Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Romet Chart 211 Błażeja - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Romet Chart 211 Błażeja (/showthread.php?tid=4386)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

RE: Romet Chart 211 Błażeja - kedzik28 - 27-08-2012 10:45:05

ładny chart ile będziesz chciał za niego? a masz jakieś części do charta?

RE: Romet Chart 211 Błażeja - Błażej - 28-08-2012 22:01:03

Mam, ale nie sprzedaję nic bo planuję jeszcze jednego charta z czasem zrobić.

Dziś dekielek gaźnika został naprawiony. Za 10 minut charta wynieśliśmy z piwnicy i został odpalony po zalaniu 4 litrów benzyny oraz 130 ml oleju z racji docierania. Silnik zagadał za 4 kopem a pracował odpowiednio dopiero za 7.

Po odpaleniu nie działało przednie światło, zdjąłem klosz i przepiąłem przewody. Żarówka raz świeciła, raz nie. Wymieniłem oprawkę i żarówkę z innej lampy i działa Big Grin Wniosek. Uszkodzona żarówka i źle podłączone przewody.

Opony, ani przednia ani tylna nie weszła porządnie w felgę i obie mają bicie góra- dół. Trzeba płynu do naczyń i jakoś osadzić opony na rantach felgi. Muszę dorobić z jakiegoś starego wkrętaka jakiś przyrząd, który mi pomoże.

Także jeszcze z 3 godziny i chart będzie gotowy do drogi !

RE: Romet Chart 211 Błażeja - kw112 - 28-08-2012 22:04:26

piękny charcikBig Grin

RE: Romet Chart 211 Błażeja - Łukasz S. - 28-08-2012 22:04:34

Robota piękna. Biały chart, no i te niecodzienne alusy rzucają się w oczySmile

RE: Romet Chart 211 Błażeja - komarinho - 28-08-2012 22:38:21

robi duże wrażenie. Gratuluję udanego projektu... budowy charta 211. Perełka.. Powodzenia przy następnych maszynach Smile

RE: Romet Chart 211 Błażeja - Błażej - 28-08-2012 22:45:02

Następny już dziś wniesiony do piwnicy to SPORT z 1972 roku na starym tylnym wahaczu i z licznikiem od sztywniaka jeszcze

RE: Romet Chart 211 Błażeja - komarinho - 28-08-2012 23:23:18

ahh, ty to masz szczęście do tych sportów, ja szukam i szukam i nigdzie znaleźć takiego nie mogę. Niedługo się przejde po wioskach w promieniu 15 km, zobaczymy co się u dziadków kryje. Smile

No i oczywiście pokaż nam sporta !

RE: Romet Chart 211 Błażeja - MrF4k - 28-08-2012 23:26:19

No chart super cud miód ze tak powiem. A ile na to kasy poszło ze tak sie zapytam tak ze wszystkim ??? Ciekawe kiedy to moje padełko bedzie chociaż podobnie wyglądać daleka droga :F

RE: Romet Chart 211 Błażeja - Błażej - 28-08-2012 23:37:42

Tanio mnie kosztował. Z rejestracją i wszystkim ogólnie (dużo rzeczy miałem) oleje, i inne części,
1828 zł wyszedł. Składało się na to między innymi Jeden chart z kołami i bagażnikiem i drugi z papierami i ramą zdrową oraz kanapą i tylną oponą oraz silnikiem z zapłonem itp. Na szybciora nie pamiętam. Jutro jak wrócę z egzaminu kat. A to opiszę wszystko dokładnie.

Sport jest na forum już. Temat będzie trzeba odgrzebać za tydzień bo będzie już wypiaskowany i będzie szedł do malowania bo lakiery już czekają

RE: Romet Chart 211 Błażeja - MOTÓRZYSTA - 29-08-2012 01:15:37

Z tymi oponami które nie chcą się ułożyć to polecam przejechać się na oponach z małym ciśnieniem po powrocie powinny już siedzieć na miejscu dopompować i po sprawieSmile

RE: Romet Chart 211 Błażeja - Błażej - 29-08-2012 01:28:41

Próbowałem tego, ale na sucho. Właśnie jutro przejadę się na małym ciśnieniu, ale opony w środku będą płynem do naczyń albo mydłem w płynie wysmarowane i to obficie. Ponadto przejadę w różnych warunkach. Od równej drogi po wertepy.

Na zaś zrobię sobię jakąś cienką łyżkę, która pomoże mi wepchnąć oponę na miejsce. Może jakiś zakrzywiony wkrętak stary się nada

RE: Romet Chart 211 Błażeja - Błażej - 29-08-2012 21:59:33

Już wszystko zrobione Wink

trzeba bardzo dużo płynu do naczyń typu ludwik. Smarujemy ranty, wcześniej spuszczając powietrze do zera. Obficie wysmarowane ranty felgi i opony to bardzo ważna rzecz.
Ważne. Nie żałować płynu !

Po czym pompujemy oponę na kamień. U mnie to 3 bary. Nie wiem ile w innych sprzętach. Ważne, aby była twarda. Im więcej napompujesz tym bardziej dętka zwiększy objętość i opona wskoczy na miejsce

Opona wskakując na swoje miejsca tam gdzie nie chciała pięknie "wyrzyguje" cały płyn. Wycieramy felgę i w drogę !
Mam idealnie prowadzącego się charta ! Big Grin

Na sucho pompowanie nic by nie dało, wręcz mogła by eksplodować dętka. Na sucho to nie robota.
UWAGA nie wolno smarować olejem !!!! TYLKO PŁYN DO NACZYŃ albo mydło w płynie

Ponadto charcik został wyregulowany. Od sprzęgła po gaźnik i pracuje jak przystało na sprzęt ode mnie. NIE MA LIPY !

Jeżeli nic mi nie wypadnie to jutro lecę robić zdjęcia charcikowi i w drogę internetu leci.
Wydaję mi się, że 211 sprzeda się.

RE: Romet Chart 211 Błażeja - gabriel0 - 29-08-2012 22:05:21

A tak to ile byś chciał? nie to żebym był zainteresowany czy coś Big Grin

No ja to jak opona nie chce wejść to smaruję "Śuwaxem" takie coś co mają na wulkanizacji.

RE: Romet Chart 211 Błażeja - Błażej - 30-08-2012 19:23:45

Dziś z racji ładnego dnia chart został sfotografowany i tak oto się prezentuje w świetle dziennym.

RE: Romet Chart 211 Błażeja - Simon - 30-08-2012 20:26:05

Ta plomba była? Czy zakładana na wypadek gdyby chciał ktoś grzebać Wink