![]() |
Podświetlenie.Legalne? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Prawo (/forumdisplay.php?fid=99) +--- Dział: Pytania (/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Podświetlenie.Legalne? (/showthread.php?tid=11393) |
Podświetlenie.Legalne? - riley2pl - 09-02-2013 22:57:07 Witam Robiłem już przymiarki i chcę zrobić w aucie podświetlenie atrapy ledami.Światło pada pod takim kątem,że lekko podświetla cały grill wraz ze znaczkiem a nie pada na drogę.Czy jest to legalne?W sumie to nie żaden neon czy coś i jest to w środku pojazdu RE: Podświetlenie.Legalne? - gryf114 - 09-02-2013 22:58:27 Jeśli nie jest niebieski albo czerwony to raczej legalne. RE: Podświetlenie.Legalne? - mati931 - 09-02-2013 23:01:03 Nie jest to legalne można stracić za to dowód. Dopuszczalne są jedynie takie wewnątrz auta nad pedałami. Takie to mamy mądre prawo. RE: Podświetlenie.Legalne? - zigu98 - 09-02-2013 23:01:28 To jest chyba legalne. Sąsiad ma takie w Seacie jako światła, na których jeździ w dzień. Policja go zatrzymała do sprawdzenia trzeźwości i nic mu nie mówili o tych światłach... Dodam że kolor tych ledów, to taki jasnoniebieski. ______________________________________________________________________________ Mati931, chyba miałeś na myśli neony, które nie są legalne... RE: Podświetlenie.Legalne? - Sołtys - 09-02-2013 23:05:31 Znajomy mojego wujka ma Seata Ibizę zwieśniaczonego po całości i oświetlonego ledami wszędzie, istna choinka na kołach (No, może trochę przesadziłem, ale ma tego sporo ![]() RE: Podświetlenie.Legalne? - nie_mientki - 09-02-2013 23:06:36 http://www.v10.pl/prawo/Jakie,jest,dopuszczalne,prawnie,oswietlenie,pojazdu,333.html Nie jest dozwolone oczywiście i dziwię się skąd inne głosy. RE: Podświetlenie.Legalne? - mati931 - 09-02-2013 23:07:17 Ja jednak nie polecam takiego montażu chyba, że zrobisz jakiś wyłącznik aby szybko je zgasić przed policją bo przy przeglądzie nie powinni się tego czepiać. Jednak prawo tego zabrania Art. 96a. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, posiada w pojeździe urządzenia stanowiące obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego w ruchu, wysyłające sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie, a także elementy oznakowania w postaci napisów, podlega karze grzywny. RE: Podświetlenie.Legalne? - zigu98 - 09-02-2013 23:10:41 Mała poprawka.. Możesz coś zamontować podobnego jak chcesz, tyle że w postaci świateł dziennych,na które jest potrzebna odpowiednia homologacja. I wtedy możesz legalnie z tego korzystać. Są takie które mają wygląd taki jak opisujesz, więc trochę trzeba poszukać i się znajdą. RE: Podświetlenie.Legalne? - riley2pl - 10-02-2013 16:20:28 Kolor to jasny biały nie żaden niebieski czy zielony,lampki są schowane pod maską i tylko ich światło delikatnie wpada do grila.Cała instalacje jest wewnątrz pojazdu jak i same lampki więc nie wiem w czym problem.Ok jakbym korzystał z nich do oświetlania drogi czy czego to ok ale za takie coś.Pojeb..y kraj RE: Podświetlenie.Legalne? - grzesiek.r - 23-02-2013 21:04:06 Kolego nie możesz podświetlać atrapy w żaden sposób niezależnie od koloru i sposobu montażu tych lampek. Ilość śiateł ich rozmieszczenie i rodzaj są szczegółowo opisane w ustawie. |