Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Romet Ogar 205 - kondziu - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Romet Ogar 205 - kondziu (/showthread.php?tid=7275)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - kondzio310 - 28-05-2013 22:28:58

Zbiornik pomalowany. tłumik też, no i wszystko złożone, przy okazji wziąłem czarne kolanko i okazało się żę jeszcze chrom jest może nie jest jak nowe ale dzień do nocy, Tłumik z kolankiem uszczelniony zobaczymy jak to sie w czasie sprawdzi, no ale jeszcze paliwo potrzebne Smile, Jeszcze kranik załozyć chlapaczyk na przód, pare pierdół, no i można ruszać w droge testowac, no i oczywyście wyregulować.

Troche to zdjęcie śmiechowo wyszło jakoś inaczej wygląda jak na żywo ale mniejsza o to, na zdjęciu jeszcze jest nie czarny korek wlewu od paliwa, ale to sie zmieniło,

No i oczywyście naklejki zamówione, żółto-niebiesko-białe, możę do piąku przybędą, jutro będzie troche więcej czasu,(lekcje do 12), zrobie rozeznanie na allegro no i pewnie jakaś paczuszka do mnie przyjdzie znowu Big Grin

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - arasszymaras - 28-05-2013 22:40:50

Widzę pełen profesjonalizm, to mi się podoba!

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - kondzio310 - 28-05-2013 22:49:07

(28-05-2013 22:40:50)arasszymaras napisał(a):  Widzę pełen profesjonalizm, to mi się podoba!

No rzecz jasna Wink, Jestem zdania że jak mam sie narobić i zrobić coś na odp.. odchrzan :F to lepiej porobić dłużej a porządnie,

A pytanie do was mistrze, kedra na bak to jaka szeroka jest ?

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - kondzio310 - 29-05-2013 22:35:35

Dzień nie poszedł na starty, choć za wiele nie zdziałałem, no ale tak hamulec tylni zrobiony, linka od licznika przymocowana, chlapacz na przód również.

Spuściłęm troche paliwa z jawki :F, no i dałem ogarowi no i zagadał, no to szybko bańka na paliwo no i rura na CPN, przytargałem 5 literów, no i bach do zbiornika, :F no i to była godzina 16.15

Dalej ustawiłem zapłon, platyny, iskra była ognista widać żę mocna, taka fioletowa, no ale co z tego jak chodzić nie chciał Ogar, jeden , no i zapłon w lewo no i w prawo i różne kombinacje i możliwości no i nic, gaźnik wyczysćiłem, no i nie pomogło, i ciągle tak aby pyrkotał,

Dalej zmieniłem magneto, no i dalej to samo może kapke lepiej bo już sie ożywiał ale to nic, dalej platyny zmienione, no i też jak by lepiej bo już jak z kopa porządnie trachłem to pochodził chwile, kopci jak dziki szatan :F, pewnie w tłumiku sie paliwa nazbierało musi przepalić, Na kopałem się napchałem, i jedynie usłyszałem głos Ogaryny, a wieść mnie nie chce Romecik mój, cóż zrobić ?
Nie mam więcej pomysłów, co zmienić co zrobić żeby działał sprzęt

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - LukaszzT1 - 29-05-2013 22:41:55

Jesli twierdzisz ze tłumik moze byc zatkany to go zdejmij i bez tłumika spróbuj odpalić Big Grin,a ogarek bardzo ładnie wyszedł Smile

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - kondzio310 - 29-05-2013 22:47:47

Zatkany nie jest, ja aby twierdze że nazbierało się mieszanki od tego kopania i prób, przelot ma bo czyszczony był,

NO dzisiaj mi sił brakło, no nie wiem jeszcze możę w piatek sie pobawie zmienie kondensator, zobacze co z tego będzie,

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - alek736 - 29-05-2013 22:49:15

Podlej mu pod cylinder,a lewego powietrza nie bierze?

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - kondzio310 - 29-05-2013 23:01:19

nie bierze, to nie ma sensu, jak on łapie i pyrkota, na pych jak go wezme to słychać że żyje, no ale nie ma siły ciągnać,

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - pawel_2540 - 29-05-2013 23:11:01

To musi być coś z zapłonem

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - kondzio310 - 06-06-2013 23:05:17

To więć postępy postępy i postępy, może nie tak gwałtowne jak ostatnie ale są.

No więc znowu zamówiłem parę części, linki, kondensator i platyny no i naklejki.

Z naklejkami no to w sumie zawaliłem sprawę, bo tak patrze to mogłem dać je bliżej siedzenia, ale jest lepiej jak bez Smile.

Dalej wymieniłem platyny, no i kondensator chce wymienić, a tu kabel krótszy o jakieś 3 cm, ale z tym sobie poradziłem, wsadziłem do kupy wszystko no i za nic w świecie nie ma iskry, chciałem ominąć kabel w/n i dałem zwykły kabel, no i musiałem go trzymać bo spadywał, no i całe szczęście że miałem 2 bieg włączony, bo ja tu do kopania, ledwo co sie magneto 2 razy obróciło a jak mnie trachneło z VOLTÓW, to szok, z godzinę czasu czułem to w łapie, no ale wyciągnąłem iskrownik i zalutowałem od nowa kabel od cewki w/n co idzie do palatynek, i po tym zabiegu od razu inaczej, czuć życie, ogarek odpalił na jakieś 20 sekund kopcił jak lokomotywa, no ale ma prawo, wiec wyregulować i jazda, no i jeszcze osłonę łańcucha zamontowałem,

