120-150zł. Sam sprzedaję składaki z takimi cenami. Wydaje mi się, że jest to dobra cena, jeżeli rower jest faktycznie w 100% sprawny. Oczywiście znajdziesz taniej, ale to trzeba mieć szczęście, bo na te rowery jest popyt większy niż możesz sobie wyobrazić. Każdy chce mieć składaka. (16-04-2013 16:18:49)Szczepan93 napisał(a): Czy serio jest to odpowiednia cena za tego klasyka? W imię Ojca i Syna, Wigry to nie jest klasyk. ![]() (16-04-2013 16:18:49)Szczepan93 napisał(a): Mój pomysł na renowację może się bardzo mijać z wizją tego roweru u innych osób. Chciałbym dać mu nowego ducha, takiego nowoczesnego, młodzieńczego. No i dobrze, że masz jakąś wizję. Ciekaw jestem efektu końcowego. ![]() (16-04-2013 16:18:49)Szczepan93 napisał(a): PS. Nie tylko Tobie się to podoba. ![]() Kolega Semmao ma częściowo rację - szukając czegokolwiek do Wigry omijamy allegro. Natomiast tablicę przeczesujemy nadzwyczaj uważnie, wiele ciekawych rzeczy już tak zakupiłem, w tym moje ukochane Wigry 4 z koszyczkiem za 55zł. ![]() Jak byś miał jakiekolwiek pytania to wal śmiało na PW. ![]() RE: Kupno Wigry 3 - Semmao - 16-04-2013 19:09:57 (16-04-2013 17:27:47)Szczepan93 napisał(a): Chyba muszę faktycznie poszukać tych rowerów na złomowiskach, jeśli różnica cen jest aż tak widoczna. Różnica w cenie może się wahać nawet do 200% na korzyść złomowca. Ja obecnie mieszkam w Gorzowie Wlkp. i mam takie jedno podmiejskie złomowisko, gdzie co chwila pojawiają się nowe Romety na placu. I to naprawdę w BDB stanie. ![]() ![]() ![]() ![]() Powodzenia! ![]() RE: Kupno Wigry 3 - Czaro - 16-04-2013 19:10:49 Jeżeli będziesz potrzebował części do wigry pisz do mnie na priv RE: Kupno Wigry 3 - Szczepan93 - 16-04-2013 19:13:33 Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi! Czuję, że jestem coraz bliżej posiadania własnego Wigry 3 ![]() ![]() RE: Kupno Wigry 3 - Polmos - 16-04-2013 19:57:19 Ja zacząłem przygodę od kupna wersji eksportowej Wigrego. Dopiero teraz po zakupieniu drugiego (bliźniaka ![]() ![]() RE: Kupno Wigry 3 - Szczepan93 - 17-04-2013 20:49:50 Słuchajcie, popytałem w rodzinie tu i tam i być może uda mi się zdobyć Flaminga (a jak się uprę to i dwa ![]() RE: Kupno Wigry 3 - wnusiu94 - 17-04-2013 21:24:23 (17-04-2013 20:49:50)Szczepan93 napisał(a): Słuchajcie, Flaming od Wigry różni się tylko ramą i mechanizmem składania. W przypadku Flaminga mechanizm jest jeszcze bardziej uproszczony, bo to tylko śruba z nakrętką i zawias. W Wigry masz natomiast dźwignię połączoną z zawiasem. Reasumując - jest to rower tak samo zaopatrzony w części jak Wigry i jeszcze prostszy w budowie. RE: Kupno Wigry 3 - Szczepan93 - 17-04-2013 21:47:33 Oh, to wspaniale ![]() RE: Kupno Wigry 3 - Semmao - 17-04-2013 22:51:43 Flaming ładniejszy moim zdaniem niż Wigracz. No i jednak trochę rzadszy jest. Wigry to pospolite nasienie. ![]() Ja od kilku miesięcy namawiam pewnego dziadka, który jeździ po okolicy żeby mi sprzedał swojego. ![]() ![]() |