Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Prawo (/forumdisplay.php?fid=99) +--- Dział: Pytania (/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo (/showthread.php?tid=10189) |
Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - olo1200 - 30-12-2012 12:23:56 Witam Was, możliwe że ten temat był poruszany już na forum ale : Posiadam Rometa 50 t1 zarejestrowanego na mnie i moją mamę ( ja jestem jako drugi współwłaściciel wspisany w dowodzie ). Przy rejestracji 2 lata temu kobieta w urzędzie mówiła, że przy sprzedaży poniżej 18 roku życia potrzebna jest zgoda sądu rodzinnego. Chciałbym sprzedać w niedalekim czasie motorek i nie wiem czy ktoś go zarejestruje. Miał ktoś podobne sytuację ? Jest ona bardzo problematyczna ;/ więc proszę o komentarze ; ) RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Jacuś16 - 30-12-2012 12:31:38 Jak nie jesteś pełno letni to nie możesz go sprzedać , musisz go trzymać aż osiągniesz pełnoletność ! Nie ma wyjścia jedynie możesz tak sprzedać i ze baba w urzędzie będzie ciemna i przejdzie to ale to jest takie mataczenie xd RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Przemek - 30-12-2012 12:34:59 Jak mozesz kupic to mozesz sprzedać jak jesteś niepełnoletni. Pozatym tutaj jestes tylko wspólwłascicielem wiec jak bedziecie pisać umowe to musza sie znalesc na niej dane mamy i twoje. RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - olo1200 - 30-12-2012 12:35:10 Może jakbym był " oszustem " a kupujący ciemniakiem, to bym sprzedal, a rejestracja to jego brocha, ale coraz bardziej zastanawiam się czy tak nie zrobić ;/ RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Jacuś16 - 30-12-2012 12:37:24 (30-12-2012 12:34:59)Przemek napisał(a):(30-12-2012 12:31:38)Jacuś16 napisał(a): Jak nie jesteś pełno letni to nie możesz go sprzedać , musisz go trzymać aż osiągniesz pełnoletność ! Nie ma wyjścia jedynie możesz tak sprzedać i ze baba w urzędzie będzie ciemna i przejdzie to ale to jest takie mataczenie xdCo ty za głupoty piszesz. Kolego głupoty to ty sobie możesz gadać , sam tak mam motocykl i wiem jak jest ! Da się zajestrować ale sprzedać gorzej jest...;/ No niby można iść na hardkora i spisać umowe i rejestrowac bo rzadko kto będzie patrzyła na date urodzenia RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - PatrolCaS - 30-12-2012 13:39:21 chcesz go sam sprzedać ,ale dlaczego twoja mama nie może spisać umowę i go sprzedać nie było by problemu a i tak miał byś kasę. RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Przemek - 30-12-2012 13:41:57 (30-12-2012 12:37:24)Jacuś16 napisał(a):(30-12-2012 12:34:59)Przemek napisał(a):(30-12-2012 12:31:38)Jacuś16 napisał(a): Jak nie jesteś pełno letni to nie możesz go sprzedać , musisz go trzymać aż osiągniesz pełnoletność ! Nie ma wyjścia jedynie możesz tak sprzedać i ze baba w urzędzie będzie ciemna i przejdzie to ale to jest takie mataczenie xdCo ty za głupoty piszesz. Ale zauważ ,ze on jest tutaj współwłascicielem. Czyli pierwszym włascicielem jest jego mama. Jak bedzie sprzedawal to z kupującym spisza umowe z danymi jego i jego mamy. RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Artur - 30-12-2012 13:44:05 W razie czego, kupujący zanosi czekoladkę pani w urzędzie i sprawa daty urodzenia załatwiona! Można