Taki sygnał od ogara że chce mu sie żyć to dobry znak, nowy zapał, no i może mnie wylecz, bo tak mnie czajnik sadzi i katar nos zalewa że wyrobić nie idzie Smile

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - Marwerick - 06-06-2013 23:20:04

(25-05-2013 19:26:34)kondzio310 napisał(a):  Dzisiaj i wczoraj nie było zbytnio czasu na robotę przy romecie, Daf jakoś doturlał się do domu w piątek no i zaczeliśmy robotę, sprężarka przestała dawać powietrze, no i pękła jedna podkładka na głowicy i stąd taki problem,
Ale wracając do rometa znajdywałem chwile czasu, no i wypolerowałem felgi, na przodzie felga normalnie podoba mi się, z tyłu jest dobrze, ale trochę gorzej jak z przodu, jeszcze założyłem łańcuch, zmieniacz biegów, itp. w poniedziałek myślę że założę na przód błotnik, a wtorek zbiornik , no i jeszcze pera pierdół trzeba kupić no i myślę że koniec pracy przy 205 Smile

(06-06-2013 23:05:17)kondzio310 napisał(a):  To więć postępy postępy i postępy, może nie tak gwałtowne jak ostatnie ale są.

No więc znowu zamówiłem parę części, linki, kondensator i platyny no i naklejki.

Z naklejkami no to w sumie zawaliłem sprawę, bo tak patrze to mogłem dać je bliżej siedzenia, ale jest lepiej jak bez Smile.

Dalej wymieniłem platyny, no i kondensator chce wymienić, a tu kabel krótszy o jakieś 3 cm, ale z tym sobie poradziłem, wsadziłem do kupy wszystko no i za nic w świecie nie ma iskry, chciałem ominąć kabel w/n i dałem zwykły kabel, no i musiałem go trzymać bo spadywał, no i całe szczęście że miałem 2 bieg włączony, bo ja tu do kopania, ledwo co sie magneto 2 razy obróciło a jak mnie trachneło z VOLTÓW, to szok, z godzinę czasu czułem to w łapie, no ale wyciągnąłem iskrownik i zalutowałem od nowa kabel od cewki w/n co idzie do palatynek, i po tym zabiegu od razu inaczej, czuć życie, ogarek odpalił na jakieś 20 sekund kopcił jak lokomotywa, no ale ma prawo, wiec wyregulować i jazda, no i jeszcze osłonę łańcucha zamontowałem,

Taki sygnał od ogara że chce mu sie żyć to dobry znak, nowy zapał, no i może mnie wylecz, bo tak mnie czajnik sadzi i katar nos zalewa że wyrobić nie idzie Smile

no,no zajebiste zdjęcia i podoba mi się jawka i romet tak koło siebie

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - kondzio310 - 16-06-2013 00:02:26

Długo nic nie pisałem,
no może aż tak dużo się nie działo, no ale nadal próbuje uruchomić, znaczy uruchomić tak żeby było jak należy, ale znalazłem chyba przyczynę, bo rozpylacz w gaźniku był obrócony tak że otwory w nim w większej połowie były "zamknięte" , no i mieszanka się nie mieszałą za bardzo Smile, przed okręceniem rozpylacza, no można powiedzieć ze palił no byłem się przejechać nawet Smile, ale no przerywał i nie miał, mocy, teraz jeszcze raz ustawie zapłon, no i zobaczę co to będzie Smile

W dodatku przymocowałem zbiornik na tylne mocowanie, nie wiem czy tak to fabryka przewiduje, ale dałem oring, kupiłem za duży złożyłem 2 razy, naciągnąłem no i działa Smile wreszcze ten tył tak sie nie podnosi

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - kondzio310 - 07-01-2014 19:26:09

Jako że u mnie fajna wiosna tej zimy, to postanowiłem wreszcie zrobić drugi remont silnika Big Grin, Tak to jest jak sie kupuje używany wał, trafiłem na niby nie krzywego, ale przestawiony jset :F no i nie mogłem się porozumieć z tym 023 zapłonu ustawić nie było możliwości no ale wczoraj Zakupy na allegro, dzisiaj na mieście łożyska i simmeringi, łożyska Amerykańskie hah Big Grin ważne że nie chińskie, Silnik Rozkuty na cześci :F, wstępne czyszczenie, mam nadzieje że w tym tygodniu bedzie w ramie, ale nie wiem, bo u mnie z wolnym czasem w weekend to rzadkość, a jużwiem że musimy zrzucić z przodu bęben przy dafie, bo szpilka pękła Smile, no ale to nic, Walczyć będe Big Grin

Wizualnie nic się nie zmieniło, Ogarek stał elegancko w kącie, w tym czasie komara składałem, no i czas przyszedł na dokończenie tego dzieła, Bo trzeba szykować miejsce na CHARTA!

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - Wojtek3362 - 07-01-2014 19:47:10

Jakie łożyska? Big Grin Timken?

RE: Romet Ogar 205 - kondziu - kondzio310 - 07-01-2014 19:58:28

(07-01-2014 19:47:10)Wojtek3362 napisał(a):  Jakie łożyska? Big Grin Timken?

Angel Yy Timken nie , ale Coś Na P, albo N, ale zapomniałem, Biało niebieskie opakowanie,