![]() |
Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 (/showthread.php?tid=22559) |
RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Patryk82 - 23-07-2014 00:49:06 Perfekto jest, serio polecam te moduły, Simon drugi sezon jeździ, ja pierwszy, ogólnie są chyba bezawaryjne ![]() RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Kaliber - 09-08-2014 01:04:24 To tak moduł kupiłem od chinca ale złożyłem też "oryginała" ![]() Chart działa, winna okazała się cewka WN. A, że nastała teraz moda ładowania chińskich części do polskiego Charta, to mam cewkę WN od chinola ![]() ![]() Teraz ważna sprawa, od czego dopasować kulkę i sprężynę wodzika (ta podtrzymująca biegi ![]() RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Patryk82 - 11-08-2014 00:53:03 Ta cewka musi mieć mase na rdzeniach, podłączyłeś to w ten sposób? ![]() RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Kaliber - 11-08-2014 01:57:44 Tak ![]() ![]() RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Kaliber - 15-11-2014 21:02:02 Dawno nic nie pisałem bo się nic nie działo ![]() Charcik się dociera (250 KM dopiero ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - BigSoft - 16-11-2014 02:44:50 Teoretycznie nie więcej jak 3l/100km. Może i 3,5 łyknąć, to wszystko zależy od regulacji, Twojej wagi itd. 5l to zdecydowanie za dużo. Kiedyś mój pierwszy Chart na oryginalnym Bingu 1/14/206 palił mi 2,5 po dotarciu. RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Kaliber - 19-11-2014 21:10:28 Czyli nie ma szans że po docieraniu mu przejdzie? ![]() To teraz co zrobić? Zmienić dyszę bo to chyba jedyny element który może podwyższyć spalanie (w gaźniku)? Dawka jest ustawiona na 2 rowek od góry. Sprawdzałem świece i jest czarna (okopcona, dodam jeszcze zapłon ustawiony prawidłowo). Ale gdzieś to paliwo musi uciekać? (nieszczelności nie zauważyłem) i tak teraz się zastanawiam dość kapało na połączeniu kolanko-cylinder, a uszczelnione to mam sznurem glinokrzemianowym ![]() RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Kaliber - 02-05-2015 22:57:07 Up! ![]() Nastąpiła mała zmiana, przerobiłem prądnice i zamiast cewek ładowania mam założone świetlne (które dają więcej prądu) to wszystko odpowiednio podłączone do mostków prostowniczych następnie pod regulator napięcia i do aku. A więc teraz mam wszystko zasilane z akumulatora i według tego co się dowiedziałem na takiej konfiguracji powinna śmigać żarówka 35W ![]() I tu wielkie podziękowania dla BigSoft za pomoc w ogarnięciu tematu ![]() A tu wspomniany regulator ![]() I Chart w całej okazałości ![]() Zostało jeszcze skrzynię ustawić (kupiłem w końcu kulkę ze sprężyną do wodzika ![]() ![]() RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Kaliber - 15-07-2015 23:00:07 I znowu ja ![]() Chart dotarty, ale jest problem (cóż za nowość ![]() I teraz pytania: -co tak dzwoni, zgrzyta? Jak widać na filmie kopka rusza się w każdą stronę, przy kopaniu odbija, - co mu jest? bo wg mnie coś jest ogólnie nie tak, brakuje mu mocy przy wyższych obrotach, RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - axelbenq - 16-07-2015 01:08:31 Może zbyt banalne, ale sprawdź czy nie hałasuje Ci gdzieś łączenie kolanko-tłumik. Btw. sam dzisiaj miałem taką sytuacje (i nasunęło mi się na myśl teraz) że podczas pracy silnika usłyszałem donośne tłuczenie z okolic silnika i w pierwszej chwili myślałem że rozsypał się któryś pierścień, lub korba dostała sporego luzu, jednak to wydech miał luz na łączeniu z kolankiem, i obijając się wydawał podobny dźwięk. RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - BigSoft - 16-07-2015 01:09:47 Taki dźwięk zdarzył mi się w dwóch przypadkach: - pęknięty pierścień tłokowy; - źle założone zabezpieczenie sworznia lub seger jako zabezpieczenie sworznia. RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Kaliber - 16-07-2015 22:17:36 Dzięki panowie za sugestie ![]() Jest do tego wszystkiego jedno ale to nie zawsze dzwoni ![]() A co do tego spadku mocy? Ma ktoś jakieś pomysły? RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - BigSoft - 16-07-2015 22:46:36 Pęknięty pierścień (ten dźwięk) i spadek mocy jakoś się ładnie razem wiążą. Choć ręki sobie uciąć nie dam, że to jest przyczyna. RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - Kaliber - 16-07-2015 23:40:46 W najbliższym czasie sprawdzę ![]() Wiesz jedno mnie w tym zastanawia zazwyczaj pali na jak to mówią jeden ząbek i ta kopka.... Zobaczę, chwilowo nie mam czasu przy nim grzebać ale pasowało się dowiedzieć co znowu może mu być ![]() RE: Romkey - czyli po naszemu Romet Chart 210 - axelbenq - 16-07-2015 23:55:27 Kopniak zachowuje się tak jakby nie było tzw. zderzaka startera z jego drugiej strony tzn. pod kapą sprzęgła i dlatego chodzi luźno. Może spadł z wałka ten zderzak razem z segerem zabezpieczającym i pływa to wszystko teraz w oleju przy okazji tłukąc się ? |