![]() |
Simson s51 by Szymon - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Nasze sprzęty (/forumdisplay.php?fid=193) +--- Wątek: Simson s51 by Szymon (/showthread.php?tid=36478) |
RE: Simson s51 by Szymon - klodian2002 - 20-02-2019 20:12:50 U mnie to samo, ostatnio wjechałem głębiej w las popatrzeć co się zmieniło, a tam tak powycinali drzewa, że zostały wielkie puste pola. Oczywiście gałęzie i pieńki zostały, bo jak inaczej. Tak piękny las został po części powycinany, masakra.. RE: Simson s51 by Szymon - seler1500 - 20-02-2019 20:14:08 Na takich laczkach do lasu? ![]() Ładnie ładnie. Lepsza fotka i stwierdzam, że pasuje mu z tą poprzeczką ![]() RE: Simson s51 by Szymon - Odrestaurator - 20-02-2019 20:15:20 U mnie ten las i tak jest mały a oni w samym środku powycinali kilka wielkich połaci lasu w różnych miejscach, tym samym nie uprzątnęli powalonych drzew z drogi i nie da się jechać. Co do laczków to no... więcej nim jeżdżę po drodze jednak. Quad wykaże się w terenie choć on też opon to nie ma. RE: Simson s51 by Szymon - Odrestaurator - 09-03-2019 14:23:51 Czas przygotować go na sezon. Wymienię olej, zalepię kontrolkę (objechany gwint który był już robiony i olej się sączy), przednią oponę na taką jak tylna, klocki i inne konieczności. Tarcza na razie raczej poczeka, zobaczymy. Na dniach relacja. ![]() ![]() RE: Simson s51 by Szymon - Odrestaurator - 17-03-2019 01:38:42 To co było planowane zostało wykonane ![]() ![]() ![]() Oponka fajnie siadła. Tarcza po przymiarkach też prezentuje się zacnie. ![]() Była kontrolka i niema. Wyszło dobrze. ![]() Pewnie niektórzy zauważyli przyspawany kopnik do wałka. Wałek jak i kopka miały zjechane frezy, a że pod kapę zaglądam raz na ruski rok to przyspawałem kopkę ![]() RE: Simson s51 by Szymon - seler1500 - 17-03-2019 02:08:41 Kontrolkę mogłeś nagwintować m8 ![]() A na kopniak też są patenty, skręcasz na śrubie 12.9 nieco dłuższej i dokładasz nakrętkę 10.9. RE: Simson s51 by Szymon - Odrestaurator - 17-03-2019 02:16:24 Kontrolka była już wcześniej naprawiana. Gwintowałem na m8 ale mięsa tam mało i szybko gwint poszedł i znowu ciekło. Zresztą poprzednik też to załatwił poxyliną. Te patenty z kopniakiem nie zdawały egzaminu. U znajomego zrobiliśmy np. śrubę na wylot przez wałek to szybko pękła śruba a potem sam wałek. Zresztą co to za różnica, wałek jak i kopka nie miały już frezu więc były i tak do wymiany. To przyspawałem i jest spokój ![]() RE: Simson s51 by Szymon - Odrestaurator - 30-03-2019 21:22:48 Na ostatniej przejażdżce Simson opadł z sił. Ciężko było osiągnąć 50km/h, był mniej żwawy i dochodziło do tego jakieś dziwne syczenie z wydechu. Obstawiałem prawy Simmering, wymieniłem go ale to nie to. Nadal to samo. Zdjąłem więc cylinder i tu zastało mnie wielkie zdziwienie. Maksymalny luz pomiędzy czołami pierścienia w Simonie to 0,8mm (nowe 0,2mm) a u mnie było to aż 2-3mm ![]() ![]() Nie ma się co dziwić, ta góra nalatała już u mnie około 20kkm. A to zwykła 60cc stara MZA. No i muszę czekać do poniedziałku żeby kupić tą szpilkę bo zapasowych nie mam ![]() Kolejnym zaskoczeniem była dość duża ilość nagaru. Poprzednik jak i ja na początku używaliśmy oleju mixol, 1:50. Kiedyś gdy jeździłem na mixolu jeszcze zdjąłem cylinder i było czyściutko. Teraz leję olej Platinum semisynthetic 2t za 30zł 1:50 i co... Okno wydechowe było mocno zalepione nagarem. Na tym oleju zrobiłem max. 10kkm. Natomiast konkretnym powodem osłabnięcia z sił było chyba łączenie cylinder-głowica. Jak wiadomo Simsony oryginalnie nie mają tam uszczelki, nie mam i ja. Nakrętki którymi była dokręcona głowica były zwykłymi nakrętkami m6 a nie utwardzonymi do głowic, były też moim zdaniem za słabo dociągnięte jak i po zdjęciu głowicy ukazał się typowy widok przepuszczania (mokro na jednym z miejsc, z przodu) Głowicę do montażu lekko więc splanowałem. Mam nadzieje że po tych naprawach wszystko wróci do normy. Ale w przyszłości trzeba będzie ogarniać szlif i może 60/4 zrobię. Zapraszam na filmik ![]() RE: Simson s51 by Szymon - Odrestaurator - 23-04-2019 01:13:00 Ahh wiosna... ![]() Przyczyna spadku mocy była prosta. Zatkany tłumik nagarem. Po solidnym czyszczeniu chodzi aż miło ![]() ![]() RE: Simson s51 by Szymon - Odrestaurator - 22-05-2019 00:46:04 Nadal bezawaryjne nabijanie kilometrów... ![]() ![]() Obok Sima stoi MZ 125 supermoto od znajomego. Polecam tą maszynę w opór, naprawdę najlepsze 125cc jakie widziałem. RE: Simson s51 by Szymon - Odrestaurator - 31-05-2019 00:47:53 I z częściami dla klientów na pocztę ![]() ![]() Jutro wymienię olej, tak profilaktycznie. Na dniach puszczę wydech dołem... RE: Simson s51 by Szymon - Odrestaurator - 14-06-2019 00:48:31 Piękny czas na robienie fotek. ![]() ![]() ![]() A, olej wymieniony. Kierunkowskazy z przodu naprawiałem, bo kable się pourywały - no ale czego tu się spodziewać po chińskich kierunkach za 4zł z badziewnymi kabelkami. RE: Simson s51 by Szymon - Odrestaurator - 06-07-2019 00:43:56 Wczoraj jeździłem i coś w przednim bębnie zaczęło piszczeć, rozkręciłem, okazało się że zamiast tej osłonki gumowej łożyska ktoś dał simering i go powyginało i jak tarł o bęben to piszczało. Ale nudziło mi się i postanowiłem że tarcze zamontuję bo tak leży i czeka tylko ![]() ![]() No i jest tarcza: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moim zdaniem prezentuje się świetnie a hamuje jeszcze lepiej ![]() RE: Simson s51 by Szymon - NoSeLatamTrochu - 06-07-2019 02:24:49 moim zdaniem ładnie mu z wydechem górą, ciekawe czy przy ostrym heblu nie zciągnie Ci zacisku w dół ![]() RE: Simson s51 by Szymon - remix301 - 06-07-2019 11:38:19 Ciekawe mocowanie zacisku, pierwszy raz się z takim spotkałem. |