ew. niezbytnio czytelnie PESEL wpisać... To pierwsza sprawa. Druga taka, że ja od niepełnoletniego też kupiłem i jakoś nikt się nie przyczepił. RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Jacuś16 - 30-12-2012 14:13:42 Widzę że to tez mówicie o kupowaniu wiec powiem: Jeśli kujesz motor/auta to musisz być pełno letni , żeby na ciebie można było go pełno prawnie "przepisać" (przejestrować) Jeśli kupujesz pojazd jako współwłaściciel to jeden z nich musi być pełno letni i musi posiadać dowód osobisty Nie możesz kupić , legalnie pojazdu i go zajestrować na siebie ! jesli nie jesteś osobą pełnoletnią ! Prawo jest chore , ponieważ jak jesteś współwłaścicielem pojazdy (sam sie zdziwiłem) NIE możesz go sprzedać ! bo jesteś nie świadomy decyzji , bo nie jesteś pełno letni xd Ale nie ma rzeczy nie możliwych , więc jakoś przez sąd da się sprzedać ale tego dokładnie nie wiem co i jak xd Tak by powiedziała pani jak poszedłem z tatą rejestrować Motocykl , i powiedziała mi tak jak wyżej wam napisałem No to tyle od mnie RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Przemek - 30-12-2012 14:18:37 (30-12-2012 14:13:42)Jacuś16 napisał(a): Widzę że to tez mówicie o kupowaniu wiec powiem: To ta pani mogla te mądrosci dla siebie zachować. Bylem w zeszlym tygodniu przerejestrowac Charta na siebie. Umowa wszystko bylo na mnie. Jak wypelnialem kwitek w WK to tylko ojciec musial napisać ,ze wyraza zgode na kupno i rejestracje motoroweru syna. Pod tym złożyl podpis i musial napisać numer dowodu osobistego. Jak nie wiesz czegoś do konca do niewprowadzaj innych ludzi w bład. RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Jacuś16 - 30-12-2012 14:21:25 ej Przemek ty mówisz teraz o kupnie i rejestracji na siebie...? Bo temat i sie zdaje o sprzedaży jest.... RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Tomasso94 - 30-12-2012 14:23:03 Jacuś, piszesz głupoty. Gorszych nie słyszałem. Osoba niepełnoletnia może sprzedać lub kupić pojazd nawet sama na siebie. wystarczy dopisek na umowie: WYRAŻAM ZGODĘ NA SPRZEDAŻ/KUPNO POJAZDU PRZEZ MOJEGO SYNA/CÓRKĘ i podpis rodziców. Olo, w twoim przypadku możesz sprzedać bez problemów, tylko pod Twoimi danymi niech mama napisze że wyraża zgodę na sprzedaż pojazdu i się podpiszę. Reszta jak standardowo w umowie. RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - szubik16145 - 30-12-2012 14:25:58 Zgadzam się z powyższym, bo sam zrobiłem tak samo. Choć moja sąsiadka pracująca w WK twierdzi, że musi być zgoda sądowa (koszt ok 100 zł) RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Jacuś16 - 30-12-2012 14:26:04 No z taką zgoda może i tak... No drogi Tomku jak np taka osoba nie pełnoletnia przyjmijmy ze chłopak 14 letni zabije kogoś , to jest tylko taki przykład , że potrąci kogoś i ta osoba "zginie" to kto będzie odpowiadał w tym wypadku ? Rodzice.... że dali dziecku motorek czy on sam ? RE: Sprzedaż motoroweru przez osobę małoletnią a prawo - Tomasso94 - 30-12-2012 14:27:25 (30-12-2012 14:26:04)Jacuś16 napisał(a): No z taką zgoda może i tak... Co to ma do rzeczy wogóle? Jak zauważyłeś chodzi o SPRZEDAŻ/KUPNO pojazdu, a to może zrobić każdy - wystarczy zgoda rodzica lub prawnego opiekuna. A zgoda sądowa jest potrzebna tylko i wyłącznie w przypadku, gdy jeden z współwłaścicieli nie żyje. |